Metaverse'teki cinsel tacizlere karşı Facebook mesafe zorunluluğu getirdi

"Erkekler avatarıma topluca tecavüz edip fotoğraf çekti" gibi şikayetler, şirketi önlem almaya sevk etti

ABD ve Kanada'daki 18 yaş üstü kişiler, Horizon Worlds'e 9 Aralık'ta erişim sağladı (Horizon Worlds)

Facebook'un çatı şirketi Meta, sanal dünyalarında cinsel saldırı vakalarının bildirilmesinin ardından "kişisel sınır" özelliğini duyurdu.

Meta tarafından cuma yapılan açıklamaya göre özellik, kullanıcıların avatarlarının kişisel alanının, bir başka avatar tarafından işgal edilmesini engelliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şirket, Metaverse'e verdiği önemi göstermek için Ekim 2021'de adını "Meta" diye değiştirmişti.

Ancak teknoloji devinin Metaverse planlarına platformlarda cinsel saldırılar damga vurdu.

Meta'nın sahibi olduğu sanal gerçeklik şirketi Oculus'ın ürettiği Quest gözlükleriyle erişilebilen Horizon Worlds'ün kapalı betasına katılan bir kadın, platformda uğradığı tacizi 1 Aralık'ta anlatmıştı:

Normal internette cinsel tacizin şakası yok. Ancak sanal gerçeklikte olmak, olayı daha yoğun hale getiriyor. Dün sadece elle tacize uğramadım. Bu davranışı destekleyenler de vardı. Yaşananlar, beni Plaza'da (kullanıcıların oluşturduğu dünyalara ve oyunlara girmek için kullanılan toplanma yeri) yalnız hissettirdi.

Nina Jane Patel adlı bir kadın da aynı ay içerisinde kaleme aldığı yazıda, komedi veya müzik gösterileri gibi etkinliklerin yapıldığı Horizon Venues'te "toplu tecavüze" uğradığını söylemişti.

"Giriş yaptıktan sonraki 60 saniyede sözlü ve cinsel tacize uğradım. Erkek sesi olan 3-4 erkek avatar, sanal ortamda avatarıma topluca tecavüz edip fotoğraf çekti" diyen Patel, şu ifadeleri kurmuştu:

Ben kaçmaya çalışırken, 'Sevmemiş gibi davranma' diye bağırdılar. Hızlıca yaşandı. Korkunç bir deneyimdi. Güvenlik bariyerini açmayı bile düşünemeden meydana geldi.

Yaklaşık 1,2 metrelik mesafe

Meta, iki platforma da kişisel sınır getirildiğini açıkladı. Bu, avatarlar arasındaki mesafenin yaklaşık 1,2 metre olacağı anlamına geliyor.

Meta'da Horizon Worlds başkan yardımcısı koltuğunda oturan Vivek Sharma, kişisel sınırın varsayılan özellik kapsamında olduğunu söyledi:

Birisi kişisel sınırınıza girmeye çalışırsa, sınıra ulaşıldığında sistem ileriye doğru hareketi durduracak.

Yeni özelliğin önemli bir adım olduğunu ancak yapılacak daha çok iş bulunduğunu kaydeden Sharma, kullanıcıların kendi kişisel sınırını belirleyebilmesi üzerinde çalıştıklarını sözlerine ekledi.

Öte yandan kullanıcıların özelliğe rağmen yumruk tokuşturabileceği veya beşlik çakabilecekleri açıklandı.

 

Independent Türkçe, AFP, The Guardian, New York Post

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU