Amerikalıların çoğunluğu Trump'ın 2024'te aday olmasını istemiyor

Tüm seçmenlerin yalnızca yüzde 35'i eski başkanın yeniden aday olmasını istiyor

(Reuters)

CBS'in yeni bir anketinde Amerikalıların çoğunluğunun eski başkan Donald Trump'ın 2024'te yeniden seçime girmesini istemediği belirlendi.

Anket tüm seçmenlerin yalnızca yüzde 35'inin Trump'ın başkan adayı olmasını istediğini, yüzde 65'ininse istemediğini ortaya koydu.

Cumhuriyetçi seçmenler arasında yaklaşık 10'da 7'lik bir çoğunluk Trump'ın gelecek seçimde yeniden aday olmasını istiyor. Kırmızı partiye oy verenlerin yüzde 69'u eski başkanı isterken yüzde 31'i başka bir adayın yarışa girmesini tercih ediyor.

6 Ocak kalkışmasının üzerinden bir yıldan uzun süre geçmişken, Trump'a sadık olanlar hâlâ ayaklanmalara katıldıkları iddiasıyla mahkeme celbi alıyor.

Bir kalabalığın Joe Biden'ın 2020 seçimlerini kazandığını onaylayan Birleşik Devletler Kongresi toplantısını basmasını takiben yüzlerce kişi suçlamalarla karşı karşıya kaldı.

Ayaklanmanın yıldönümünde Başkan Biden, 6 Ocak olaylarını kınamıştı:

Tarihimizde ilk kez bir başkan yalnızca seçimi kaybetmedi. Şiddetli bir kalabalığın Kongre Binası'na varmasıyla iktidarın barışçıl şekilde devredilmesini engellemeye çalıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ankete katılanların yalnızca yüzde 33'ü, 6 Ocak'ta Kongre Binası'na zorla girmeye çalışanların affedilmesi gerektiğini düşünüyor. Fakat CBS anketi aynı zamanda 10 Cumhuriyetçiden 7'sinin 6 Ocak komitesinin kamu görevlilerine yönelik soruşturmasını düşürmesini istediğini ortaya koyuyor.

CBS anketine göre Trump aday olmazsa, Cumhuriyetçiler benzer siyasi görüşlere sahip bir aday isteyecek: Ankete katılanların yüzde 84'ü Trump'ınkine benzer "politika ve önerileri" tercih edeceğini belirtti. Ankete katılan Cumhuriyetçilerin yalnızca yüzde 54'ü kendilerini Trump gibi "idare eden" bir aday isteyeceğini söylerken yüzde 78'i seçime katılacak adaylarının koronavirüs aşıları konusunda Trump'la benzer görüşlere sahip olmasını tercih edeceğini belirtti.

CBS News ve YouGov anketi çeşitli cinsiyet, yaş, ırk ve eğitim durumlarından 2 bin 578 yetişkin ABD sakiniyle gerçekleştirildi.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU