Karar yazarı: Elektrik faturalarını şişiren teori

"Seçimler olmadan bir şeylerin düzelme ihtimali çok zayıf. Hayat gittikçe daha da acı hale gelmeye devam edecek"

Fotoğraf: AA

Karar yazarı İbrahim Kahveci, elektrik faturalarının yüksek olmasının sebebinin “faiz sebep, enflasyon sonuç” şeklindeki iktidar teorisi yüzünden olduğunu ifade etti. Kahveci, seçim olmadan vatandaşların ekonomik durumunda bir düzelme olmayacağını işaret ederek “Hayat gittikçe daha da acı hale gelmeye devam edecek. Hepinize sabırlar dilerim” dedi.

Kahveci, bugünkü “Elektrik faturalarını şişiren teori” başlıklı köşe yazısında Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Faiz sebep-enflasyon sonuç...” şeklindeki teorisini hatırlattı ve şunları yazdı:

Bu söylemin faturası şimdi kapımızda. Hadi, ödeyin bakalım. Akılla-bilimle yönetilmesi gereken ülke söylemle, sloganla yönetilince fatura 84 milyona çıkıyor. Merkez Bankası faizi düşürdü ama piyasada faizler fırladı; çünkü enflasyon patladı. Merkez Bankası Başkanı ve Hazine & Maliye Bakan Yardımcısı’nın dediği gibi enflasyonu kurlar patlattı. O zaman kurları neden patlattık?

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dünyada da enerji faturalarının arttığını belirten Kahveci, diğer ülkelere kıyasla Türkiye’nin adeta bir yıkım yaşadığını ifade etti:

Dünya’da ertelenmiş taleple beraber geçen yıl adeta fiyatlar patladı. Bu fiyat düzeyine biz 2008 yılında da gelmiştik. Ama bugün bizi yakan fiyatlar kur artışından geliyor. Emsal ülkelere göre adeta yıkım yemiş durumdayız. Başkanlık Sistemi ile beraber ekonomide hakim olan slogan görüş, bizi adeta yıktı geçti. Kurlar düzelmeden bu iş düzelmez.

Bakınız, akaryakıt zamları bugün soframızı direkt vuruyor. Elektrik zamları ise hem doğrudan hem de dolaylı olarak gelirimizi silip süpürüyor. İşletmeler artan enerji maliyetini ürünlerine yansıtmak zorunda kalıyor ve dolaylı zamlar her gün karşımıza çıkıyor. Oysa bizlere faizler düşünce hayat güzelleşecek demişlerdi. Meydanlarda hala bunu söylemeye devam ediyorlar. Ama rakamlar sloganların boş olduğunu, söylenenlerin tam tersine hayatın giderek zorlaştığını gösteriyor.

Kahveci, yazısında şu yorumu yaptı:

O nedenle tekrar ifade edelim: Seçimler olmadan bir şeylerin düzelme ihtimali çok zayıf. Hayat gittikçe daha da acı hale gelmeye devam edecek. Hepinize sabırlar dilerim. Ve tekrar soralım: Siz bu operasyonu kimin adına çekiyorsunuz?

 

Karar, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU