Akif Beki: Peker’in kındırık bıraktığı kapı

"Bu cinayet, bazı kirli sırları kapatabilir, bazılarının ortaya saçılmasını engelleyebilir. Bazı suç bağlantılarının üstünü örtebilir. Ama Peker, o kapıyı hiç aralamamış gibi olmaz bir daha"

Fotoğraflar: AA, Twitter

Karar gazetesi yazarı Akif Beki, organize suç örgütü lideri olmak suçlamasıyla hakkında yakalama kararı bulunan Sedat Peker’in çektiği videolarla gündeme gelen Halil Falyalı’nın öldürülmesi hakkında yazdı.

Bek, bugünkü köşe yazısında “Sedat Peker’in iddia ve itirafları hiçbir sonuç doğurmadı” şeklinde söylemler olduğunu ifade ederek şunları yazdı:

Doğru, yer yerinden oynamasa bile polis ve yargı yerinden kıpırdamalı, bazı taşlar oynamalıydı. Suç dünyasında olan biteni, suç örgütü liderliğinden aranan Peker ifşa ediyordu. İçeriden biriydi. Onun ifşaatı dikkate alınmayacaktı da kiminki alınacaktı! Suçla mücadele açısından paha biçilmez ifşalardı. Doğruluğu araştırılmalı, hızla üstüne gidilmeli, hepsinin aslı astarı aydınlatılmalıydı. Evet, bu açıdan doğurması gereken sonuçları doğurmadı. Fakat hiçbir sonuç doğurmadığı da söylenemez. Peker’in dikkat çektiği isimlerden Halil Falyalı, KKTC’de öldürüldü.

“Bildikleri yüzünden susturuldu mu? Yeraltı dünyasındaki bir tasfiye veya hesaplaşmadan mı?” sorularını gündeme getiren Karar yazarı, gerçeklerin belki de hiç öğrenilemeyeceğini belirtti ve “Kesin olan şu; ölümü, birilerini rahatlattı” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Beki, yazısının ilgili kısmında şunları yazdı:

En fazla da hakkında çok şey bildiği kimseleri. Herhalde onlardan daha fazla kurtulmak isteyen yoktur. Peker’in takdimine bakılırsa Falyalı, kara kutuydu. Uyuşturucu trafiğinden kumar ve kara para aklamaya uzanan bir gayrimeşru alemin kara kutusu. Konuşmasından mı korkuldu? Kimin ayağına bastı, kimin canını yaktı? Kasasında tuttuğu sırların, can sıkıcı bir tehdit oluşturduğu muhakkak. Şantaj için kullanırken mi hedef oldu? Kirli, karanlık ilişkiler ağı çözülürse kendilerine uzanmasından çekinenler mi yaptı? Ortada ama görünmez gibiydi, Peker’in tuttuğu fenerle görünürleşti.

Adının karıştığı polis operasyonlarına, suçlamalara, ABD’de arandığı mahkeme dosyasına rağmen hayatına, işlerine devam edebiliyordu. Korunduğu, açığa çıkmıştı. Daha uzun süre korunamayacaktı belki de. Zorlaşmıştı. Dokunulmazlık kalkanı üstünden kalktı kalkacak diye ürkenler olmuştu... Artık ele veremeyecek, bildikleri baş ağrıtamayacak. Falyalı, birçok kişinin sırlarıyla birlikte gitti. Arşivi, kendi başını yakmış da olabilir. Ama bir yerlerde duruyor mudur, el mi değiştirdi? Ne kadarı Peker’in eline geçmişti?

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın, “Değerli bir kardeşimizi kaybettik” dediğini okudum. Cinayeti ve arkasındakileri aydınlatmak için ne gerekiyorsa yapma sözü verdiğini de. Falyalı’dan sevgiyle bahsetmesi, öldürülmesinden duyduğu üzüntü ve keder bir yana...Tatar, istese ve uğraşsa bile bu cinayet çözülebilir mi? Çözülmesini istemeyenlere gücü yeter mi? Şimdilik muamma. Çözülüp çözülmeyeceği çok şüpheli. Fakat Kıbrıs ağzıyla kapı, bir kere kındırık bırakıldı. Yani aralık. Bu cinayet, bazı kirli sırları kapatabilir, bazılarının ortaya saçılmasını engelleyebilir. Bazı suç bağlantılarının üstünü örtebilir.Ama Peker, o kapıyı hiç aralamamış gibi olmaz bir daha. Tam karartma, bu saatten sonra imkansız. ‘Kandırık’ haldeki kapı, kapalı görünse de açıktır. Kapısı bir kere aralanan hiçbir sır da ilanihaye gizli kalmaz.

 

Karar, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU