Irak Başbakanı Abdulmehdi’den Haşdi Şabi’yi feshetme kararı

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, Haşdi Şabi güçlerine ait tüm ofislerin kapatılıp Irak’ın düzenli ordusuna katılması yönünde bir kararname yayınladı

Irak Başbakanlığı, bir kararnameyle Haşdi Şabi ofislerinin kapatılmasını istedi / Fotoğraf: AA

Haşdi Şabi’ye ait yerlerin kapatılmasını isteyen Irak Başbakanı, Haşdi Şabi’nin (Halk Seferberlik Güçleri) ya Irak ordusuna katılması ya da parti yasasına göre siyasete katılmaları gerektiği belirtildi.

Kararnamede, Irak ordusunun bir parçası olan Haşdi Şabi güçlerinin Başkomutan'ın emirleri doğrultusunda hareket etme yükümlülüğü olduğu ve söz konusu yapıdan da Başbakan'ın atayacağı kişinin sorumlu olacağı ifade edildi.

“Tüm büro ve askeri noktalar kapatılacak”

IŞİD ile savaş sırasında milis gücüne bağlı grupların kullandığı tüm isimlerin artık kullanılmayacağı belirtilen kararnamede, bu isimler yerine “tugay” ve “alay” gibi askeri tanımların kullanılacağı kaydedildi.

Adıl Abdulmehdi.jpg
Irak Başbakanı Adıl Abdulmehdi / Fotoğraf: AA


Talimatlar dışında gizli ya da açık şekilde silahlı olarak faaliyet gösteren grupların "yasa dışı" kabul edileceği uyarısı yapılan kararnamede, şu ifadelere yer verildi:

Kentlerde ve onun dışındaki bölgelerde Haşdi Şabi'ye bağlı grupların adını taşıyan tüm bürolar kapatılacak. Haşdi Şabi gruplarına bağlı tüm ekonomik bürolar ve askeri kontrol noktaları da kapatılacak.

Kararnamede yer alan talimatların en geç 31 Temmuz'a kadar yerine getirilmesini istenirken, Haşdi Şabi milis yapısıyla ilgili başka kararların da alınacağını belirtildi.

Haşdi Şabi, IŞİD'in 2014'te Musul'u ele geçirmesi ardından, Irak’ın Şii dini lideri Ayetullah Ali Sistani’nin fetvasıyla Iraklı farklı milis güçlerinin bir araya gelmesiyle kuruldu. Teyit edilmemiş verilere göre milislerin yaklaşık 120 bini Şii, 16 bini ise Sünni Iraklılardan oluşuyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU