"Uzaylı denklemi" flört dünyasına uyarlandı: Aşkı bulma ihtimalinizi hesaplıyor

"Drake Denklemi’ni flört dünyasına uyarlama fikri beni cezbetti"

Drake Denklemi, Samanyolu'nda ve başka galaksilerde iletişim kurabilecek kaç uzaylı medeniyet olduğunu hesaplamak için kullanılıyor (Pixabay)

Fizikçi ve bilgisayar programcısı Steven Wooding, kullanıcıların hayatının aşkını bulma ihtimalini öğrenebildiği bir hesaplayıcı geliştirdi.

Wooding bunun için istatistik ve astrofizikte kullanılan Drake Denklemi'nden yararlanıldı.

Drake Denklemi, genellikle gökbilimciler tarafından "Evrende yalnız mıyız?" sorusunun cevabını bulmak için kullanılıyor.

Frank Drake'in 1961'de ortaya attığı denklemle yapılan bir hesaplama, Samanyolu Galaksisi'nde 10 bin akıllı medeniyet olduğu sonucuna ulaştırmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Denklemde iletişim kurulabilecek uygarlıkların sayısı, galakside yıllık yıldız oluşma miktarı ve yıldızlardan kaçının gezegene sahip olduğu gibi 7 değişkene bağlanıyor.

Wooding, veri bilimci Rijk de Wet'le birlikte bu yalşaşımı flört dünyasına uyarladı.

Artık kullanıcılar ikilinin geliştirdiği "omnicalculator" adlı internet sitesinde birkaç soruyu cevaplayarak, gerçek aşkı bulma ihtimallerini Drake denklemine göre hesplayabiliyor.

Hesaplamada nüfus artış hızı, çekicilik, yaş aralığı ve eğitim düzeyi gibi bir dizi faktör kullanılıyor. Ayrıca kullanıcılar, kendilerini ne kadar çekici bulduklarına dair görüşlerini de hesaplayıcıyla paylaşıyor.

Öte yandan Wooming, bu girişimde bulunan ilk kişi değil. Manchester Üniversitesi'nden Profesör Peter Backus, 2010'da Drake Denklemini kullanarak tüm Birleşik Krallık'ta kendisine uygun sadece 26 kadın olduğunu öğrenmişti.

Yine de profesör, 2013'te Rose adlı bir kadınla dünya evine girmeyi başarmıştı.

Daily Mail'e konuşan Wooding, hesaplayıcı geliştirme amacını şöyle açıkladı:

Uzaylılar konusunu seven biri olarak, Peter Backus'un mizahi çalışmasında yaptığı gibi Drake Denklemi'ni flört dünyasına uyarlama fikri beni cezbetti.

Öte yandan hesaplayıcı nüfus istatistikleri ve yüksek öğrenimdeki insan sayısı gibi verilere dayandığı için şu anda yalnızca Birleşik Krallık'ta yaşayanların veya orada yaşayan bir eş arayanların hizmetine açık.

 

Independent Türkçe, Daily Mail

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU