Ercan Havalimanı isminin değiştirilmesi talebine şehit pilotun ailesi tepkili: Erdoğan'a şikayette bulunduk

Ercan havalimanında isim değişikliği şehit Pilot Binbaşı Fehmi Ercan’ın ailesini üzdü. Aile, babalarına vefasızlık yapıldığını söylüyor

Ercan Havaalanı'ndaki isim değişikliği, Dr. Fazıl Küçük Vakfı’nın talebiyle gündeme geldi / Kolaj: Independent Türkçe

KKTC’de bir vakfın, 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı sırasında şehit olan Pilot Binbaşı Fehmi Ercan’ın adını taşıyan Ercan Havalimanı’na, Kıbrıslı Türklerin lideri Dr. Fazıl Küçük’ün adının verilmesi talebine Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın sıcak bakması şehidin ailesini üzdü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aile, Tatar’a kararından vazgeçmesi çağrısı yaparken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan yardım istedi. Pilot Binbaşı Fehmi Ercan, 20 Temmuz 1974’te, harekatın ilk günü şehit olmuştu.


"Annemden sakladık"

İsim değişikliği, Dr. Fazıl Küçük Vakfı’nın talebiyle gündeme geldi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla konuyu görüştüğünü belirten Tatar, “Ercan Havalimanı’na liderimiz Dr. Fazıl Küçük’ün adını vereceğiz, Şehit Binbaşı Ercan’ın adını ise askeri havaalanı Geçitkale’de yaşatacağız” dedi.
 

ailesi.jpg
Şehit Pilot Fehmi Ercan'ın çocukları, isim değişikliği talebinden üzüntü duyduklarını söylüyor / Fotoğraf: Hürriyet


Hürriyet’e Tatar’ın açıklamasından üzüntü duyduklarını anlatan şehit binbaşının oğlu Doç. Dr. Hakan Ercan, “Kıbrıs’ta devam eden isim değişikliği tartışmaları kulağımıza geliyordu. Geçen ay CİMER üzerinden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a şikâyette bulunduk, yardımını istedik. 86 yaşındaki annem Yıldız Ercan’dan bu haberleri saklıyorduk. Tatar’ın açıklamasını söylemek zorunda kaldım. Sessizce dinledi, boşluğa baktı, gözleri doldu” dedi.
 


"Çok incindik"

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’dan kararını gözden geçirmesini isteyen şehit pilotun kızı Canan Ercan Çelik de üzüntüsünü şöyle ifade etti: “Dr. Fazıl Küçük, Kıbrıs davasına büyük hizmet etmiş bir lider. Büyük saygı ve sevgi duyuyoruz. Ne zaman Lefkoşa’ya gitsem dualarla havaalanından geçiyordum. Küçük yaşta yetim kaldık, neden böyle bir şeye ihtiyaç duyuldu, çok incindik.”


49 yıllık ECN kodu değişecek

Ercan Havaalanı’nın adının değişmesi, uluslararası havacılık kuruluşlarında kayıtlı 49 yıllık ECN kodunun da değişmesi anlamına geliyor. KKTC uluslararası alanda tanınmasa da havacılık sektöründe Ercan için ECN kodu kullanılıyor. İsim değişikliği sonrası sivil pilotların eski alışkanlıkla ECN kodunu takip ederek Geçitkale askeri havaalanına yönlenebileceği belirtiliyor.
 

sehitlik.jpg
Şehit Pilot Binbaşı Fehmi Ercan’ın mezarı Girne’deki şehitlikte bulunuyor​​​​​​​ / Fotoğraf: Hürriyet

 

Kıbrıs Barış Harekatı'nın ilk günü şehit düştü

1935 Balıkesir doğumlu Şehit Pilot Binbaşı Fehmi Ercan, 181’inci filo komutanıydı. 1971’de bir yıl Kıbrıs Türk Alayı’nda görev yaptı, Türkiye’nin muhtemel bir müdahalesi sırasında vurulacak hedefleri belirledi. 20 Temmuz 1974’te hârekatın ilk günü roket saldırısı sonucu 39 yaşında şehit oldu. Mezarı Girne’deki şehitlikte bulunuyor.

 

Hürriyet

DAHA FAZLA HABER OKU