İran muhalefeti siber saldırıya uğradı

Saldırının amacının sitenin sunucusunu durdurup kapatmak olduğu ifade edildi

Fotoğraf: Şarku'l Avsat

 

İran muhalefeti birkaç gündür Tahran'daki yetkililer tarafından yoğun bir siber saldırıya maruz kaldığını dün duyurdu. Rejim muhalifi İran Ulusal Direniş Konseyi (İUDK) yaptığı açıklamada, İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun (DMO) siber biriminin ve İran istihbaratının İUDK’ye bağlı Halkın Mücahitleri Örgütü'nün (HMÖ) web sitesine yönelik “histerik saldırılarının” geçen perşembe 17:00'de başlayıdığını hala devam ettiğini bildirdi. Söz konusu açıklamanın devamında “Dördüncü ve en şiddetli saldırı, 28 Ocak günü öğle vakitlerinde, saniyede 2,2 milyon atak gücüyle gerçekleştirildi. Saldırının amacı, sitenin sunucusunu durdurup kapatmaktı” ifadeleri kullanıldı.

İUDK “Tüm saldırılar başarısız oldu. İUDK’nin mühendisleri ve iletişim uzmanları tarafından püskürtüldü ve engellendi” ifadelerini kullandı. Açıklamada, ilk üç saldırının 27 Ocak Perşembe günü gerçekleştiği belirtildi.

Açıklamada “İUDK, İran'daki terörizmi ve bu dini faşist siber saldırıyı şiddetle kınıyor. İUDK, Birleşmiş Milletler (BM) ve ilgili organların yanı sıra Avrupa Birliği (AB) ve üye ülkelerini siber terörle mücadele etmek için etkili önlemler almaya ve İran rejiminin, özgür seslerin ulaşmasını engellemeye yönelik organize ve sistematik girişimlerine karşı koymaya çağırıyor” ifadeleri kullanıldı. Bunun öncesinde İUDK geçtiğimiz perşembe günü, destekçilerinin İran Radyo ve Televizyon Kurumu’na (IRIB) bağlı kanalları hedef alan bir siber saldırı düzenlediğini ve yayın esnasında kısa bir süreliğine muhalefetin desteklendiği ve İran lideri Ali Hamaney'in eleştirildiği birtakım görüntüleri yayınlayabildiklerini duyurmuştu. IRIB, sadece 10 saniye süren bir siber saldırının kurbanı olduğunu ve olayın araştırıldığını teyit etmişti.

Sosyal medyada yayınlanan fotoğraflara göre, günlük İran televizyon programlarında "HMÖ'nün lideri Mesud Recavi ve örgütün Paris'te bulunan siyasi kanadı İUDK'ye liderlik eden eşi Meryem Recavi'nin görüntüleri gösterildi. Aynı zamanda İranlılar Ali Hamaney’in üzerine kırmızı renk ile çarpı işareti konulmuş bir fotoğrafıyla birlikte “Hamaney’e ölüm” sloganı duydular.

İUDK Sözcüsü perşembe akşamı Fransız haber ajansına (AFP) verdiği bir demeçte “Rejime bağlı birçok radyo ve televizyon kanalında bu sloganlar yayınlanıyor” ifadelerini kullanarak en az yedi radyo istasyonu ve televizyon kanalının bu şekilde siber saldırıya uğradığına ve diğer pek çoğunun da parazitlendiğine işaret etti. Sözcü “Görünüşe göre HMO destekçileri ve IRIB içindeki direniş birimleri bunu yaptılar” dedi.

Öte yandan ISNA haber ajansına göre IRIB Başkanı’nın teknik asistanı Rıza Ali Dadi, bu siber saldırıyı gerçekleştirmenin "çok karmaşık bir iş" olduğunu söyledi. Saldırı hakkında inceleme başlatıldığını söyleyen teknik asistan, ihlalin ayrıntılarının ve boyutunun "mümkün olan en kısa sürede" açıklanacağını umduğunu dile getirdi. IRIB olaya ilişkin açıklamasında Mesud ve Meryem Recavi’den bahsetmedi. Ancak “ikiyüzlü liderlerin” (HMO liderlerine taktığı isim) görüntülerinin yayınlandığını itiraf etti.

HMO, 1979 yılında Şah'ı deviren devrimi başta destekliyordu. Ancak daha sonra ülkenin yeni yöneticileriyle çatıştı ve onlardan ayrılarak İran-Irak savaşında Irak'ı destekledi. Ayrıca 1980'lerin başlarında gerçekleştirilen ve birinde Hamaney'in de yaralandığı bir dizi saldırıdan da sorumlu tutuldu.

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.


Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU