Mehmet Tezkan: Elektrikte fatura vurgunu

"Yüzbinlerce eve bu fatura kesilmişse şirketin haksız olarak sağladığı parayı düşünün"

Fotoğraf: AA

Halk TV yazarı Mehmet Tezkan, elektrik zamlarının bir ay öncesinden faturalarına yansıtıldığı iddiasını köşesine taşıdı.

Tezkan, bugünkü köşe yazısında İbrahim Ender Altan isimli bir kişiye Boğaziçi Elektrik tarafından Cuma günü 484 lira 10 kuruşluk bir fatura kesildiğini ifade etti.

“Ender Altan faturayı inceliyor hemen durumu anlıyor. Fatura şişirilmiş. Zam Aralık ayına da yansıtılmış. İtiraz etmek için 444 6 255 numaralı telefonu arıyor, uzun beklemelerden sonra karşısına Didem hanım çıkıyor” diye yazan Tezkan, şöyle devam etti:

Didem hanım önce bir şey yapamayacağını söylüyor. Ender Altan’ın ısrarı karşısında peki bir sorayım diyor. Beklemeye alıyor bir süre sonra geri dönüyor. Yanlışlık olmuş, hatalı hesaplanmış, fark 10 gün içinde hesabınıza yatırılacak yanıtını veriyor. Ender Altan apartmana gelen faturaların hepsi böyle onlar ne olacak diye soruyor. Didem hanım onların da başvurması itiraz etmesi gerekir diyor. Altan bey yanlışlık olduğunu buldunuz herkesi düzeltin diyor. Didem hanım başvururlarsa olur yanıtını veriyor. Bu görüşme cuma günü öğle saatlerinde gerçekleşmiş. Kayıtlarda vardır. Altan Bey 12.07’de Boğaziçi Elektrik’e telefon açıyor, beklemeler dahil görüşmenin tamamı 25 dakika sürüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Karar gazetesi yazarı İsmet Berkan’ın cumartesi günü kaleme aldığı yazıyı hatırlatan Tezkan, şu ifadeleri kullandı:

Evine gelen fatura üzerinden hesap yapmış zammın 3 Aralık’tan başlatıldığını bulmuş. Size kötü bir haberim var diyerek şu satırları kaleme almış: ‘Siz elektriğin fiyatı 1 Ocaktan itibaren zamlandı sanıyorsunuz ama hayır, aralık ayından itibaren kullandığınız elektriğe zam geldi.’ Geçmişe yönelik zam olmayacağına göre bu işte katakulli var… Evime daha elektrik faturası gelmedi, bilmiyorum ama bu iki fatura da yanlışlık sebebiyle olamaz. İkisi de hatalı hesaplamanın sonucu değildir. Eğer herkesin faturası böyleyse büyük bir soygun var demektir. Türkiye çapında bütün dağıtım şirketleri de aynı yöntemi izledilerse daha büyük bir soygun var demektir.

"Faturalarınız kabarıksa itiraz edin, şikâyet edin"

Nelerin yaşandığının zaman kaybetmeden ortaya çıkarılması gerektiğini vurgulayan Tezkan, vatandaşlara elektrik faturalarını inceleme çağrısı yaptı:

Enerji Piyasası Denetleme Kurulu derhal soruşturma açmalı. Bu dağıtım şirketi ile tüm dağıtım şirketlerinin kestiği faturalar mercek altına alınmalı. Eğer bütün faturalar böyleyse, hukuki adını koyamadım ama yapılana…

Kibar hırsızlık mı dersiniz… Dolandırıcılık diye mi nitelersiniz… Haksız kazanç sağlama girişimimi sayarsınız… Bilemedim. Bildiğim şu; yaptıkları suç.

Yüzbinlerce eve bu fatura kesilmişse şirketin haksız olarak sağladığı parayı düşünün. Sorum Enerji Bakanlığı’na… Sayın Enerji Bakanı’na… Fatura işinden haberiniz var mı? Haberiniz yeni olduysa ne yapmayı düşünüyorsunuz?

Sayın savcılara da çağrım var; lütfen siz de harekete geçin. Burası hukuk devleti. 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren geçerli olan zammı bir şirket kafasına göre istediği tarihten başlatamaz.

Eğer başlatmışsa devletin üzerine çıkmış demektir. Kendini devlet yerine koymuş demektir. Hafife alınamaz, geçiştirilemez. Uyarıyorum… Elektrik faturanızı inceleyin, fütura kabarıksa itiraz edin, şikâyet edin.

 

Halk TV, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU