ABD Dışişleri Bakanı Blinken: Kırım'ı Rusya'nın parçası olarak tanımayı düşünmüyoruz

Hamle, ABD'nin Ukrayna'ya desteğini bir kez daha teyit ediyor

 Blinken: ABD, Kırım'ı Rusya'ya bırakmayı düşünmüyor (AP)

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, bölgedeki savaş neredeyse onuncu yılına girerken Kırım'ın hâlâ Ukrayna'nın parçası olduğunu ve Rusya'yla gerilimi barışçıl bir şekilde azaltmanın potansiyel bir yolu olarak müzakerelere dahil edilmeyeceğini söyledi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Biden yönetiminin Ukrayna'daki Rus işgali tehlikesine ilişkin uyarılarda bulunarak geçirdiği bir haftanın daha ardından, Blinken söz konusu yorumu pazar günü CBS'in Face the Nation programına verdiği röportajda yaptı. 

Cuma günü ulusa bizzat seslenen Başkan Joe Biden, ABD istihbaratının yaptığı bilgilendirmeye göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in işgal kararı verdiğini açıklamıştı. 

Face the Nation'ın sunucusu Margaret Brennan, Rusya'nın ABD Büyükelçisi Anatoli Antonov'un CBS News'le önceden yaptığı röportajdaki değerlendirmeleri, pazar günü ABD Dışişleri Bakanı'na sordu ve konuyla ilgili görüşlerini de duymak istedi.

Brennan, "Rusya'nın büyükelçisiyle görüştüğümde Ukrayna'nın 2014'te Rusya tarafından ilhak edilen Kırım bölgesinden Rusya Federasyonu'nun parçası olarak bahsetti. ABD daha büyük bir savaştan kaçınmanın diplomatik bir yolu olarak bu bölgeden veya Ukrayna'nın doğusundaki herhangi bir bölgeden feragat edip oraları resmen tanımayı düşünecek mi?" diye sordu. 

Bakan bu soruyu doğrudan, "Hayır" diyerek cevapladı. 

Açıklık kazandırmak için Brennan, "Hayır, nokta, bu müzakereye açık değil, öyle mi?" diye sordu. 

Bakan da, "Doğru" diye yanıtladı. 

ABD'nin Kırım konusunda müzakereyi reddetmesi Moskova'yla aralarındaki gerilimi artıran birkaç meseleden sadece biri. Ukrayna'nın Rusya'nın siyasi düşman olarak görmeye devam ettiği NATO ittifakına katılma arzusunu açıkça ifade etmesi de kapanmayan bir mesele olmaya devam ediyor. Moskova, ittifakın Ukrayna'nın katılımını kalıcı olarak reddetmesini talep ediyor.

Biden cuma günkü açıklamasında ABD yönetiminin Moskova'ya yönelttiği açık eleştirilerin Rusya'yı işgali seçmekten caydırmak için elinden geleni yapacağını gösterme amacı taşıdığını söylemişti ve Blinken'ın Sergey Lavrov'la yapacağı görüşmeden önce gerçekleşecek herhangi bir saldırının Putin'in "diploması kapılarını kapattığını" göstereceğini ifade etmişti. 
 


ABD Başkanı, "Çatışma istediğimiz için değil, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesini haklı çıkarmak için sunabileceği her türlü gerekçeyi ortadan kaldırmak amacıyla elimizden geleni yaptığımız için planlarına yüksek sesle ve tekrar tekrar meydan okuyoruz" demişti. 

Moskova işgal planlarını defalarca reddetmiş ve Ukrayna sınırındaki askeri varlığını azalttığını iddia etmişti. Beyaz Saray ise bu iddiayı doğrudan redetti.

Pazar günü Brennan'la kendi röportajı sırasında Büyükelçi Anatoli Antonov da, "İşgal olmayacak. Böyle bir plan yok" dedi.
 


Büyükelçi, "Rus birlikleri Rusya'nın egemenliğindeki topraklarda bulunuyor" diye de ekledi.

Kimseyi tehdit etmiyoruz.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU