Sözcü yazarı: Cahillik ve kibrin faturası 5 milyar dolar

İYİ Partili Özlale: Enerji kaynağı kurgusu öyle kötü ki, 9-10 ülkeden LNG alıyoruz diye Rusya ve Azerbaycan'dan süresi dolan doğalgaz kontratlarını uzatmadık

Fotoğraf: AA

Sözcü yazarı Serpil Yılmaz, sanayi tesislerindeki doğalgaz ve elektrik kesintisinin ekonomiye maliyetinin 5 milyar dolar olduğunu söyledi.

Yılmaz, bugünkü “Cahillik ve kibrin faturası 5 milyar dolar” başlıklı köşe yazısında İYİ Parti’den Ümit Özlale’yi referans vererek şunları yazdı:

Harvard Üniversitesi'nde misafir öğretim üyesi olarak “kalkınma ekonomisi” dersleri veren, İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Prof. Dr. Ümit Özlale, 24-28 Ocak tarihleri arasındaki 3 günlük doğalgaz ve elektrik kesintisinin otomotiv sektörüne maliyetinin 700 milyon dolar olduğunu belirtiyor. Medyaya yansıyan haberlere bakıyorum; kimi kaynaklar kesintilerin ekonomiye maliyetinin 1 milyar dolara ulaşacağını belir milyar dolar tiyor. Çıkın, çıkın… Özlale, bu kesintilerin sanayiye toplam maliyetinin 5 milyar dolara ulaşacağının tahmin edildiğini milyar dolar söylüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yılmaz, Özlale’nin “2021'in Mart-Nisan aylarında LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) fiyatlarının düşeceği varsayımından hareketle, orta ve uzun vadeli doğalgaz kontratlarının yenilenmediğine vurgu yaptığını” belirterek şöyle devam etti:

Geçtiğimiz eylül, ekim aylarında Türkiye'nin Rusya'ya yaptığı teklifi şöyle aktarıyor: “Ülkede enerji arz açığının ortaya çıkmasıyla Rusya ile kontrat yenilemek için masaya oturuldu. Türkiye doğalgazın metreküpüne ödenen 230 dolarlık fatura bedelini, 350 dolara yükseltmeyi teklif etti. Rusya ne yaptı? ‘Ben Avrupa'ya 1.000 dolardan satıyorum' diyerek teklifi geri çevirdi.”

2021'in Mart-Nisan aylarında LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) fiyatlarının düşeceği varsayımından hareketle, orta ve uzun vadeli doğalgaz kontratlarının yenilenmediğine vurgu yapıyor. Geçtiğimiz eylül, ekim aylarında Türkiye'nin Rusya'ya yaptığı teklifi şöyle aktarıyor: “Ülkede enerji arz açığının ortaya çıkmasıyla Rusya ile kontrat yenilemek için masaya oturuldu. Türkiye doğalgazın metreküpüne ödenen 230 dolarlık fatura bedelini, 350 dolara yükseltmeyi teklif etti. Rusya ne yaptı? ‘Ben Avrupa'ya 1.000 dolardan satıyorum' diyerek teklifi geri çevirdi.”

“Enerji kaynağı kurgusu öyle kötü ki, 9-10 ülkeden LNG alıyoruz diye Rusya ve Azerbaycan'dan süresi dolan doğalgaz kontratlarını uzatmadık” diyen Özlale geleceğe yönelik de çok umutlu konuşmuyor: “Artık spot piyasanın insafına kaldık. Her yerden LNG arıyoruz, fiyatı neyse verelim diyoruz” diyerek belirsiz bir döneme girildiğine işaret ediyor.

Yazıya göre Özlale, Tükiye'nin aldığı riskleri şöyle özetledi:

Rusya'dan doğalgaz alımlarını azaltarak, kaynak çeşitlenmesi adına doğalgaz çevrim santrallerinin kapasitesi düştü. Hidroelektrik santrallere (HES) yönelindi. Yazın kurak geçmesiyle HES'lerdeki üretim de düştü. * Uzun ve orta vadeli kontratlar yerine, spot piyasadan sağlanacak doğalgazın maliyetinin daha düşük olacağı varsayıldı. Döviz kuru yükseldi, gelişmeler tam tersi oldu. Spot piyasada elektriğin 2021 Mart'ta 300 lira olan fiyatı, bin 400 liraya kadar yükseldi.

İran'ın geçtiğimiz hafta teknik arıza olduğunu açıklayarak gaz akışını durdurmasıyla birlikte Türkiye'deki sanayi bölgelerinde kullanılan doğalgazın yüzde 40 kısıtlanması ve üç günlük elektrik kesintisi uygulanması sanayiyi olumsuz etkiledi. Farklı sektörlerden pek çok şirket üretimi durdurdu.

 

Sözcü, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU