Yunanistan'daki kar fırtınası sağlık sistemini felç etti

Hastanelere ulaşım kesilirken, bazı sağlık çalışanları çift vardiya yaptı

Kar fırtınasının yarattığı kaosta başkent Atina'daki 3 bin hanenin elektriği de kesilmişti (AFP)

Yunanistan'da hafta başında yaşanan kar fırtınası sağlık sistemini olumsuz etkiledi. Birçok hastaneye ulaşım kesilirken, hizmetlerde aksaklık yaşandı.

Pazartesi günü Türkiye'yle eşzamanlı olarak Yunanistan'ı da etkisi altına alan yoğun kar yağışı, ülkede hayatı felç etti.

Başkent Atina'nın Attika bölgesinde yalnızca Kovid-19 hastalarının tedavisine ayrılan Sismanogleio Hastanesi'ne ulaşım kesildi. Hastanedeki sağlık çalışanlarıysa çift vardiya yapmak zorunda kaldı.

Hastaneye ulaşım salı sabahı düzelse bile Penteli Çocuk Hastanesi'nde de yaşanan benzer sorunlar aynı gün öğlene kadar sürdü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pazartesi akşamı Sotiria Hastanesi'ndeyse bahçeye devrilen ağaçlar nedeniyle mutfak bölümüne erişim kesildi ve hastaların tamamına yetecek kadar akşam yemeği çıkarılamadı.

Hastanenin farklı binaları arasındaki yollar da yoğun kar yağışı nedeniyle tıkandı ve tedavi için bekleyen hastalar diğer binalardaki bölümlere transfer edilemedi. Bunun yanı sıra hastanenin belirli kısımlarında merkezi ısıtma sistemi de arızalandı.

Sağlık Bakanı Thanos Plevris, salı günkü açıklamasında hastanelerin çoğunun hizmet verebilecek durumda olduğunu belirtti.

Ayrıca oksijen tüplerini hastanelere teslim etmesi gereken araçlar ulaşımın felç olmasıyla Atina sokaklarında mahsur kaldığı için hastanelerde oksijen sorunu da yaşandı.   

Plevris, açıklamasında Sivil Savunma Bakanlığı ve itfaiye ekiplerinin desteğiyle trafikte kalan araçların kurtarıldığını ve hastanelerde herhangi bir aksaklık kalmadığını söyledi.

Yoğun kar yağışının yarattığı kaos nedeniyle birçok kişi Başbakan Kiriakos Miçotakis'e karşı protesto düzenlemişti.  

Miçotakis ise çarşamba günkü kabine toplantısında, "düzeltilmesi gereken hatalar ve eksiklikler olduğunu" kabul ederek, hükümetin hazırlıksızlığından dolayı halktan özür diledi.



Independent Türkçe, Kathimerini, Guardian, New York Times

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU