Ergenekon’dan çıkış: 5 kişilik örgüte ceza yağdı

12 yıldır devam eden Ergenekon davası bitti. İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi Ergenekon adında bir örgütün olmadığı gerekçesiyle 232 sanığa beraat verdi. Cumhuriyet gazetesine bomba atanlar ve Danıştay saldırganı Alparslan Arslan’a ise “örgüt mensubu” dedi

Fotoğraf: AA

Yargıtay’ın bozma kararının ardından yeniden görülen Ergenekon davası bugün sona erdi. İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasında 232 sanık hakkında "örgüt kurma ve yönetme", "darbeye teşebbüs" ile "devletin gizli bilgilerini temin etme" suçlarından beraat kararı verildi. 

Önceki duruşmada mütalaasını açıklayan Cumhuriyet Savcısı, Ergenekon adlı bir terör örgütünün varlığının ispat edilemediğini ifade ederek sanıkların beraatini istemişti. 

5 sanık "örgüt mensubu"

Bugün görülen duruşmada mahkeme heyeti mütalaaya uygun olarak 232 sanık hakkında oybirliğiyle beraat kararı verdi. 

Mahkeme bu kararıyla “Ergenekon” adında bir örgütün bulunmadığını hüküm altına aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan duruşma zaptında “örgüt mensubu” olarak nitelendirilen 5 sanık vardı.

Danıştay saldırganı ve Cumhuriyet gazetesinin bombalanması örgüt işi

17 Mayıs 2006’da toplantı halindeki Danıştay üyelerine saldırarak 2. Daire Üyesi Mustafa Yücel Özbilgin’i öldüren Alparslan Arslan ile Cumhuriyet Gazetesi’nin bombalanma olaylarının failleri olduğu belirtilen Osman Yıldırım, Erhan Timuroğlu, İsmail Sağır ve Tekin İrşi mahkeme kararında “örgüt mensubu” olarak nitelendirildi. 

4 kişiye ağırlaştırılmış müebbet

İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi, İrşi dışındaki sanıkların “Anayasayı İhlal suçunu” işlediklerine kanaat getirerek bu isimlere ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. 

Danıştay saldırganı Arslan’a müebbet hapis cezası dışında 5 yıl 3 ay hapis ve 600 gün adli para cezası da verildi.

Kararda “örgüt mensubu” olarak nitelendirilen Arslan, Yıldırım, Timuroğlu ve Sağır’ın "Cumhuriyet Gazetesine üç kere bomba atılması ve Danıştay'da nitelikli öldürme ve birden fazla kişiyi nitelikli öldürmeye teşebbüs eylemlerinin sabit olduğu ve bu eylemlerin ‘Kül halinde Anayasayı İhlal’ suçunu oluşturduğu sonucuna varıldığı” belirtildi.

Kararda “örgüt mensubu” olarak nitelendirilen diğer sanık Tekin İrşi’ye de “silahlı örgüte üyelik” suçunun sabit olduğu vicdani kanısına varıldığından bahsedilerek 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU