"Soykırım" suçlamasıyla karşı karşıya olan Çin, olimpiyat meşalesini yakması için Uygur sporcu seçti

Uluslararası Olimpiyat Komitesi kararın etnik kimlikle alakası olmadığını savunuyor

Dinigeer Yilamujiang (solda) kadınlar kayaklı koşuda 43. oldu (The New York Times/Chang W. Lee)

Çin, başkent Pekin'de düzenlenen 2022 Kış Olimpiyatları'nın açılış töreninde meşaleyi yakması için Uygur kayakçı Dinigeer Yilamujiang'ı seçti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde zorla çalıştırma, işkence ve "yeniden eğitim kampı" adı altında alıkoyma suçlamalarıyla karşı karşıya olan Çin'in bu hamlesi tepki çekti. ABD, Çin'in Sincan'daki uygulamalarını "soykırım" olarak görüyor.

Kadınlar kayaklı koşuda yarışan 20 yaşındaki Yilamujiang, 4 Ocak'taki açılış töreninde Olimpiyat meşalesini, ülkedeki en büyük etnik gruba mensup Han Çinlisi Zhao Jiawen'le taşıdı.

Yilamujiang, Çin'in resmi yayın organı Xinhua'ya dün yaptığı açıklamada, "O an, hayatımın geri kalanında bana her gün cesaret verecek" diye konuştu:

Haberi aldığımda çok heyecanlandım. Bu benim için büyük bir onur.

Sporcu, Çin Komünist Partisi'nin yayın organı Xinjiang Daily'ye de "Çin benim için elinden geleni yaptı. Şimdi yapmam gereken sıkı antrenman yaparak ülkeye zafer getirmek" dedi.

The Wall Street Journal, Yilamujiang'in etnik kimliği hakkında hiç konuşmadığına dikkat çekti.

Uygurlar kendilerinden birini seçen Pekin yönetiminin, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki suçlamalara karşı meydan okuduğunu düşünüyor.

Uygur aktivist Zümrütay Erkin da kararın "politik" olduğunu ifade etti:

Çin'in olimpiyat meşalesini yakmak için Uygur sporcu kullanması, en politik güdümlü hamle. Ancak Uluslararası Olimpiyat Komitesi (UOK), etkinliğin hâlâ 'politik olmadığını' iddia ediyor.

ABD'deki Frostburg State Üniversitesi'nde akademisyenlik yapan Sincan uzmanı Ma Haiyun da seçimin "bir mesaj göndermeyi amaçladığını" söyledi.

Öte yandan UOK, seçimin etnik kimlikle alakası olmadığını savunuyor.

 

Independent Türkçe, The Wall Street Journal, South China Morning Post

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU