Kuveyt ordusu, kadınların savaşa girmesine izin verirken tabanca taşımasını yasakladı

Kadın hakları aktivistleri karara tepki gösterdi

Kuveyt Savunma Bakanlığı'nın kararı, kadın hakları aktivistlerinden eleştiri topladı (Unsplash)

Kuveyt ordusu, kadın askerlerin erkek muhafızlardan onay almadan savaşa katılamayacağını ve tabanca taşımalarına izin verilmeyeceğini açıkladı. Kadın hakları aktivistleriyse karara tepki gösterdi.

Ülkede kadınların orduya katılmasına izin verilen yasa ekimde onaylanmıştı. Fakat Savunma Bakanlığı, muhafazakar milletvekili Hamdan Al-Azmi'nin de tepkisinin ardından yasada değişikliğe gitti. Azmi, kadınların savaşta yer almasının "onların doğasına uygun olmadığını" iddia etti.

Savunma Bakanlığı 16 Şubat'ta yayımladığı bir açıklamada, kadınların savaşa katılabileceğini ancak erkek muhafızlardan önce izin almaları gerektiğini duyurdu. Yeni kurallara göre kadın askerlerin tabanca taşımasına izin verilmezken, başörtüsü takması da zorunlu hale getirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kadın hakları aktivistleriyse kararı "bir adım ileri bir adım geri" diye niteleyerek tepki gösterdi.

Kuveyt Futbol Birliği kadın komitesinin üyesi Ghadeer al-Khashti kararı eleştirerek, Irak'ın eski Cumhurbaşkanı Saddam Hüseyin 1990'da Kuveyt'i işgal ettiğinde, annesinin de direnişte rol oynadığını anlattı.

"Neye dayanarak kadınları zayıf görüyorlar anlamıyorum" diyen Khashti, "Irak işgali sırasında annem abiyesinin altına silah saklayıp bunları Kuveyt direnişçilerine taşırdı ve babam da bunu teşvik ederdi" ifadelerini kullandı.

Kuveytli Kadınlar Kültürel ve Sosyal Topluluğu'nun lideri Lulwa Salih Mulla da kararın anayasaya karşı olduğunu belirtti.

Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan Mulla, "Kendi istekleriyle ülkesini savunan kadın şehitlerimiz var. Kimse onlara bunu yapmaları için emir vermedi, bunu ülkelerini sevdiği için yaptılar" dedi.

Ülkede açılan bir yoga meditasyon kampı da geçen haftalarda muhafazakarların tepkisi üzerine kapatılmış, kadın hakları aktivistleri karara karşı protesto düzenlemişti. Ordunun uygulamasına karşı çıkan muhafazakar milletvekili Azmi, yoga kampının yasaklanması kararında da önemli rol oynamıştı.



Independent Türkçe, AFP, Newsnpr

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU