Erdoğan'ın BAE ziyareti, iki ülke arasındaki işbirliğinde verimli bir ekonomik döneme kapı açacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 14 Şubat'ta BAE'ye resmi bir ziyaret gerçekleştirecek. Ziyaretin gündemin iki ülke arasındaki ekonomik işbirliği ve bölgesel gelişmeler olacak

Fotoğraf: AA

Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasındaki güçlü ilişkileri, aynı ekonomik ilişkilerde olduğu gibi daha güçlü ve verimli bir gelecek bekliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önümüzdeki Pazartesi günü BAE’ye yapacağı iki günlük resmi ziyaret ile bu ilişkiler tarihi bir dönüşüme sahne olacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Abu Dabi Veliaht Prensi ve BAE Silahlı Kuvvetleri Yüksek Komutan Yardımcısı Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan’ın davetine üzerine gerçekleşecek olan ziyaretinde iki ülke arasında ilişki ve işbirliğini çeşitli alanlarda geliştirmenin yolları ele alınacak.

İki lider ayrıca tüm bölgesel ve uluslararası meselelerin yanı sıra iki ülkeyi ilgilendiren gelişmeleri de görüşecek.

Türkiye ve BAE arasında Swap anlaşması: İkili ticarete güçlü destek

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Erdoğan’ın BAE ziyareti öncesi düzenlenen ‘Geleceğe Bakış: Türkiye-BAE İş Birliği’ isimli panelde bir konuşma yaptı.

Altun, Erdoğan’ın BAE ziyaretinin iki ülke arasındaki işbirliğinin gelişmesi için faydalı olacağını dile getirerek, Türkiye ile BAE arasındaki ilişkilerin bölgesel barış ve istikrarın tesis edilmesi açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.

Altun, Türkiye ve BAE’nin bölgede siyasi ve ekonomik birer güç olarak önemli aktörler olduklarını da söyledi.

İlişkilerde büyük gelişme

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın davetine icabet eden Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan’ın 2021 sonunda gerçekleştirdiği Türkiye ziyareti ile  Türkiye-BAE ilişkilerinde büyük bir sıçrama yaşandı.

Bu ziyaret, iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi ve ortak çıkarlarına odaklanan yeni bir sayfanın açılması yolunda önemli bir durak oldu.

Söz konusu ziyarette, özellikle yatırım, ekonomi ve kalkınma başta olmak üzere iki ülke arasındaki işbirliği fırsatları gözden geçirildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Şeyh Muhammed bin Zayid, görüşmeler sırasında ayrıca Ortadoğu bölgesindeki bir dizi konu ve gelişme hakkında görüş alışverişinde de bulundu.

İki lider, bölge halklarının arzu ettiği müreffeh geleceğe doğru ilerlemenin temelini oluşturan güvenlik, barış ve istikrarın güçlendirilmesinin önemi konusunda da mutabık kaldı.

Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan, Türkiye ziyaretinde BAE’nin dış politikasına yön veren pusulanın bölgede barış, istikrar ve kalkınmayı desteklemek olduğunu ifade ederek, bölgedeki tüm ülkelerle işbirliği, ortaklık ve olumlu ilişkiler içerisinde olmayı istediklerini belirtti.

BAE ile Türkiye arasında 12 anlaşma imzalandı

Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan’ın ifade ettiği gibi, BAE ile Türkiye arasındaki özellikle petrol dışı ticaret olmak üzere ekonomik, ticari ve yatırım konusundaki büyük bağlantılar, çeşitli alanlarda yatırım yapılabilecek ve yararlanılabilecek umut verici fırsatlar sunuyor.

Görüşmelerin ardından BAE, Türkiye’deki yatırımları desteklemek, Türk ekonomisine desteği artırmak ve iki ülke arasındaki işbirliğini güçlendirmek için 10 milyar dolarlık bir fon ayrıldığını duyurdu.

Fon, başta enerji, sağlık, gıda ve lojistik sektörler olmak üzere stratejik yatırımlara odaklanacak.

İki ülke arasında özellikle güvenlik, ekonomi ve teknoloji konularında işbirliğini geliştirmek için 12 anlaşma ve mutabakat zaptı da imzalandı.

Geniş iş beklentileri

BAE, Türkiye’nin Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkelerindeki en büyük ticaret ortağı ve 2020 yılında iki ülke arasındaki ticaret hacmi yaklaşık 8 milyar doları buldu.

TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, BAE resmi haber ajansı WAM’a verdiği özel demeçte, iki ülke arasında 2021’in ilk 10 ayındaki ticaretin 6,4 milyar doları bulduğunu bildirdi.Türkiye, Expo 2020 Dubai’ye ‘Medeniyetlerin Başlangıç Noktasından Geleceği Yaratmak’ teması ile katılıyor.

Şentop, “BAE, aynı zamanda Türkiye’de önemli bir yatırımcı konumunda ve KİK ülkeleri arasında ikinci sırada yer alıyor. Türkiye’de turizm, bankacılık, liman ve perakende şirketleri gibi önemli yatırımları var” dedi.

BAE’nin Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Sani ez-Zuyudi, Ocak ayında Bloomberg’e verdiği röportajda, ülkesinin Türkiye ile ticaret hacmini iki veya üç katına çıkarmak istediğini söyledi.

Şentop bunun hakkında yorum yaparak, mevcut ikili ticaret hacminin hala aralarındaki potansiyeli yansıtmaktan uza kolduğunu söyledi.

Türk müteahhitlerin bugüne kadar BAE’de 13 milyar dolar değerinde 141 proje hayata geçirdiğini açıklayan Şentop, “Şirketlerimiz 10 yılı aşkın bir süredir BAE pazarına yatırım yapıyor ve bu pazarın bir parçası. Türk yatırımları 720 milyon doları buluyor” diye konuştu.

BAE ve Türkiye merkez bankaları arasında geçtiğimiz ay 5 milyar dolarlık ikili para takası (swap) anlaşması imzalandı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU