Erdoğan: Trump'tan Türkiye'ye yönelik yaptırım olacağı izlenimi almadım

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Japonya'ya hareketi öncesi gazetecilerin iç ve dış politikayla ilgili sorularını yanıtladı, TRT'ye konuşan Osman Öcalan'ın kırmızlı bültenle arandığını bilmediğini söyledi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Japonya'nın Osaka kentinde düzenlenecek G20 zirvesi için bölgeye hareketi öncesi basın mensuplarına açıklama yaptı.

Erdoğan, dünya liderleriyle ikili ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştirileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı zirvede ABD Başkanı Trump ile de bir araya gelecek.

Gazeteciler o ikili görüşmede S-400 hava savunma sistemi ve ABD'nin Türkiye'ye yönelik olası yaptırım adımlarının gündeme gelip gelmeyeceğini sordu.

S-400 ile ilgili birçok kez hem ben hem ilgili bakanlıklar bu konuda işin bittiğini artık teslim süreci içinde olunduğunu ifade ettik.  Nedense bizim değil bizim dışımızda söylenenlere itibar ediliyor. Türkiye ve ABD NATO ülkeleridir. NATO ülkelerinin birbirine yaptırım uygulamaya başladıysa doğrusu bunu bilmiyorum.  Sayın Trump'tan yaptırım izlenimi hiç almadım. B planı, C planı doğmamış çocuğa don biçmedir. O bizde kalsın.

Parlamenter sistem

Erdoğan, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun salı günü grup toplantısında gündeme getirdiği  "Cumhurbaşkanı'nın tarafsızlığı ile ilgili referanduma gidelim" yönündeki sözleri ve siyasi partilerin yeniden parlamenter sisteme dönme çağrısına tepki gösterdi:

Sayın Kılıçdaroğlu kendi söylüyor, kendi dinliyor. Yeni yönetim sisteminin kararını millet verdi. Eksiği ile artısıyla her şey ortaya çıkıyor. Ne gibi aksamalar varsa bunu gideririz. Türkiye'de Başkanlık sistemi ilk kez bizle deneniyor. Parlamenter sistemde çok bedel ödedik, aynı bedelleri ödemek istemiyoruz. Sayın Kılıçdaroğlu'nun ifadesiyle yola devam edecek değiliz.

Öcalan'ın "seçim öncesi" mektubu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 23 Haziran'da yenilenen İstanbul seçimlerinden üç gün önce PKK lideri Abdullah Öcalan'ın yazdığı mektubun Tunceli Munzur Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ali Kemal Özcan tarafından açıklanması ve Özcan'ın Öcalan'ı nasıl ziyaret ettiğiyle ile ilgili soruya da yanıt verdi:

Türkiye'de hangi kurum hangi şartlar altında çalışacak, bu yasalarla belirlenmiştir.  Cezaevinde yatanlara hangi kurum ziyaret için müsade eder, hangi şartlar altında müsade eder bunlar bellidir. Adalet Bakanlığı'na müracat yapılmıştır ve böyle bir adım atılmıştır. Bunla ilgili olarak da bakanlığımız, hatta MİT bu çalışmalarını yaparken, kime, nasıl izin vereceğini yasalara kayıtlı olarak bu adımları atar ve değerlendirmesini de yapar. Onun için kalkıp da muhalefetten şöyle gelen sese bakmaz. Kararını vermiştir. Olay bu kadar basittir.

Osman Öcalan'ın TRT röportajı

Seçime günler kala Öcalan mektubunun yanı sıra tartışılan bir başka konu da Abdullah Öcalan'ın kardeşi Osman Öcalan'ın TRT Kürdi'ye verdiği mülakattı.

Erdoğan Japonya seyahati öncesi bu soruyu da yanıtladı:

Osman Öcalan'ın kırmızı bültenle arandığını bilmiyordum. TRT Kürdi'de böyle bir program yapmışlarsa bunu da oradaki arkadaşlarımız bilirler. Ben oradaki arkadaşlarımızın hassasiyet göstereceğine inanıyorum. Kanal reytingini de düşünür ülkenin neyi önemsediğini de düşünür.

"Trump ile Doğu Akdeniz'i konuşacak mı?"

ABD Senatosu, Doğu Akdeniz’de ABD, İsrail, Yunanistan ittifakını öngören Güvenlik ve Enerji Ortaklığı Tasarısını onaylamıştı.

Cumhubaşkanı'na bu tasarı hatılatıldı, Trump ile görüşmesinde Doğu Akdeniz meselesinin gündeme gelip gelmeyeceği soruldu.

Gündeme gelirse Trump ile görüşürüz. Türkiye ve KKTC'nin hakları var. ABD'nin senatosu Doğu Akdeniz ile ilgili nasıl karar alır? ABD'nin ne hakkı var? Bizim garantörlük hakkımız var. Yunanistan ve İngiltere de garantör ülke olduğu için konuşabilir. Bu denizlerden çıkabilecek nema neyse Kıbrıs'ta yaşayan herkesin orada eşit hakkı vardır. Güney Kıbrıs'ın kontrolünde yapılmasına evet diyemeyiz. Biz paylaşmasını biliriz. Doğu Akdeniz prensibimiz win-win esasına dayalıdır. Ama karşı taraftakilerin de bize aynı adaletle davranması lazım.

Binali Yıldırım kabinede yer alacak mı?

Siyaset kulislerinde tartışılan bir başka konu başlığı ise 23 Haziran sonrası hükümette kabine değişikliğine gidilip gidilmeyeceği.

Bu kapsamda Cumhurbaşkanı'na olası yeni kabinede Binali Yıldırım'ın yer alıp almayacağı ile ilgili bir soru yöneltildi, Erdoğan soruya "AK Parti dışarıdan kuman edilemez" diye yanıt verdi:

Partimiz içinde bir fitnenin çıkarılmasına yönelik atılmış adım ve söylemlere kimsenin kulak asmaması gerekir. Ne zaman, nerede, kimin, nasıl değerlendirileceğine biz karar veririz. AK Parti dışarıdan kuman edilen bir parti değildir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan G20 zirvesinde iklim değişikliği ve küresel eşitsizlikler konusunun gündeme getirileceğini, Türkiye'nin kadınların iş gücü piyasasına katılımının önemine değineceğini belirtti.

Erdoğan "Dünyada mülteciler konusunda en önemli bedeli ödeyen ülke olarak konuyu muhataplarıyla paylaşacağız" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cumhurbaşkanı zirvenin ardından Japonya ve Çin'e resmi ziyarette bulunacak.

Her iki ülkede de ticari ve ekonomik ilişkiler öncelikli olarak ele alınacak.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU