Donald Trump 2028 için favori başkan adayını açıkladı

Trump, liderlik koltuğunda Liz Cheney'in yerini alan New Yorklu Kongre üyesine desteğini açıkladı

Elise Stefanik, 2015'ten beri New York'u temsil ediyor (Reuters)

Cumhuriyetçi Parti'deki iktidar belirleme rolüne yüklenmeyi sürdüren Donald Trump, 2028'de Temsilciler Meclisi'ndeki GOP (Cumhuriyetçi Parti) liderlik ekibinden genç bir üyenin makul bir başkan adayı olabileceğini söylüyor.

Trump salı günü, eski başkana süregelen desteği sayesinde geçen yıl Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçi Parti grubunun başkanı olarak Temsilci Liz Cheney'nin yerine geçen muhafazakar Kongre üyesi Elise Stefanik'e desteğini açıkladı.

Alt kamaradaki GOP liderliğinde büyük bir değişime tekabül eden bu adım, Cheney'in 6 Ocak'ta ABD Kongre Binası'na yapılan saldırı konusunda Trump ve müttefiklerini kamuoyu karşısında kınamasının sonucuydu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Saldırıdan bu yana geçen aylarda Cheney, Trump'ı geri çevirmeye devam eden seçilmiş Cumhuriyetçilerin oluşturduğu küçük bir azınlığın parçası oldu ve kendisi şu anda kuşatmayı araştıran özel komitede görev yapan iki GOP üyesinden biri.

Eski başkan salı gecesi Mar-a-Lago'da düzenlenen bir bağış toplantısında sarf ettiği ve ilk olarak The New York Post'un haberleştirdiği yorumlarında Stefanik'e övgüler yağdırdı.

Trump "Elise'i başarısı için tebrik etmek istiyorum. Hakikaten de hızlı hareket ediyor" ifadelerini kullandı:

Bu da bu hızla devam ederse yaklaşık 6 yıl içinde Başkan olacağı anlamına geliyor.

Aktarılana göre eski başkan, "O her zaman bir dosttu ve insanlar yükselmeye hazır olduğunu söylerdi. Washington'a genç ve güzel bir kadın olarak gidiyor ve yönetimi devralıyor ve aniden bir roket gemisi oluyor, patron oluyor. O harika bir patron oldu, güçlü bir patron" diye ekledi.

37 yaşındaki Stefanik yaklaşık 20 yıldır Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçi liderlik ekibinin en genç üyesi. 2024'te başkanlığa aday olma hakkı da var ama Trump'ın kendisi bir sonraki turda GOP adaylığını kazanma hususunda geniş bir kesimin favorisi olmaya devam ediyor. Ayrıca çoğu anket, Trump'ın GOP seçmenlerinin yaklaşık yarısı veya daha fazlasının olası tercihi olduğuna işaret ediyor.

Eski başkan 2021'de görevden ayrıldığı günden beri aday olacağı sinyalini vermiş ve Beyaz Saray'dan ayrılmasının üzerinden bir yıl geçmeden ülke genelinde kampanya tarzı mitinglerine yeniden başlamıştı. Trump, 2022 ara seçimleri tamamlandıktan sonra aday olup olmayacağına dair kararı açıklayacağını ima etmişti.

Stefanik, Trump'ın sadık hizbi içinde yer almayan, Virginia'dan eski Kongre üyesi Barbara Comstock gibi GOP üyelerinin sert eleştirilerine hedef olmuştu.

Eski Kongre üyesi geçen yıl Stefanik için "Trump'ın hizmetçisi olmak ve Trump'ın onun başını biraz okşaması liderliğe has bir hareket değil" demişti:

Utanç verici. Üzücü.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU