Rusya'nın Ukrayna'ya karşı askeri operasyon başlattığını bu sabah duyurmasından kısa bir süre sonra Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, dünyaya seslenerek yardım istedi.
Kuleba, Twitter'dan yaptığı açıklamada "Dünya bir an önce harekete geçmeli. Avrupa'nın ve dünyanın geleceği tehlikede" ifadelerini kullandı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Bakan ayrıca uluslararası kamuoyuna 5 maddelik "yapılacaklar listesi" verdi.
Rusya'ya yaptırımların ağırlaştırılmasını isteyen bakan, kendilerine yardım yapılmasını talep etti.
Kuleba'nın paylaştığı liste şöyle:
- Uluslararası fon transferi sistemi SWIFT'ten çıkarmak gibi Rusya'ya yönelik yıkıcı yaptırımlar uygulanması
- Rusya'nın her anlamda tamamen izole edilmesi
- Silah ve askeri teçhizat gönderilmesi
- Finansal destek
- İnsani yardım desteği
Kuleba ayrıca başka ülkelerde yaşamlarını sürdüren Ukraynalılara da seslendi:
Putin saldırdı ama kimse kaçmıyor. Askerler, diplomatlar… Herkes çalışıyor. Ukrayna savaşıyor. Ukrayna kendini savunacak ve kazanacak.
Dışişleri Bakanı ayrıca yurtdışındaki Ukraynalıların, saldırıyla ilgili gerçekleri paylaşmasını ve devletleri derhal harekete geçmeye çağırmasını istedi.
Rusya askeri operasyon başlattı
Rusya, Ukrayna'dan 2014'te tek taraflı bağımsızlığını ilan eden ve birlikte "Donbas" olarak anılan Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti'ni tanıdığını 21 Şubat'ta açıklamıştı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün yayımladığı açıklamayla Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'ta Rusya destekli ayrılıkçıların bulunduğu bölgeye "barış gücü" göndermeye başladıklarını duyurmuştu.
Putin bu sabah erken saatlerdeyse ulusa seslenerek Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı yönetimlerin Rusya'dan askeri yardım talebinde bulunduklarını söyleyerek özel askeri operasyon başlattıklarını bildirdi.
Operasyonun başlamasının ardından Ukrayna'nın birçok bölgesinden patlama sesleri yükseldi.
Ülkesinde pek çok şehirde patlama sesleri duyulduğunu aktaran Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, bu nedenle ülke çapında sıkıyönetim ilan ettiklerini açıkladı.
Independent Türkçe, Hindustan Times, AFP, AA
Derleyen: Uğurcan Yıldız