Akşener: Rusya'nın durumu ortadayken Türkiye'nin güvende olduğunu kim iddia edebilir?

"Rusya’nın bu halinden memnun olan tek bir bölge ülkesi var, o da maalesef Türkiye"

Fotoğraf: İYİ Parti

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’ya yönelik saldırısı hakkında “Bu şımarıklığa daha fazla izin veremeyiz” dedi. Akşener, Rusya’nın saldırgan tavrı dolayısıyla Türkiye’nin de güvende olmadığını işaret ederken “Herkes, Putin’in idaresindeki Rusya nedeniyle, güvenliğinin tehlikede olduğunun farkında.  Bunun farkında olmayan, ve Rusya’nın bu halinden memnun olan tek bir bölge ülkesi var, o da maalesef Türkiye” dedi.

Partisinin grup toplantısında konuşan Akşener, Türkiye’deki hayat pahalılığı hakkında konuştu. Vatandaşın üzerine binen vergi yükünden bahseden Akşener, kamu özel işbirliği ile yapılan köprüler üzerinden Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yüklendi:

Sayın Erdoğan’ın her sıkıştığında arkasına saklandığı cümlelerden biri “Bütçeden bir kuruş harcamadan köprü, yol, havaalanı yapıyoruz” cümlesidir. Ne var ki 2022 yılı bütçesine, bu dolar garantili ödemeler için, 42,5 milyar lira ödenek kondu. Bununla kalsa yine iyi… Türk lirası değer kaybedince, bu ödeme miktarı 65 milyar liraya çıktı. Yanlış duymadınız. 65 milyar lira. Yani Sayın Erdoğan’a göre, bütçeden kuruş harcanmayan projelerin sadece 2022 yılı için bütçeye getirdiği yük 65 milyar lira. Bu arkadaşımız ya göz göre milletine yalan söylüyor, ya da artık ipin ucunu o kadar kaçırmış ki, olan bitenin farkında değil. Bu rezaletin başka bir açıklaması olamaz.

Köprülerin geçiş ücretleri hakkında eleştirilerine devam eden İYİ Parti lideri şunları kaydetti:

15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nü kim yaptırdı? Rahmetli Demirel. Nasıl yapıldı? Bütçeden. Otomobil geçiş ücreti ne kadar? 8 lira 25 kuruş. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nü kim yaptırdı? Rahmetli Özal. Nasıl yapıldı? Bütçeden. Otomobil geçiş ücreti ne kadar? 8 lira 25 kuruş. Peki Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü kim yaptırdı? Sayın Erdoğan. Nasıl yapıldı? Kamu özel iş birliği yöntemiyle. Otomobil geçiş ücreti ne kadar? 19 lira. Sadece bu kadar mı?  Hayır. Hazine de otomobil başına 39 lira ödüyor. Yani, yandaşın otomobil başına alacağı para, 58 lira. Yani, diğer iki köprünün, tam 7 katı.

"Şu rezalete bakar mısınız?"

Bir de Osmangazi Köprüsü var. Onu kim yaptırdı? Sayın Erdoğan. Nasıl yapıldı? Kamu özel iş birliği yöntemiyle, yandaşlar tarafından. Otomobil geçiş ücreti ne kadar? 184 lira 50 kuruş. Sadece bu kadar mı? Hayır. Milletin ödediği 184 buçuk liraya ilave olarak Hazine de 487 buçuk lira ödüyor. Osmangazi Köprüsü’nün geçiş ücreti Rahmetli Demirel ve Özal’ın yaptırdıklarının tam 81 katı. Evet yanlış duymadınız. Tam 81 katı! Bunun 22 katını köprüyü kullanan vatandaşlarımız ödüyor. 59 katını da, ister kullanalım, ister kullanmayalım, milletçe hep beraber ödüyoruz. Şu rezaletin büyüklüğüne bakar mısınız? Tabi 4 köprü fiyatına sadece 1 köprü yaptırırsanız, üstelik geçiş ücretini de dolara bağlarsanız olacağı budur. Bunlar sadece bir örnek.  Otoyollar için de durum aynı. İşte size, yandaş beslemenin milletimize olan faturası. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Açık bir işgal ve darbe girişimi”

Rusya’nın savaş açtığı Ukrayna ve bölgedeki gelişmeler hakkında da değerlendirmelerde bulunan Akşener, şöyle konuştu:

Rusya ordusu sınırı geçip Ukrayna’ya bir saldırı başlattı.  Üstelik bu saldırı, sadece ülkenin doğusunda yer alan ihtilaflı bölgeler ve askeri tesislerle de sınırlı kalmadı.  Ukrayna’nın şehirleri sivillerin yaşam alanları hedef alındı. Bunun açık bir işgal ve darbe girişimi olduğunu söylemek zorundayız. Ukrayna’nın cesur evlatlarını saygıyla selamlıyorum.

