AYM Başkanı Osman Kavala kararına şerh düştü: Gezi Parkı eylemlerine katılmak tek başına suç oluşturmaz

AYM iş insanı Osman Kavala'nın haksız tutukluluk, dosyaya erişim kısıtlaması ve dosya üzerinden tutuklama incelemesi yapılarak kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine dair başvurusunu kabul etmedi

İş insanı Osman Kavala'nın hak ihlali başvurusunu oy çokluğuyla reddeden AYM'nin gerekçeli kararı yayımlandı / Fotoğraf: AA

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) iş insanı Osman Kavala'nın bireysel başvurusuyla ilgili 22 Mayıs'ta verdiği kararın gerekçesi yayımlandı.

AYM Kavala'nın hakkında verilen tutuklamanın hukuksuz oldğu, kişi hürriyeti ve güvenliğinin ihlal edildiği iddiasıyla 29 Aralık 2017'de yaptığı başvuruyu oy çokluğuyla reddetmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kavala başvurusunda kendisine Gezi Parkı eylemleriyle ilgili yöneltilen suçlamaların hiçbir somut veriye dayanmadığını, soruşturma evrakının FETÖ üyeliğinden tutuklu hakim, savcı ve polisler tarafından düzenlendiğini belirtmiş, adil yargılanma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğini savunmuştu.

Türkiye’nin bölündüğünü gösteren harita arı haritası

AYM "Tutuklamanın hukuki olmaması nedeniyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği" iddiasını oy çokluğuyla reddetti. Gerekçede "Somut olayın özellikleri dikkate alındığında İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliğinin isnat edilen suç için öngörülen cezanın miktarını, işin niteliğini ve önemimi de gözönünde tutarak, başvurucu hakkında uygulanan tutuklama tedbirinin ölçülü olduğu ve adli kontrol uygulamasının yetersiz kalacağı sonucuna varmasının keyfi ve temelsiz olduğu söylenemez" denildi.

AYM soruşturma dosyasına erişimin kısıtlanmasından dolayı kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddiayı açıkça dayanaktan yoksun olduğu gerekçesiyle kabul edilmedi.

Karşı oy Başkan'dan: Gezi eylemlerine katılmak ve desteklemek tek başına suç oluşturmaz

5'e karşı 10 üyenin oyuyla alınan karara şerh koyan üyelerden biri AYM Başkanı Zühtü Arslan'dı. Arslan başvurucuyla şiddet olayları arasındaki bağlantının ortaya konulamadığını belirterek şöyle dedi:

Öncelikle başvurucunun Gezi olaylarına katılmış ve bu olayları desteklemiş olmasının tek başına bir suç işlediğinin belirtisi olarak kabul edilmesi mümkün değildir. Zira barışçıl olmak kaydıyla herkes toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleyebilir, düzenlenenlere katılabilir ve bunların yaygınlaşmasını isteyebilir. Burada temel mesele, başvurucunun şiddet içeren eylemlerle ilgisinin somut olgularla gösterilmesidir.

Kavala AYM’ye yaptığı başvuruya konu Gezi Parkı eylemlerinin yöneticisi olduğu iddiasıyla tutuklu bulunuyor. Kavala ile Yiğit Aksakoğlu’nun yargılandığı 16 sanıklı davanın ilk duruşması 24 Haziran günü görülmüş, Aksakoğlu tahliye edilirken Kavala’nın tutukluluğunun devamına karar verilmişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU