BBC'nin lisans ücreti 2027'de kaldırılacak: Kamu yayımcısının ciddi kesintilere gitmesi bekleniyor

Başbakanlığı tehlikede olan Boris Johnson, BBC'yi hedef almakla suçlanıyor

BBC yakın zamanda Boris Johnson'ın verdiği partilere ilişkin yaptığı haberle Birleşik Krallık Başbakanı'na "darbe girişiminde" bulunmakla suçlanmıştı (The Guardian)

Birleşik Krallık'ta hükümetin BBC'nin lisans ücretlerinin miktarının iki yıl boyunca dondurulabileceğini açıklamasının ardından yayın kuruluşunun program bütçelerinde büyük kısıtlamalar yapması bekleniyor. BBC'nin lisans ücretleriyse 2027'de tamamen kaldırılacak. 

Birleşik Krallık Kültür Bakanı Nadine Dorries'in canlı televizyon yayını ve iPlayer hizmetlerine erişmek için gereken yıllık lisans maliyetinin 2024'e kadar 159 sterlin (yaklaşık 2 bin 900 TL) olacağını doğrulaması bekleniyor. 2027'ye kadarsa bu ücretlerin az miktarda artacağı tahmin ediliyor. 

BBC lisans ücreti gelirinden yılda 3,2 milyar sterlin (yaklaşık 59 milyar TL) almayı sürdürse de artan enflasyon ve Netflix gibi yayın devleriyle rekabet nedeniyle program maliyetleri sürekli artıyor. 

Eğer BBC'nin lisans ücretinde enflasyon oranında artış yapmasına izin verilirse yıllık maliyet nisanda 167 sterlin (yaklaşık 3 bin TL) olacak. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yeni lisans ücreti anlaşması 2027'ye kadar 5 yıllık dönemi kapsayacak. Bu dönemin son üç yılında ücretlerin kamuya maliyetinin artması muhtemel. 

15 Ocak'ta Daily Mail'e konuşan Dorries bunun BBC için mevcut finansman modelinin sonu olacağını belirtmişti. Öte yandan söz konusu tartışma BBC'nin nasıl finansman oluşturacağına ve kamu medyasının editoryal bağımsızlığının nasıl sağlanacağına yönelik endişeleri alevlendiriyor. 

Birleşik Krallık Kültür Bakanı, "Bu lisans ücreti duyurusu son olacak" diyerek yeni finansman yöntemlerinin tartışmaya açılması gerektiğini dile getirmişti. Dorries, Johnson hükümeti döneminde başka bir lisans ücreti anlaşması olmayacağını ve BBC için tamamen yeni bir finansman modeli üzerinde müzakerelere başlayacaklarını söylemişti. 

Hükümet kaynaklarının onayladığı haber başbakanlıktan istifa etmesi çağrılarıyla karşı karşıya olan Boris Johnson'ın kamuoyu desteğini artırmaya yönelik uygulamaya koyduğu bir dizi önlemin parçası olarak görülüyor. 

Birçok Muhafazakar Partili milletvekilinin yanı sıra İşçi Partisi lideri Keir Starmer, Boris Johnson'ı koronavirüs kısıtlamaları sürerken partilere katılarak yasaları çiğnemekle suçluyor. Johnson'ın başbakanlığını kurtarmak için BBC'yi hedef aldığı düşünülüyor. 

Mevcut finansman modelinin kaldırılacak olması BBC'nin abonelik hizmeti, özelleştirme ve doğrudan devlet finansmanı dahil olmak üzere muhtemel seçenekleri hükümetle müzakere etmesini gerektirecek.  
 

Independent Türkçe, The Guardian, BBC Türkçe, Daily Mail

Derleyen: Esra Güngör

DAHA FAZLA HABER OKU