“Putin haddini aşmıştır”

Dünyanın bir Rusya yayılmacılığı sorunu olduğunu ifade eden Akşener, şöyle devam etti:

Ukrayna’da yaşanan dünyadaki vicdanlı ve aklı selim sahibi herkesin adalet duygusunu sarsan bu duruma uluslararası toplum, daha fazla sessiz kalamaz. Bu şımarıklığa, bu hırsa, daha fazla izin veremeyiz. Başta Kırım’daki kardeşlerimiz olmak üzere, Putin’in zulmüne maruz kalan onca insanı,  kaderlerine terk edemeyiz. Putin haddini aşmıştır.  Vakit, boş laf değil, yaptırım vaktidir. Vakit, çekimser kalma değil, zalimin karşısında dik durma vaktidir.

"Putin'in kafasındaki eksik parçaların Kars, Erzurum, Ardahan olmadığını kim rahatlıkla söyleyebilir?"

"Rusya’nın bu durumu ortadayken, Türkiye’nin güvende olduğunu kim iddia edebilir?" diye soran Akşener, "Putin’in kafasındaki Rusya’nın eksik parçalarının Kars, Erzurum ve Ardahan olmadığını kim rahatlıkla söyleyebilir? Bugün bölgemizdeki tüm bağımsız devletler bu soruyu kendi ülkeleri için soruyorlar. Ve herkes, Putin’in idaresindeki Rusya nedeniyle güvenliğinin tehlikede olduğunun farkında. Bunun farkında olmayan ve Rusya’nın bu halinden memnun olan tek bir bölge ülkesi var, o da maalesef Türkiye" ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin Rusya’ya bağımlı hale geldiğine dikkati çeken, iki ülke arasındaki ilişkinin simetrik değil, Rusya aleyhine asimetrik olduğunu söyledi.

“İki ayyaş deniyor ya…”

Akşener, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu lideri Mustafa Kemal Atatürk ile İsmet İnönü hakkında söylenen "iki ayyaş" şeklindeki ifadeye sert çıkarak şunları söyledi:

1. Dünya Savaşı’nın yangınının küllerinden, bir memleket kuranların, hakir görüldüğü, 2. Dünya Savaşı’nın yangınını, bu memlekete sıçratmayanların, basiretsiz bulunduğu bir acayip delilik hali. Hani iki ayyaş deniliyor ya ondan bahsediyorum. Kimse de sesini çıkarmıyor ya ondan bahsediyorum. Birinci ayyaş dedikleri 1. Dünya Savaşı’nın küllerinden bir devlet bir ülke kurdu. Anadolu’nun her evinde en az iki gencimizin şehit olduğu bir dönemden bahsediyorum.

Havza’dan Amasya’ya giderken otomobilinin tekerliği patladığında onun tamiri için beklerken çit süren bir çiftçinin yanına giden Gazi Mustafa Kemal der ki "İzmir işgal edildi efendi sen çiftini sürüyorsun haberin mi yoktur yoksa nedir?" "Beyim haberim var ama oğlum Çanakkale’de abim Yemen’de..." Sarıkamış’taki ailesinin fertlerini sayar. "Bu kadar erkeğin evladı bana bakıyor. Bu topal ayakla kırık kola bu gariban öküze bakıyor. Onun için bu tarlayı sürmez durumdayım. Hele İzmir’deki işgalciler gelsin tarlamın sınırına o zaman bakarım." Bunu diyen o çiftçiden, o köylüden yıllar sonra Afet İnan, gaziye sorar "Ne olmuştur?" Der ki "Sakarya’da şehit düştü." Tamam mı! İşte bu devlet bu akılla bu vicdanla bu yürekle kuruldu. Ayyaş dediğiniz buydu. Utanmadan anasına genelevde çalışıyor dediniz. Ayıp ayıp ayıp!

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU