Milli Gazete yazarı: Kucaklaştırıcı söylemin zaferi

"Kucaklaştırıcı söylemler etrafında birleşen farklı düşünce yapısındaki altı parti siyasette yepyeni bir çığır açıyor"

Fotoğraf: AA

Milli Gazete yazarlarından Zeki Ceyhan, birbirinden farklı düşünen 6 muhalefet partisinin bir araya gelmesini memnuniyet verici bir gelişme olarak tanımladı. İktidar cephesinden bu muhalefet partilerinin kucaklayıcı söylemlerine “fitne tohumu ekilmeye çalışıldığını” belirten Ceyhan, “Onlar ne yaparlarsa yapsınlar kucaklaştırıcı söylemlerden yana olanların kervanı yola çıkmış bulunuyor” yorumunu yaptı.

Ceyhan, bugünkü köşe yazısında muhalefet partilerinin güçlendirilmiş parlamenter sisteme dönüş toplantısındaki söylemlerini şöyle değerlendirdi:

Bir kesimin kamplaştırıcı ve kutuplaştırıcı söylemlerine karşı altı siyasi partinin etrafında kenetlendiği kucaklaştırıcı söylemler hayli mesafe almış bulunuyor. Birbirlerinden oldukça farklı düşünce yapısında olan altı partinin kucaklaştırıcı söylemler konusunda fikir birliğine varması ve birlikte hareket etme kararı alması elbette memnuniyet verici bir gelişme olarak karşımızdadır. Farklı düşünce yapısında olan altı partinin uzun süredir izlenmekte olan kamplaştırıcı ve kutuplaştırıcı söylemlere karşı kucaklaştırıcı söylemler etrafında kenetlenmesi tamamen aksi düşüncede olanları harekete geçirmiş bulunuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Bugün bir arada olan partilerin sözcülerinin geçmişte yapmış oldukları konuşmaları hatırlatarak birlikte hareket etme kararı alan partiler arasına fitne tohumları ekmeye çalışıyorlar” diyen Ceyhan, şunları yazdı:

Tabir caizse kabuk tutmuş yaraları kaşıyorlar. Amaç belli! Bir araya gelerek yani kucaklaştırıcı söylemler etrafında birleşerek kamplaştırıcı ve kutuplaştırıcı söylemlerle toplumu karşı karşıya getirmek isteyenlerin bu oyunlarını bozanların aralarını açmak istiyorlar. İstiyorlar ki kabuk tutmuş yaralar kaşınarak yeniden açık yaralar haline getirilsin ve hatta bu yaralar kangrene dönüşsün. Sırf bu nedenle geçmişte izlemiş oldukları hatalı politikalar nedeniyle vatandaş ile arası açılanların özür dileme taleplerine bile karşı çıkıyorlar.

Ama onlar ne yaparlarsa yapsınlar kucaklaştırıcı söylemlerden yana olanların kervanı yola çıkmış bulunuyor. Kervan yürürken olumlu şeyler de söylenir olumsuz şeyler de! Ancak kervan her hâlükârda yola devam eder! Bir iki çatlak ses çıktı diye kervan yolundan dönmez! Kamplaştırıcı ve kutuplaştırıcı söylemlerin arkasında duranlar hem kucaklaştırıcı söylemlerin sahiplerini küçümsüyorlar hem de onlardan fena halde çekiniyorlar.

Çünkü vatandaşın kucaklaştırıcı söylemlere karşı olan büyük ilgisini görüyorlar. Yıllardır kamplaştırıcı ve kutuplaştırıcı söylemler duymaktan bıkıp usananlar kucaklaştırıcı söylemlere ilgisiz kalamıyorlar. Evet, kucaklaştırıcı söylemler etrafında birleşen farklı düşünce yapısındaki altı parti siyasette yepyeni bir çığır açıyor.

 

Milli Gazete, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU