Rusya, Ukrayna'nın internetini tamamen kesebilir mi?

"Hükümeti devirmeye yönelik bir girişimde görülebilecek türden bir senaryo"

Rus birlikler sadece askeri üslere değil sivillerin bulunduğu bölgelere de saldırıyor (Reuters)

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta başlattığı savaşta çatışmalar sürüyor. Ukrayna'nın farklı yerlerinden bomba sesleri yükselirken, ülkenin internetle bağlantısının kopmaması da önem teşkil ediyor.

Mobil internette bağlantı yoğunluğu nedeniyle yavaşlama ve gecikmeler yaşanırken, çatışmaların şiddetli sürdüğü bölgelerde ara ara kesintiler yaşandı. Fakat bunların haricinde ülkede internet bağlantısı şu anda büyük oranda çalışır halde.

Peki Rusya'nın tek bir noktadan Ukrayna'nın internetini tamamen kesebilme şansı var mı?

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birleşik Krallık merkezli internet izleme kuruluşu NetBlocks'tan Alp Toker, "Ukrayna'nın az sayıda tıkanma noktasına sahip çeşitli altyapılardan oluşan bir internet sistemi var. Bu da interneti ülke çapında devre dışı bırakmanın ve merkezi bir bağlantı kesme anahtarının olmadığı anlamına geliyor" dedi.

Toker, Rusya'nın interneti merkezi bir sistem üzerinden kesemeyeceğini belirterek "Eğer istilacı bir ülke Ukrayna'nın internetini devre dışı bırakmak isterse, internet santralleri ve veri merkezlerine doğrudan girip bu altyapıların kontrolünü ele geçirmek zorunda. Bu da uzaktan, diyelim ki Rusya'yla iletişimin koparılmasıyla gerçekleştirilemez" ifadelerini kullandı.

ABD merkezli ağ izleme şirketi Kentik'te internet analiz direktörü Doug Madory ise ülkedeki internet ağ yönlendiricilerinin dayanıklı olduğunu söyleyerek "Büyük ihtimalle bu kadar kolay olsaydı zaten şimdiye kadar yaparlardı" dedi.

Dolayısıyla Kremlin'in interneti tamamen kesebilmesi için Ukrayna'daki birliklerinin veri sağlayıcı merkezlerine girerek buralardaki ekipmanları yok etmesi gerekiyor.
 


Toker, "Böyle bir durumda buralarda çalışan personel interneti kesmeye zorlanabilir. Buna benzer bir hamle, hükümeti devirmeye yönelik bir girişimde görülebilecek türden bir senaryo. Bir karşı ayaklanmanın bastırılması için yapılması muhtemel" dedi.

Ukrayna Başbakan Yardımcısı Mykhailo Fedorov, cumartesi günü Rus işgali nedeniyle internet kesintisi yaşandığı için Spacex CEO'su Elon Musk'tan daha fazla Starlink terminali istemişti.
 


Musk ise ertesi gün Twitter'dan Starlink sisteminin ülkede aktif hale getirildiğini ve daha fazla uydunun gönderileceğini söylemişti. Pazartesi günü Tesla CEO'sunun gönderdiği uydu internet terminalleri Ukrayna'ya ulaşmıştı.

Fakat Musk'ın gönderdiği Starlink sistemlerinin halk için değil stratejik anlamda kilit konumdaki yetkililerin internet bağlantısının kesilmemesi için kullanılabileceği belirtildi.
 


Geçen hafta cumartesi günüyse Fedorov, ülkeyi korumak ve Rus hackerlara karşı saldırı düzenlemek için kurulacak "hacker ordusuna" gönüllü arandığını duyuran bir Twitter gönderisi paylaşmıştı.



Independent Türkçe, Guardian, Reuters, Wired

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU