Savaşın üçüncü günü: Kiev'de sirenler yeniden çaldı, cadde ve sokaklarda çatışmalar devam ediyor

Kiev'e giren Rus güçleri gece boyunca Ukrayna güçleri ile çatıştı. Cadde ve sokaklarda çatışmalar şiddetlenirken, başkente birçok kez sirenler çalındı

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik başlattığı askeri müdahalesi üçüncü gününe girerken, başkent Kiev'de çatışmalar şiddetlendi.

Rus askeri birlikleri başkent Kiev'in sokaklarında gece boyunca Ukrayna güçleriyle çatıştı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski'in gecenin zor geçeceği ve Kiev'in kaybedilmemesi gerektiği uyarısı sonrasında, şehirde ağırlıklı olarak meskun mahallelerin olduğu bölgelerde sabaha kadar çatışma ve patlama sesleri duyuldu.

Kiev'in batı girişindeki Zafer Caddesi'nden Rus birliklerinin şehre sokak çatışmalarıyla girmeye çalıştığı ifade edildi. Ukrayna Kara Kuvvetleri basın servisi, Zafer Caddesi civarındaki askeri birliğe yapılan saldırının geri püskürtüldüğü ve durumun sakin olduğunu bildirdi.

Yaşanan çatışmalar nedeniyle, Kiev'de gece boyunca birkaç kez siren sesleri yükseldi.

Vasilkiv'e çok sayıda Rus askeri paraşütle indi

Kiev bölgesinde bulunan Vasilkiv yerleşim yerinde yoğun silahlı çatışmaların yaşandığı belirtildi.

Vasilkiv Belediye Başkanı Natalya Balasinoviç 1+1 televizyon kanalına yaptığı açıklamada, çok sayıda Rus askerinin bölgeye paraşütle indiğini söyledi. Şehirde çatışmalar olduğunu ve Rus askerlerinin roket saldırıları gerçekleştirdiğini aktaran Balasinoviç, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri arasında ölenler olduğunu kaydetti.

Rusya Savunma Bakanlığı, hava indirme birliklerinin Gostomel hava üssündeki unsurlarla birleştiğini, Kiev'in batısıyla bağlantısının kesildiğini bildirmişti.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı da Ukrayna hava savunma sistemlerinin, Kiev şehir merkezine yaklaşık 35 kilometre uzaklıkta bulunan Vasilkiv bölgesinde Rus hava indirme birlikleri paraşütçü askerleri taşıyan İl-76 model uçağının vurulduğunu bildirmişti.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı: Ruslara ait helikopter ve 3 uçak düşürüldü

Kiev bölgesinde bulunan Vasilkiv yerleşim yerinde yoğun silahlı çatışmaların yaşandığı belirtildi.

Vasilkiv Belediye Başkanı Natalya Balasinoviç 1+1 televizyon kanalına yaptığı açıklamada, çok sayıda Rus askerinin bölgeye paraşütle indiğini söyledi. 

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı da Ukrayna hava savunma sistemlerinin, Kiev şehir merkezine yaklaşık 35 kilometre uzaklıkta bulunan Vasilkiv bölgesinde Rus hava indirme birlikleri paraşütçü askerleri taşıyan İl-76 model uçağının vurulduğunu bildirdi. Başkanlık ayrıca, Rus güçlerine ait helikopter ve 2 uçağın daha vurulduğunu duyurdu.

Ukrayna açıklarında iki sivil gemi vuruldu

Ukrayna açıklarında Japon firmaya ait bir kargo gemisi ve Pivdennyi limanı yakınlarında ise Moldova bayraklı “Millennium Spirit” isimli kimyasal tanker gemisi vuruldu.

Japon firmaya ait gemide bir mürettebatın yaralandığı bildirildi. 

Moldova bayraklı gemi ağır hasar alırken, çoğu Rus olan mürettebatın tamamı çevredeki gemiler sayesinde kurtarıldı. 

Zelenski: Ben buradayım ve silahlarımızı bırakmayacağız

ABD'nin Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'ye Rusya tarafından yakalanması ya da öldürülmesini önlemek için kendisini Kiev'den çıkarmayı teklif ettiği ancak Zelenski'nin bu teklife şu ana kadar olumsuz yanıt verdiği iddia edildi.

Sosyal medyadan başkent Kiev'in merkezinde bulunduğuna dair görüntü paylaşan Zelenski, ülkesini terk ettiğine ilişkin bilgileri yalanlayarak, "Ben buradayım ve silahlarımızı bırakmayacağız. Devletimize sahip çıkacağız. Çünkü silahımız hakikattir. Hakikatimiz de bu topraklar, ülke ve çocukların bizim olmasıdır. Tüm bunları koruyacağız" ifadelerini kullandı.

Ukrayna: Rusya'ya ait 14 uçak, 8 helikopter, 102 tank ve 3 bin 500'den fazla asker vuruldu

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus güçlerine ait 14 savaş uçağı, 8 helikopter, 102 tank ve 536 zırhlı aracın vurulduğunu, Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihayil Podolyak da 3 bin 500'den fazla Rus askerin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

Uluslararası Af Örgütü: Rusya'nın Ukrayna'daki saldırıları "savaş suçu" teşkil edebilir

Uluslararası Af Örgütü, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarının "savaş suçu" teşkil edebileceğini bildirdi.

Rusya'da akademisyen ve gazetecilerden "savaşa karşıyız" bildirisi

Rusya’da bazı akademisyen ve gazeteci, ülkelerinin Ukrayna'ya yönelik askeri müdahalesine tepki gösteren bir bildiri yayınladı.

"Ukrayna'yla savaşa karşıyız" bildirisine imza atan 2 binden fazla akademisyen ve gazeteci, "Ukrayna’ya karşı verilen savaş haksız ve büsbütün anlamsızdır" dedi.

Zelenski: Ben buradayım ve silahlarımızı bırakmayacağız

Zelenski, ulusa sesleniş konuşmasında, Rus güçlerinin saldırılarını başarıyla geri püskürttüklerini söyledi.

Ülkenin birçok bölgesinde çatışmaların sürdüğünü hatırlatan Zelenski, "Biz vatanımızı, toprağımızı ve çocuklarımızı savunduğumuzu biliyoruz. Kiev ve başkentin etrafındaki kilit şehirler ordumuz tarafından kontrol ediliyor. İşgalciler devletimizin merkezini bloke etmek ve Donetsk'te olduğu gibi kuklalarını buraya koymak istediler. Biz onların planlarını altüst ettik" diye konuştu.

Kremlin: Ukrayna'daki askeri operasyon planı yeniden başladı

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya'nın başkenti Moskova'da gazetecilere Rusya'nın Ukrayna'daki saldırıları konusunda açıklamalarda bulundu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna ile müzakereler için Rus ordusuna operasyonu durdurma talimatı verdiğine dikkati çeken Peskov, ancak Kiev yönetiminin müzakerelerden vazgeçtiğini ileri sürdü.

Peskov, "Rusya'nın askeri operasyon planı yeniden başladı. Bugün öğleden sonra ana güçler ilerlemeye devam etti" ifadelerini kullandı.

Romanya, hava sahasını Rus uçaklarına kapattı

Romanya, hava sahasını Rus uçaklarına kapattığını duyurdu.

Romanya Sivil Havacılık Otoritesi'nden yapılan açıklamada, 22 Aralık 1976'da dönemin Romanya hükümeti ile Sovyetler Birliği arasında Bükreş'te imzalanan sivil hava taşımacılığına ilişkin anlaşmanın askıya alındığı belirtildi.

Açıklamada, ülkenin hava sahasının bugünden itibaren Rusya'dan acil ve insani yardım uçuşları hariç, transit de dahil tüm uçuşlara kapatıldığı bildirildi.

 

Independent Türkçe, AA
 

DAHA FAZLA HABER OKU