Rum Bakan Kasulidis: Maraş'ı verin, Ercan Havalimanı'nı açalım

Rum Bakan Kasulidis, "Maraş'ı verin, Ercan Havalimanı’nı açalım" teklifini yeniden masaya sürdü

KKTC sınırları içerisinde bulunan ve 46 yıldır kapalı olan Maraş'ın kamuya ait olan sahil kısmı 2020'de kullanıma açılmıştı / Fotoğraf: AA

Kıbrıs Rum yönetimi Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Türk tarafının birçok kez reddettiği, "Maraş'ı bize verin, Ercan Havalimanı'nı Birleşmiş Milletler (BM) denetiminde uluslararası trafiğe açalım" teklifinde ısrarcı olacaklarını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"ABD olumlu bakıyor" iddiası

Kasulidis, Rum televizyonu RIK'e yaptığı açıklamada, geçmiş yıllarda kendilerinin bu tür teklifleri reddettiğine işaret ederek, "Maraş'ı şimdi almanın kârı, Ercan'ı açmanın bedelinden daha fazla" dedi ve önerilerine ABD'nin de olumlu yaklaştığını öne sürdü.

1974 Kıbrıs Barış Harekâtı sonrasında 46 yıl kapalı tutulan Maraş, Kıbrıs müzakerelerinde birçok kez pazarlık masasına geldi. Rum yönetimi, Ercan'ın trafiğe açılması taleplerini, ‘KKTC tanınır' gerekçesiyle sürekli reddetti.

Mahkemeden tapu kararı

KKTC iki yıl önce Maraş'ı açınca Rum lider Nikos Anastasiadis 1974 öncesi eski Rum sakinlerine verilmesi şartıyla KKTC'nin Maraş'ı BM'ye devretmesini istedi. Anastasiadis, karşılığında, günümüzde sadece Türkiye üzerinden seferler yapılan Ercan Havalimanı'nın BM denetiminde uluslararası trafiğe açılması ve Gazimağusa limanının da AB denetiminde işletilmesini teklif etti. Rum lider geçen yıl Türkiye, Yunanistan ve Birleşik Krallık'ın da katıldığı BM şemsiyesinde Kıbrıs konferansında da aynı teklifi masaya koydu.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, "Ne münasebet, Maraş Türk toprağı" karşılığını verdi. AİHM'in tanıdığı, KKTC'de kurulu mahkemen geçen ay Maraş konusunda bir Rum'un mülk davasında Maraş'ın Osmanlı tapularını taraf olarak kabul etmişti.

AİHM, Rumlara Osmanlı tapularını sordu

AİHM, kararlarını tanıdığı Lefkoşa'daki Taşınmaz Mal Komisyonu'nun Maraş'ta bir Rum'un mülk davasına Vakıflar İdaresi'nin Osmanlı vakıf tapusuyla taraf olmasını mercek altına aldı ve Rum yönetimine resmi görüş bildirmesi için 15 Şubat'a kadar süre verdi. Rum Alithia gazetesi resmi açıklamanın hükümetten geleceğini yazdı. Rum mülk davaları uzmanı avukat Ahilleas Dimitriadis ise Maraş'ın tümünün Osmanlı vakıf arazisi olduğunu belirten KKTC'deki Vakıflar İdaresi'nin iki davada gündemde olduğunu söyledi.

Rum avukat, "Türkiye Osmanlı arşivlerini Vakıflar İdaresi'ne açarak oldukça detaylı çalışma yaptı. Bizim hükümetin de AİHM'e 1960 arşiv belgelerini sunması lazım" dedi.

 

Hürriyet

DAHA FAZLA HABER OKU