Emeklilikte yaşa takılanların sorunu ilk defa çözüm bulabilir… EYT'liler, 50 yaş şartı getirileceği iddiasına tepkililer

EYT'li olarak bilinen emeklilikte yaşa takılanların sorununda ilk defa çözüm önerileri dillendirilmeye başlansa bile emeklilik için 50 yaş sınırı getirileceği iddiası yeni mağduriyetler yaratacağı iddiasıyla kabul görmüyor

Yıllardan beri süren EYT'li (emeklilikte yaşa takılanlar) sorununda ilk defa çözüm önerileri gündemde / Fotoğraf: AA

Türkiye'nin yıllanmış sorunlarından emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ilk defa çözüme bu kadar yakın.

Bir süreden beri iktidara yakın medya organlarında EYT'lilerin sorununun çözüleceğine dair haberler çıkıyordu.

Ancak ilk defa yetkili bir isimden bu konuda net bir açıklama geldi. Takvim gazetesinin haberine göre AK Parti Grup Başkanvekili Muhammed Emin Akbaşoğlu, EYT'yle ilgili "Bu yıl içinde ne yapacağımızın müjdesini Çalışma Bakanımız ile beraber paylaşacağız" dedi.

TRT'de çıkan habere göreyse yaklaşık 5 milyon kişiyi ilgilendiren EYT'liler için çalışma başlatıldı ve AK Parti teklifi, bu yıl Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) Genel Kurulu'na getirmeyi planlıyor.

TRT'nin haberine göre emeklilik için bazı şartlar aranacak ve yaş sınırı, sigortalılık sürelerine bakılacak.

Bu şartlar arasında ise 50 yaşın altında olmama ve 1999 öncesi Bağ-Kur ya da SSK sicil kaydı bulunma şartı var.

Kanun çıktığında prim ve gün sayısını dolduranlara emeklilik hakkı gelebilecek.

Bu haberlere sevinen olduğu kadar tepki gösterenler de oldu.

Tepkilerin nedeni ise yine emekli olmak için 50 yaş sınırının getirilmesi.

Bundan dolayı Twitter'da açılan #EYTye50YaşKabulEdilemez tagına binlerce kişi destek verdi.

gonulboran.jpeg
Gönül Boran Özüpak / Fotoğraf: Twitter

 

"Şu an nabız yoklanıyor"

EYT'de son durum ne? İddia edilen 50 yaş düzenlemesine neden karşı çıkılıyor?

Yıllardır bu konuda mücadele eden Emeklilikte Yaşa Takılanlar Federasyonu Başkanı Gönül Özüpak, gelişmelere temkinli yaklaşıyor.

Şu ana kadar servis edilen bilgilerle sadece kamuoyundaki nabzın yoklandığını kaydeden Özüpak, durumun netleşmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in veya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamasının duyulması gerektiğini belirterek üçüncü kişilerden gelen açıklamaları kendileri açısından netlik olarak görmediklerini kaydetti.

"Yeni bir EYT'li doğacak"

Özüpak, ayrıca kamuoyuna nabız yoklaması anlamında servis edilen çözüm formüllerinin de yeni mağduriyetler doğurabilecek nitelikle olduğunu öne sürerek, "Yeni bir EYT'li doğacak. Yine eşitlik ilkesinden aykırı hareket edilmiş olacak. Niye? 1999 öncesinde sigorta girişi olanlar o hakka sahip insanlardır. Şimdi farklı bir şart, farklı bir çözüm kabul edilebilir mi" diye sordu.

eytli.jpg
EYT'liler yıllardan beri mücadele ediyor / Fotoğraf: AA

 

"50 yaş sınırı yeni mağduriyetler yaratacak"

50 yaş sınırının yanlış olduğunu iddia eden Özüpak, bunun nedenlerini şöyle açıkladı:

Geride kalan, örneğin 47 yaşında olan işsiz arkadaşım üç sene daha aç susuz mu yaşayacak? Yani öncesinde sunulan bütün şartları yerine getirmiş. İkinci tura dönerek belki prim gün sayısını toplamış, yatırmış. Ama şimdi hem sağlık sigortasından faydalanamıyor,  hem de diyorlar ki '3 sene daha bekleyeceksin' çünkü '50 yaşın altını emekli yapmayacağım'. Bu nedenlerle 50 yaş sınırı bizim nezdimizde kabul görmüyor. Yeni mağduriyetler yaratacak.

"Eşitlik ilkesine aykırı"

50 yaş sınırının kabul edilmesi halinde yine eşitlik ilkesine aykırı davranılacağını da iddia eden Özüpak, "Anayasal hakkımız olan emeklilik hakkımızın yine ötelenmiş olması olacak. Yani başa dönülen bir öneri paketi bence" yorumunu yaptı. 

AK Parti temsilcileri EYT'lilerle iletişimde

Özüpak, buna karşın iktidar partisi AK Parti teşkilatlarının şu an EYT'lilerle iletişim kurmaya çalıştığını da söyleyerek, "Arayanlar oluyor. Kapılarını aralayanlar, açanlar oluyor. Bu da yaklaşan seçim öncesi EYT'de bir hareketlilik olacağını gösteriyor. 'Biz çözdük' diyecekler ama dile getirilen formülle yeni mağduriyetler yaratacaklar. Burada bizim kabulümüz olmadığını özellikle belirteyim" diyerek sözlerini tamamladı.

özgürerdursun.jpg
Özgür Erdursun / Fotoğraf: enbursa.com

 

"11 milyon EYT'liden 4 milyon 800 bin kişi kaldı"

Sosyal güvenlik uzmanı Özgür Erdursun ise EYT'lilerin sorununu yıllardan beri gündeme getiren isimlerden.

Erdursun, iktidarın bu yıl içinde bu sorunu çözeceğini aylar öncesinden iddia eden biri. 

Öncelikle sorunun başladığı 1999'da 11 milyon civarında olan EYT'li sayısının bugün 4 milyon 800 bin civarına düştüğünü dile getiren Erdursun, geri kalanların yıllar içerisinde emekli olduklarını kaydetti.

"İktidarı, anketler ve gittikleri yerlerde karşılaştıkları EYT'lilerin tepkileri adıma zorladı"

Erdursun'a göre iktidarı artık EYT konusunda adım atmaya iten ise seçimin yaklaşması ve anketlerdeki sonuçlar oldu.

Erdursun, iktidar mensuplarının ve ortağı MHP üyelerinin gittikleri her yerde karşılaştıkları EYT'lilerden tepki görmelerinin de onları adım atmaya mecbur bıraktığı görüşünde.

Henüz yapılacak düzenlemenin içeriği belli olmadığı için bir şey söylemenin mümkün olmadığını belirten Erdursun, "Halihazırda 4 milyon 800 bin EYT'li var. Kulislerde iddia edildiği gibi 50 yaş sınırı gelebilirse bunlardan ancak 200-300 bini ilk etapta emekli olabilir" iddiasında bulundu.

"Emeklilikte yaşa takılanlar bir de AK Parti tarafından yaşa takılmak istemiyor"

EYT düzenlemesi çıkmadan önce erkeklerde 25, kadınlarda 20 yıl üzerinden sigortalı olanlar emekli olabildiğini hatırlatan Erdursun, 50 yaş düzenlemesine yönelik tepkinin nedenini şöyle açıkladı:

Yapılan düzenleme ile prim günü dolsa dahi yaşa takıldıklarından insanlar emekli olamamaya başlamıştı. Adı üstünde emeklilikte yaşa takılanlara AK Parti emeklilikte yaşa takma ile çözüm bulmaya çalışıyor. Bu da insanların tepkisini çekiyor. Büyük bir kısmı 50 yaş sınırını istemiyor. Biz zaten emeklilikte yaşa takılmışız bir de AK Parti tarafından yaşa takılmak istemiyoruz.

"Orta yol bulmak için EYT'liler, sendikalar ve muhalefet ile de görüşülmeli"

Erdursun, yapılan çalışmada son halini verip orta yol bulunması için iktidarın EYT'lilerin dernekleri, sendikalar ve muhalefet partileriyle görüşmesi gerektiğini kaydetti.

eytliler.jpg
Halen 4 milyon 800 bin EYT'li olduğu belirtiliyor / Fotoğraf: Twitter

 

EYT sorunu nedir?

Peki 22 yıldır süren bu sorunun çözümü için mücadele nasıl başladı?

Bunun için 8 Eylül 1999 gününe gitmek gerekiyor. O gün kabul edilen 4447 sayılı yasa ile işsizlik fonu düzenlemesi devreye girdi.

Bununla birlikte emeklilik yaşı kademeli olarak uzatıldı. Düzenlemeyle kabul edilen yasadan önceki yıllarda sigortalı olup iş yaşamına başlayan yüzbinlerce insanın emekli olabilecekleri tarih daha ileri bir zaman atıldı.

Emeklilik hakları ileri tarihlere kayan binlerce insan zamanla örgütlenerek seslerini duyurmaya çalıştı.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU