Yunanistan'da kar yağışı istifa çağrısı getirdi: Başbakan süreci yönetememekle suçlanıyor

Elpis fırtınası patladığında binlerce sürücü bir otoyolda 20 saat kadar mahsur kaldı

Şiddetli bir kar fırtınası Yunanistan'ı ve ülkenin normalde bol güneş alan adalarını vurdu. Ana muhalefet lideri, muhafazakar Başbakan Kiryakos Miçotakis'i binlerce kişinin otoyolda mahsur kalması üzerine istifaya çağırdı.

Eski Başbakan Aleksis Çipras'ın çağrısı Atina yakınlarındaki 65 kilometrelik Attiki Odos otoyolunda 20 saat kadar mahsur kalan ve çoğu yaşlılardan oluşan sürücülerin radyo ve televizyon istasyonlarını arayıp yardım ve destek istemesini takiben geldi.

Pazartesi gecesi etkili olan kar fırtınası kaosa neden olmuştu.

Michalis adlı 75 yaşındaki bir sürücü “Lütfen, lütfen, lütfen” diye seslenmişti:

Lütfen bize biraz merhamet gösterin. Yardımcı olun. Donuyoruz. Benzinsiz kaldık, bizi idare edecek hiçbir şey yok.

Yetkililerden salı gelen açıklamada, gece boyunca çalışan kurtarma ekiplerinin özel olarak işletilen otoyolda yaklaşık 3 bin 500 sürücüyü tahliye etmeyi başardığı söylendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fakat en az 1200 kişi mahsur kalmaya devam etmiş ve binlerce kişi ülkenin 11 milyonluk nüfusunun yarısına ev sahipliği yapan Atina'dan geçen diğer yollar ve otoyollarda zorluk çekmişti.

Bu arada, bir raylı ulaşım aracının yoğun karda 200'den fazla yolcu taşıyan bir treni çekmeye çalışması sonucu 15 yolcu yaralanmıştı.

Ayrıca Yunan başkentinin çoğu ısı ve elektriksiz kalmış, sıcaklıklar donma seviyesinin altına düşmeye devam ederken yüzlerce aile ısınmak için arabalarına akın etmişti.

Çipras "Bu 24 saat ülke için tam bir kaos ve ülke halkı için tam ve mutlak bir eziyet gösterisi oldu" dedi.

Bu karışıklığın sorumlusu Bay Miçotakis ortalıkta görünmüyor. Bu hükümet ne kadar çabuk istifa ederse, o kadar çabuk giderler; ülke için daha iyi olur.

 

Yunanistan kar fırtınası

Metin içi fotoğraf: Atina'da yoğun kar yağışının ardından terk edilmiş araçlar karla kaplandı (Reuters)

 Çarşamba günü başbakan fırtına sırasında mağduriyet yaşayan Yunan vatandaşlar için "kişisel ve samimi bir özür" sundu. Etkilenen sürücüler, sürücülerin sıkıştığı paralı yolu işleten özel şirketten tazminat alabilir. Olayın ardından şirket başkanı istifa etti.    

Elpis adlı şiddetli kar fırtınası hafta başından beri ülkeyi kasıp kavuruyor, hava, kara ve demiryolu trafiğini aksatıyor.
 

Yunanistan kar fırtınası

İnsanlar Atina'da karla kaplı bir sahilde yürüyor (AFP)​


Kar yağışı Yunan yaylalarında yaygın olsa da Atina'nın merkezinde ve ülkenin adalarında nadir görülüyor.

Yetkililer, ülkenin fırtınadan etkilenen 6 bölgesinde okulların, devlet hizmetlerinin ve bankaların kapatıldığı iki günlük tatilin, Atina kentsel alanını da kapsayacak şekilde, 24 saat daha uzatılacağını duyurdu.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU