"Farklı bir gezegenden" gelmiş gibi görünen kum sütunlar nasıl ortaya çıktı?

Sosyal medyada dikkat çeken sütunlar satranç taşlarına benzetiliyor

Kum sütunlar, Michigan Gölü kıyısındaki Tiscornia Park'ta fotoğraflandı. Arka planda North Pier Deniz Feneri görülüyor (Terri Abbott)

ABD'deki Michigan Gölü'nün kıyılarındaki kumda ortaya çıkan ve satranç taşlarını andıran tuhaf yapılar fotoğrafçıların dikkatini çekiyor.

Ocak ayının başından beri birçok fotoğrafçı, bölgedeki kumdan yapıların görüntülerini kaydetti ve sosyal medya kullanıcılarının ilgisini cezbetti.

Öte yandan görüntüler, akıllara "Bunlar nasıl oluştu?" sorusunu getirdi. Uzmanlara göre bunlar "başka bir dünyadan gelmiş gibi" görünse de doğal süreçlerin sonucu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fizik Profesörü Daniel Bonn, bunların oluşumunun kum ve suyun etkileşimiyle rüzgar koşulları dahil olmak üzere, çeşitli faktörlere bağlı olduğunu söyledi.

Doğa fotoğrafçısı Terri Abbott, "hoodoo" adı verilen bu sütunların boyunun 7,6 ve 51 santimetre arasında değiştiğini ifade etti.

Kumsaldaki çarpıcı şekilleri 8 Ocak'ta ziyaret eden fotoğrafçı, "Yerde uzandım ve bu heykelleri çektim, farklı bir gezegendenmiş gibi göründüler" diye konuştu.

Donmuşlardı ve dokunmak zordu. Karmaşık ve çok keskin kenarları var, her biri kendi yollarıyla şaşırtıcı hale gelmiş.

Abbott daha önce hiç böyle yapılar görmediğini söyleyerek, "Ne kadar mükemmel yontulduklarına inanamadım" diye ekledi.

Amsterdam Üniversitesi'nde görev alan Prof. Bonn'a göre Michigan'ın kış aylarındaki dondurucu havası bu tuhaf, satranç taşı benzeri yapıların oluşumuna zemin hazırladı.

Livescience'a konuşan Bonn, "Kum soğuduğunda içinde donan sıvı yamalar var" dedi.

Göl kenarının rüzgarlı bir yer olduğunu vurgulayan bilim insanına göre kum yüklü rüzgar bu donmuş yamalara vurduğunda, görünüşte birbirine zıt iki olay meydana geliyor.

İlk olayda kum tanelerinin bir kısmı donmuş yamaya yapışarak büyümesini sağlıyor. Bonn, "Bu daha sonra kabaca silindirik, kumdan kale benzeri bir yapı oluşturur" diye açıklıyor.

İkinci olayda ise rüzgar, sütunları aşındırarak kumu alıp götürebiliyor. Bonn'a göre bu da " silindirin mevcut asimetrik şeklini almasını" sağlıyor.
 

zdj698Z5XUQu67gqU4cEah-970-80.jpg
Kullanıcılardan biri, "Bu fenomene tanık olmak ve kaydetmek için orada olmanız ne kadar şaşırtıcı!" diye yazdı (@joshua.nowicki / Instagram)


Bir diğer doğa fotoğrafçısı Joshua Nowicki, 7-8 Ocak'ta bu sütunları görüntüledi ve inceledi.

Fotoğrafçı, sütunların "kumun birkaç gün boyunca ıslak kaldığı ve sürekli yüksek rüzgarların estiği" zamanlarda ortaya çıktığını saptadı:

Nowicki "bu yıl fotoğrafladığım en uzun sütunlar yaklaşık 38 santimetreydi" diye konuştu:

Plaj boyunca en az 6 sütun grubu vardı. Bunlarda 30 veya daha fazla yapı gördüm. Bir grupta kesinlikle 30'dan fazlalardı.

Öte yandan çoğu sütunun varlığı uzun sürmüyor. Nowicki, rüzgarın genellikle birkaç gün içinde "bunları tamamen aşındırdığını veya devirdiğini" belirtiyor. Buna göre sütunlar, sıcaklık donma noktasının üzerine çıkarsa parçalanıyor veya genellikle karla kaplanıyor.

"Sadece kısa bir süre için var olmaları onları çok özel kılıyor" diyen fotoğrafçı şöyle ekliyor:

Şekli hala iyiyken onları görmek için doğru zamanda orada olmalısınız.

 

Independent Türkçe, Livescience

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU