FedEx kargo uçaklarına füze savunma sistemi kurulması için başvuruda bulundu

Kargo firmasının başvurusunun kabulü için sunduğu koşulların değerlendirildiği belirtildi

FedEx dünyanın en değerli taşıma şirketleri arasında yer alıyor (Reuters)

ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA) cuma yaptığı açıklamada FedEx'in Airbus A321-200 uçaklarına lazer tabanlı bir füze savunma sistemi kurmasına izin verilmesi için teklif sunduğunu söyledi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

FAA'nın açıkladığına göre, FedEx Corp. Ekim 2019'da ısı güdümlü füzelere karşı önlem amacıyla uçağın dışında kızılötesi lazer enerjisi yayan özelliği kullanmak için onay başvurusunda bulunmuştu. 

FedEx halihazırda Airbus 321 uçakları kullanmıyor. 

FAA öneriyi hâlâ gözden geçirdiğini ve kamuoyu yorumlarını dikkate alacağını söyledi. 

Havayolu endüstrisi ve birçok hükümet onlarca yıldır MANPAD olarak bilinen omuzdan ateşlenen füzelerin uçaklara yönelik tehdidiyle boğuşuyor. Bazıları uçağın motorlarını hedeflemek için kızılötesi sistemler kullanıyor. 

FAA belgesinde şu ifadeler yer alıyor:

FedEx füze savunma sistemi füzenin uçağın ısısını takip etmesini engellemek amacıyla kızılötesi lazer enerjisini gelen bir füzeye yönlendirir.

ABD Dışişleri Bakanlığı'na göre 1970'lerden bu yana 40'tan fazla sivil uçak MANPAD'ler tarafından vuruldu. 

FedEx'in kamuoyuna yaptığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Son yıllarda yurtdışında yaşanan birçok olayda bir kişinin taşıyabileceği hava savunma sistemleri (MANPADS) sivil uçaklara ateş açtı. Bu da birkaç şirketin bu uçakları ısı güdümlü füzelere karşı korumak için lazer tabanlı füze savunma sistemi gibi sistemler tasarlamasına ve uyarlamasına yol açtı.

Şirket, kızılötesi lazer enerjisinin uçaktaki, yerdeki veya diğer uçaklardaki kişiler için tehlike oluşturabileceğini belirtiyor ve bu tehlikeyi azaltmak için bir dizi adım öneriyor.

FAA, Airbus A321-200 uçağında kullanılacak savunma sistemini onaylamadan önce 45 gün boyunca kamuoyu yorumlarını dinleyecek. 

 

Independent Türkçe, Reuters, CNN, NBC News

Derleyen: Esra Güngör

DAHA FAZLA HABER OKU