Neil Young, "Pfizer'dan para alıp Kovid aşısını övüyor" diyenlere yanıt verdi

Ünlü müzisyen yakın zamanda tüm şarkılarını Spotify'dan kaldırmıştı

Neil Young'ın Spotify'dan şarkılarını kaldırması dijital platformun iki milyar dolar değer kaybetmesine neden olmuştu (AP)

Kanadalı ünlü müzisyen Neil Young, Kovid-19'a karşı yaygın biçimde kullanılan Pfizer-BioNTech aşısının üreticisi Pfizer'ın, şarkılarına yatırım yaptığına yönelik komplo teorisine yanıt verdi.

Stereogum'ın haberine göre Young, internet sitesi Neil Young Archives'da paylaştığı ancak daha sonra sildiği gönderide hakkındaki iddiaları "akıllıca ama asılsız" diyerek yalanladı. Söz konusu komplo teorisine göre müzisyene Kovid-19 aşıları hakkındaki görüşlerini Pfizer dikte ediyor. Young kamuoyunda aşıları savunmasıyla tanınıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Müzisyenin şarkılarının yayın haklarına Pfizer'ın sahip olduğu da öne sürülüyor. 

Folk-rock türünde eserler veren Young hakkındaki teori, Pfizer'ın eski CEO'su Jeffrey B. Kindler'ın Blackstone adlı yatırım yönetim şirketine danışmanlık yapmasından kaynaklanıyor. Blackstone, Young'ın halihazırda çalıştığı müzik yayıncısı Hipgnosis'le işbirliği yürütüyor. 

Blackstone ve Hipgnosis, Ekim 2021'de müzik ve telif haklarına yatırım yapmak için ortaklık başlatmıştı. 

Young açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Hipgnosis'in telif haklarımda sahip olduğu yayın payı, Londra Menkul Kıymetler Borsası'nda halka açık olarak alınıp satılan Hipgnosis Songs Fund'da. Blackstone yatırımı Hipgnosis'in ayrı bir özel fonuna gidiyor ve bu paranın tek kuruşu  Hipgnosis Songs Fund için kullanılmadı. Pfizer, Hipgnosis'e yatırım yapmadı ancak geçmişte Pfizer'ın CEO'su olan kişi Blackstone'un üst düzey danışmanı.

Söz konusu komplo teorisi Young'ın bir süredir maruz kaldığı muhafazakar tepkinin bir parçası.

76 yaşındaki müzisyen, Kovid-19 aşılarına yönelik asılsız bilgiler yaydığı gerekçesiyle ABD'li komedyen Joe Rogan'ı ve programını yayımlayan Spotify'ı hedef almıştı. Dijital yayın platformunu asılsız bilgilerin yayılmasına karşı hiçbir şey yapmamakla eleştiren Young, protesto amacıyla şarkılarını Spotify'dan kaldırmıştı. Müzisyen bu tepkisinin ardından aşı karşıtlarının ve radikal sağcıların öfkelenmesine yol açmıştı. 

Spotify çalışanlarını ve meslektaşlarını platformdan çekilmeye davet eden Young, 7 Şubat'ta yaptığı açıklamada, "İletişim çağında asılsız bilgiler problem yaratıyor. Asılsız bilgi yayanlardan kurtulun" ifadelerini kullanmıştı. 

 

Independent Türkçe, NME, Stereogum

Derleyen: Esra Güngör

DAHA FAZLA HABER OKU