Adana Demirspor-Beşiktaş maçının hakem kararları tartışma yarattı... "Bazı tartışmalı ortamlar oluştu, onları yönetmekte zorlandı"

Adana Demirspor'un Beşiktaş ile 1-1 berabere kaldığı maçta hakem Ali Şansalan'ın kararları tartışılıyor. Eski Süper Lig hakemlerinden Seçim Demirel, müsabakanın tartışmalı pozisyonlarını Independent Türkçe'ye değerlendirdi

Ali Şansalan, maçın bitmesinin ardından polis koruması eşliğinde soyunma odasına yöneldi / Fotoğraf: AA

Süper Lig'in 25 haftasında Beşiktaş'ın Adana Demirspor'a konuk olduğu müsabakaya hakem kararları ve maç sonu yapılan açıklamalar damga vurdu.

Yeni Adana Stadyumu'nda Adana Demirspor'a konuk olan Beşiktaş, müsabakadan 1-1 beraberlikle ayrıldı.

Karşılaşmaya verilen verilmeyen kartlar, penaltılar ve gollerin yanı sıra kulüp başkanı Murat Sancak'ın açıklamaları damga vurdu.

Müsabaka sonrası hakem Ali Şansalan'ın yönetimine tepki gösteren Sancak, şu ifadeleri kullandı:

Buradan Federasyon ile MHK başkanlarına sözüm olsun. Bu hakem eyyamcının teki. Maçı katletti, oyun oynatmadı, futbolcuları saha içerisinde tehdit etti. İtirazları bile tehdit ediyor. Birinci golde hadi bizim futbolcu ayağına bastı VAR incelemesine gittin. Bizim golde neden VAR'a gitmiyorsun? Attığımız son gole baktığınız zaman Balotelli önünü kesmiyor, ofsayt pozisyonu yok. Bunlar hazırlıklı gelmişler. Buradan Nihat Özdemir başkanıma sesleniyorum. Hakemlerin içerisindeki FETÖ'cüleri temizle!. Bunlar hep FETÖ'cülerin eseridir. Her kurumda, emniyette, askeriyede, her yerde FETÖ'cüler varken hakemlerin içerisinde mi yok? MHK Başkanım sizlerden rica ediyorum bu FETÖ'cü hakemleri temizleyin. Bugün az daha katliam olacaktı, bütün taraftarı galeyana getirdi. Yeter ama yeter. Hakemlere bu kadar destek veren bir adam olarak seyircilerin beni eleştirdiği bir yerde hiçbir zaman hakemleri eleştirmedim. Yeni gelen MHK başkanını en büyük destek benden olacak diye aradım ama artık yeter. Böyle eyyamcı hakemlerle bu lig bitmez. 

 

Montella-AA.jpg
Vincenzo Montella / Fotoğraf: AA

 

Maç sonu hakemlere tepki gösteren isimlerden biri de teknik direktör Vincenzo Montella oldu.

Oyuncularını maçta sergiledikleri performans nedeniyle tebrik eden Montella, Şansalan ve ekibiyle ilgili şunları kaydetti:

Mario Balotelli'nin kalecinin görüşünü kapattığı ifade ediliyor. Sonradan seyreden arkadaşlarım Mario'nun görüş açısında olmadığı yönünde. Beni şaşırtan şey, hakemin gidip kendi gözüyle seyretmemesi. Kalecinin görüşünü kapatmıyor. Normal net bir gol. Burada nasıl kalecinin önünde durabilir. Topun zaten gidemeyeceği bir yerde duruyor Mario Balotelli ve kalecinin hiçbir şekilde görüşünü kapatmıyor... Ben biraz gerginim, ben gideyim yoksa konuşacağım ve iyi olmayacak.

"Bu kadar yaygara koparılacak derecede kötü maç yönettiğini düşünmüyorum"

Süper Lig'in eski hakemlerinden Seçim Demirel, Adana Demirspor-Beşiktaş maçında hakem Ali Şansalan'ın yönetimini ve tartışmalı kararları Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

Müsabakanın hakemi Ali Şansalan'ın genel itibariyle iyi bir maç yönettiğini düşünen Demirel, şöyle konuştu:

Hakemi çok başarısız buldum diyemeyeceğim. Hataları yok muydu? Vardı. Özellikle kart uygulamalarında ve faul standartlarında ama bunlar göz ardı edilebilecek hatalardı.  Adana Demirspor'un bu kadar yaygara koparacağı derecede kötü bir maç yönettiğini asla düşünmüyorum. Verdiği tüm kararları da doğru buluyorum. Sadece Adana Demirspor lehine çalmadığı bir penaltı var. O da hakem kararı yine. Hakemin görüp değerlendirmesi gerekiyordu. O da çok bu açıdan zor görüp değerlendirebileceği bir pozisyondu. Onun dışında da bir şey yoktu maçta. Bu açıklamalar inanılmaz denilebilecek boyutta. Çok ağır suçlamalarda bulunuyor. Çok doğru bulmuyorum tabii ki. 

 

Seçim Demirel - Independent Türkçe.jpeg
Seçim Demirel / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Bazı tartışmalı ortamlar oluştu, onları yönetmekte zorlandı"

Müsabaka sonrası Yunus Akgün'ün Beşiktaşlı oyuncuların sık sık yerde yatmasıyla ilgili eleştirilerine de değinen Demirel, hakemin burada futbolculara müdahale edemeyeceğini ifade etti:

Hakem burada tabii ki müdahale edemez. Hakem, 'Niye yerde yatıyorsunuz? Oyun oynayın' gibi bir yaptırımı yok. Ben çok da öyle olduğunu düşünmüyorum. Çok keyifli bir maç izlediğimizi düşünüyorum. Sezonun en zevkli maçlarından birini izledim kendi adıma. Gerçekten çok kaliteli bir futbol vardı. Çok mücadele vardı. Her iki takım da kazanmak için inanılmaz bir mücadele verdi ve güzel geçen bir maçtan sonra yani günün sonunda şu tartışmaların yaşanıyor olması çok üzücü gerçekten. Maç berabere bitmiş, hani mağlup olan bir taraf da yok. Niye böyle bir yaygara koparıldı çok anlayamıyorum. Hakemin bazı tartışma ortamları oluştu. Onları yönetmekte zorlandı. Ama böyle bir maçta da normal bu kadar hatanın olması. Kabul görülebilir hatalar bunlar. Fakat kulüp başkanının yaygara koparacağı şekilde bir mücadele olduğunu asla düşünmüyorum. Hakem kararı olduğunu düşünmüyorum. 

"Beşiktaş'ın golü öncesinde herhangi bir faul yok, devam kararı doğru"

Beşiktaş'ın golünde Alex Teixera'nın rakibine faul yaptığı yönündeki eleştirileri değerlendiren Demirel, şu ifadeleri kullandı:

Beşiktaş'ın golü öncesinde herhangi bir faul yok. Ben ona sadece bir çarpışma olarak bakabilirim. Bir basma, itme yok. Normal ikili mücadele sırasında ayağına bir müdahale bir darbe var gibi görünüyor, görünmüyor. Bu gibi pozisyonlara kaç tane faul çalındı? Nerede gördük? İmkansız! Hiçbir şekilde faul yok pozisyonda. Devam kararı doğru.

Adana'daki maçın ardından eski hakemler Lale Orta, Bülent Yıldırım ve Deniz Çoban da beIN SPORTS'daki Trio programında tartışmalı pozisyonla ilgili yorum yaptı.

Orta, Çoban ve Yıldırım, gol öncesi Beşiktaşlı Alex'in rakibine faul yapmadığını dile getirdi.

A Spor yorumcusu Erman Toroğlu da pozisyonda faul olmadığını ve gol kararının doğru olduğunu savundu. 

"Balotelli'nin pozisyonu tartışmaya açık değil, açık bir basma var"

Adana Demirspor'un Balotelli ile bulduğu golün iptal edilmesini de yorumlayan Demirel, şunları kaydetti:

O pozisyon bence hiç tartışmaya açık değil. Zaten Adana Demirspor'un iptal edilen golden sonra hakeme inanılmaz tepkileri oldu. Tepkileri de şundan: Beşiktaş'ın golünden öncekini iptal etmedin, bunu niye iptal ediyorsun etkisi var... Burada o kadar açık bir basma var ki bunu artık bütün futbol kamuoyu da biliyor, taraftar da biliyor, herkes biliyor bu tarz basmaların bir faul olduğunu. O yüzden hiç tartışmaya bile açık değil bence. 

Pozisyonla ilgili Orta, faul olduğunu ve sarı kart verilmesi gerektiğini belirtirken, Yıldırım pozisyon başlangıcında net bir faul olduğunu, Deniz Çoban ise gol iptal kararının doğru olduğunu dile getirdi.

Toroğlu ise pozisyonla ilgili faul olmadığını ve kararın yanlış olduğunu savundu.

"Necip'in pozisyonu penaltıyı gerektiren müdahaleydi ama hakem değerlendiremedi"

Müsabakanın en çok tartışılan konularından biri de Necip Uysal'ın Gökhan İnler'e müdahale ettiği pozisyonla ilgili yaşandı.

Demirel, pozisyonu şöyle değerlendirdi:

Necip Uysal ilk hamlede topa hiçbir şekilde müdahale etmeden, temiz bir şekilde alma niyetinde ayağını bu topa doğru uzatıyor. Dizini de hatta aşağıya doğru indiriyor ama son anda oyuncu geçmek isterken topun kontrolü Adana Demirsporlu oyuncuda ve ilerlemek istiyor topa, Necip o anda dizini yukarıya doğru kaldırarak önüne bir bariyer oluşturuyor ve oyuncuya bir müdahalede bulunuyor. Bu penaltıyı gerektiren müdahaleydi ama hakem değerlendiremedi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trio programı yorumcuları Bülent Yıldırım, Lale Orta ve Deniz Çoban ile A Spor yorumcusu Erman Toroğlu da tıpkı Demirel gibi Necip'in hareketinin penaltı ile sonuçlandırılması gerektiğini ifade etti.

"Balotelli'nin pozisyonunda kesinlikle bir ofsayt gerekiyordu ve hakemler doğru karar verdi"

Mücadelenin sonlarında Samet Akaydın'ın golü ofsayt gerekçesiyle iptal edildi ve tartışmaların belki de en çok yoğunlaştığı husus burası oldu.

Demirel, Balotelli'nin kalecinin önünü kapatıp kapatmadığı ve ofsayt olup olmadığı şeklindeki tartışmaları şöyle değerlendirdi:

Maçın sonundaki pozisyon. Asıl tartışılan pozisyon bu çünkü eğer gol olsaydı galibiyet golü olacaktı. Bütün hakem eğitimlerinde hep şu söylenir: Kale alanı içerisinde kalecinin görüş alanında bir oyuncu varsa ve aktif oyun alanının içerisindeyse mutlaka bir ofsayt kararı verilmelidir. Hatta İtalyan yardımcı hakem eğitmeni yardımcı hakemlere, 'Kalecinin görüş alanındaki bir oyuncu sakatlık sebebiyle yerde yatıyor olsa bile aktif oyunun içerisindeyse bunu bir ofsayt ihlali olarak değerlendireceksiniz' demişti. Burada Balotelli ayakta ve topun geçiş yönüne doğru bir hamleyle başını aşağıya doğru eğiyor. Bir de bir reflekste bulunuyor. O yüzden kesinlikle bir ofsayt gerekiyordu ve hakemler doğru karar verdi. Şimdi burada herkes 'Kaleci topu gördü, kaleci net bir şekilde topun vurulduğu anı gördü'. Ama bu tek bir kriter. Biz burada ofsayt değerlendirmesi yaparken sadece kalecinin topu görüp, görmemesine göre değerlendirme yapmıyoruz ki. Mesafe o kadar önemli ki eğer siz bu pozisyonu 3-4 metre içeriye doğru atsanız, ceza alanı içerisinde olsa, evet o zaman 'Kaleci topu görüyor, refleksini yapıyor' diyebiliriz, hiçbir problem yok. Ama kale alanının içinde, kaleciye çok yakın. Balotelli de kaleciye yakın. O yüzden de hiçbir şekilde yoruma açık bile değil bana sorarsanız. Çok netim bu konuda.

Trio programı yorumcularından Orta ve Yıldırım, gol iptal kararının doğru olduğunu öne sürerken, Deniz Çoban ise şunları kaydetti:

Kalecinin topu görmesi kriterlerden biri. Ofsaytta olacak oyuncunun bir eğilme hamlesi var. Hakem yorumu olan bir pozisyon. Hakemleri bu yüzden eleştirmem ancak gol verilmesi gerektiğini düşünüyorum çünkü bu pozisyonda kaleci oyuncudan etkilenmiyor. Gol kararı verilmesini daha doğru buluyorum. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU