Afganistan'ın parasına el koyan ABD hem Taliban'ı hem de eski yönetimden kalma diplomatları kızdırdı

Taliban, "11 Eylül saldırılarının Afganistan'la hiçbir ilgisi yok" diyerek ülkenin milyarlarca dolarının bu saldırıların kurbanlarına ayrılmasına ateş püskürdü

Afganistan'da aşırı yoksullar organlarını satarak para kazanmaya çalışıyor (Reuters)

Afganistan'ın varlıklarına ABD tarafından el konulmasının yankıları sürüyor. Hem Taliban hem de Batı destekli eski hükümetin atadığı diplomatlar durumdan rahatsız.

Afganistan'ın 7 milyar doları ABD'de olmak üzere yurtdışında yaklaşık 9 milyar doları var. Taliban'ın Ağustos 2021'de iktidarı ele geçirmesinden sonra bu varlıklar dondurulmuştu. Hem bu gelişme hem de yardımların durdurulması Afganistan'da insani krizi tırmandırmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Beyaz Saray tarafından 11 Şubat'ta yapılan açıklamada, paranın yarısının insani yardım için doğrudan Afgan halkına aktarılmasına karar verildiği duyurulmuştu. 3,5 milyar dolarınsa 11 Eylül kurbanlarının devam eden hukuki süreçleri ve tazminat talepleri için ayrıldığı kaydedilmişti.

Taliban, karardan geri dönülmediği takdirde ABD yönelik politikalarını "tekrar gözden geçirmek zorunda kalacağını" açıkladı.

Taliban sözcü yardımcısı İnamullah Samangani imzasıyla dün yapılan açıklamada "11 Eylül saldırılarının Afganistan'la hiçbir ilgisi yok" dendi:

Bu olay bahane edilerek Afgan halkına ait malların herhangi bir şekilde zimmete geçirilmesi, Afganistan İslam Emirliği'yle varılan anlaşmanın açık bir ihlalidir. ABD fikrini değiştirmeyip kışkırtıcı eylemlerine devam ederse İslam Emirliği, ülkeye yönelik politikasını tekrar gözden geçirmek zorunda kalacak.

Varlıklar dondurulduğu için eski yönetimin altında yurtdışında görev yapan Afgan diplomatların da başı belada.

Afganistan'ın Washington'daki büyükelçiliğinin yanı sıra New York ve Los Angeles'taki konsolosluklarda görev yapan diplomatlar, ekimden bu yana maaş alamadıklarını söyledi. Bazı kişilerin sağlık sigortasının olmadığı ve hastanelere binlerce dolar borçlandığı açıklandı.

Fransa'daki Afgan diplomatlarsa kira ödememek için büyükelçiliğe taşındıklarını ifade etti.

Taliban'ı tanımayan bu görevliler, Kabil'den bağımsız olarak görevlerini sürdürüyor. Bu kişilerin çoğu Taliban'ın "gayrimeşru" olduğunu düşünüyor. Büyükelçiliklerde Afganistan'ın uluslararası camiada kabul gören bayrağı dalgalanmaya devam ediyor.

Öte yandan diplomatların geleceği belirsizliğini koruyor.

 

Independent Türkçe, AFP, The New York Times

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU