Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kadına karşı işlenen suçlarda iyi hal indirimi olmayacak

Erdoğan, kadına karşı işlenen suçlarla ilgili bir reform paketi hazırladıklarını ve çok yakında Meclis'e getireceklerini söyledi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'nde KADEM 4. Olağan Genel Kurulu'nda konuştu. 

"Ülkemizdeki kadınların bugüne gelen şiddetten eğitim ve iş hayatındaki adaletsizliğe kadar geniş bir alana yayılan mücadelelerinde yanlarında olduk" yanlarında olduk diyen Erdoğan, kadın işgücüne katılımını yüzde 27'den yüzde 34'e çıkardıklarını, kadın istihdamını da 6 milyondan 10 milyona getirdiklerini söyledi.

"İndirim olmayacak"

Türkiye'deki kadın cinayetleri oranının  Avrupa ülkerinin çoğundan daha geride olduğunu söyleyen Erdoğan, kadına şiddetin engellenmesiyle ilgili çalışmalar yaptıklarını

belirterek, "Bir süredir adalet bakanlığımız bu çerçevede yeni bir reform paketinin hazırlıklarını yürütmektedir. Taslağı üzerindeki çalışmaları biten bu paketi en kısa sürede TBMM'nin gündemine getireceğiz" dedi.

Erdoğan şöyle devam etti:

Yeni düzenleme ile artık kadına yönelik saldırılarda faillerin somut pişmanlık emaresi içermeyen hiçbir davranışı indirim nedeni olarak kabul edilmeyecektir. Sadece takım elbise giyip kravat takarak ellerini  önünde birleştirip başını yana eğerek sergilenen tiyatrovari görüntüler takdiri indirim gerekçesi olmayacaktır. Kastan öldürme yaralama işkence ve eziyet gibi suçlar kadına karşı işlenmişse cezalar daha da artırılacaktır. Nikâhlı veya boşanmış eşe karşı işlenen tehdit suçlarına verilecek cezaların da alt sınırı altı aydan dokuz aya çıkarılacaktır. Fiziken veya iletişim araçları vasıtasıyla yapılan ısrarlı takip eylemleri artık cezası artık 6 aydan 2 yıla kadar hapisle sonuçlanacak bir suç olarak işlem görecektir. Aynı şekilde eşe veya boşanılan eşe karşı işlenen kasten yaralama suçları da katalog suç düzenlemesine dahil edilerek tutuklama kararları  kolaylaştırılacaktır. Şiddet mağduru kadınlara talep etmeleri  halinde baro tarafından ücretsiz avukat görevlendirilebilecektir.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU