Putin diyalog mesajı verse de Batı "Ukrayna'nın işgali yakın" diyor

"Avrupa savaşa 70 yılda hiç olmadığı kadar yakın"

Ukrayna-Rusya sınırında askeri hareketlilik sürüyor (AP)

Rusya ve Ukrayna arasındaki tansiyon zirveye ulaşırken konuyla ilgili çarpıcı açıklamalar yapılmaya devam ediyor.

Sınırda 100 binden fazla asker konuşlandıran Rusya, Batılı ülkelerin işgal iddialarını kabul etmiyor.

Beyaz Saray Sözcü Yardımcısı Karine Jean-Pierre dün yaptığı açıklamada "İşgalin her an başlayabileceğini" söyledi:

Bu hafta olabilir.

Birleşik Krallık (BK) Silahlı Kuvvetler Bakanı James Heappey aynı gün "Avrupa savaşa 70 yılda hiç olmadığı kadar yakın" diye konuştu. Ukrayna sınırında on binlerce Rus askeri olduğunu hatırlatan Heappey, "acilen diplomatik müzakerelere ihtiyaç duyulduğunu" kaydetti.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian ise, tansiyonun acilen düşürülmesi gerektiğine işaret etti:

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırı düzenlemesi için bütün unsurlar oluştu.

Gerginliği azaltmak için devreye giren Almanya Başbakanı Olaf Scholz dün Ukrayna'daydı. Bugün Moskova'ya gitmeyi planlayan Scholz, Ukrayna'nın yanında olduklarının altını çizdi:

Rusya'nın mevcut gerilimi azaltmak için net adımlar atmasını bekliyoruz. Ukrayna'ya karşı daha fazla askeri saldırganlık, Rusya için ciddi siyasi, ekonomik ve jeostratejik sonuçlar doğuracaktır.

Dün hem Rusya hem de Ukrayna dışişleri bakanlarıyla görüşen Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Tansiyonu düşürmenin zamanı geldi" dedi. "Kışkırtıcı söylemlere" son verilmesini isteyen Guterres, "Diplomasinin alternatifi yok" diye konuştu.

ABD Başkanı Joe Biden ve BK Başbakanı Boris Johnson da krizle ilgili dün akşam telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Biden ve Johnson'ın diplomasinin geçerliliğini koruduğunu vurguladıkları açıklandı:

Liderler Ukrayna'ya yönelik daha fazla saldırının, Rusya için uzun süreli bir krizle sonuçlanacağını ve hem Rusya hem de dünya için geniş kapsamlı hasara yol açacağını vurguladı.

Putin'den "diyalog" mesajı

Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la Kremlin'de dün bir araya geldi. Putin görüşmede "diyalog için hâlâ çok geç olmadığını" savundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Görüşmelerin "süresiz şekilde devam edemeyeceğini" kaydeden Lavrov da "Ancak bu aşamada müzakerelerin devam etmesini ve yoğunlaşmasını öneriyorum" ifadelerini kullandı.

ABD merkezli AP haber ajansı, Rus tarafının bu açıklamalarının savaşın önlenebileceğine dair dünyaya bir mesaj gibi göründüğünü yazdı.

Ancak BK tarafından yapılan açıklamalar, ülkenin muhtemel Rus işgali fikrinin hâlâ arkasında durduğunu gösteriyor. BK Dışişleri Bakanı Liz Truss bugün, Rus işgalinin "çok yakın" olduğunu söyledi:

Kiev kesinlikle Rus hükümeti için bir hedef.

 

Independent Türkçe, The Guardian, AP, Reuters, Euronews, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU