İstanbul'da kurulan "Alevi Akademisi" faaliyetlerine başladı… Son araştırmalar anlatılacak, Aleviler geçmişi akademisyenlerden dinleyecek

Garip Dede Vakfı bünyesinde kurulan Alevi Akademisi'nde 24 akademisyen 120 saatlik ders programında 200'e yakın öğrenciye Alevilik ile ilgili son çalışmaların sonuçlarını, sosyal bilimlerin bu mezhebe bakışını anlatacak

Alevi Akademisi, kurdela kesilerek açıldı. Sanatçı Arif Sağ da (sağdan ikinci) açılışa katıldı / Fotoğraf: Independent Türkçe

Alevilik yıllarca daha çok sözlü aktarıma bağlı olarak kuşaktan kuşağa aktarıldı.

Yüzyıllar içerisinde baskılar ve savaşlar, Aleviliğe dair yazılı kaynakların pek azının günümüze kadar ulaşmasına neden oldu.

Ancak son yıllarda Alevilik ve Aleviler üzerine bilimsel araştırmalar yapılıyor ve bunlara dair ilginç sonuçlar paylaşılıyor.

Ne var ki çoğu zaman Alevi kamuoyunun bir kısmı bu yeni bulgulardan haberdar olmayabiliyor.

Elde edilen sonuçları Alevi kamuoyuna daha iyi aktarmayı hedefleyen bir çalışmanın sonucu olarak İstanbul merkezli Garip Dede Dergahı Vakfı bünyesindeki "Alevi Akademisi" bugünden itibaren faaliyetlerine başladı.

Avcılar'daki dergah merkezinde akademisyenler ve katılımcıların eşliğinde kurdele kesilerek açılışı yapıldı ve ilk ders verildi.

Halk müziği sanatçısı Arif Sağ'ın da hazır bulunduğu açılışta sanatçılar; Tolga Sağ, Muharrem Temiz ve Özge Çam da bir dinleti verdi.

Akademinin çalışmaları hakkında bilgi almak üzere aradığımız Garip Dede Dergahı Vakfı Başkanı Celal Fırat, başta tarih olmak üzere sosyal bilimlerde faaliyet gösteren 24 akademisyen tarafından 120 saatlik bir eğitimin verileceğini söyledi.

celalfırat.jpg
Celal Fırat / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Bu sefer Aleviliğe bakış, dedeler üzerinden değil, sosyal bilimciler üzerinden anlatılacak"

Fırat, verilecek eğitimlerde sosyal bilimler açısından Aleviliğe bir bakış yakalamaya çalışacaklarını ve bu konuda yapılan çalışmalarla ilgili Alevi kamuoyunu bilgilendireceklerini anlattı. 

Bu sefer Aleviliğe bakışın, dedeler üzerinden değil, sosyal bilimciler üzerinden yansıtılacağını ifade eden Fırat, "Alevilik tarihsel süreçte anlatılacak. Akademinin 200'e yakın öğrencisi olacak. Dersler bittikten kısa süre sonra hemen kitaplaştırılıp bir kaynak olarak kamuoyu ile paylaşılacak. Çalışmalar bununla da sınırlı kalmayacak bir alan çalışması da yapılacak. Ayrıca devamında bu sefer dedelerin Alevi inancını her yönüyle anlattıkları yeni bir çalışma düzenlenecek" dedi. 

akademi.jpg
Akademide 200 kişi eğitim görecek / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Aleviliğin tarihsel süreciyle ilgili karmaşaya son veren bir kaynak oluşturulacak"

Aleviliğin tarihsel süreciyle ilgili Aleviler arasında bir karmaşa olduğunu, herkesin farklı bir şeyler söylediğine değinen Fırat, akademide bu konuda yapılan bilimsel çalışmaları insanların istifadesine sunacaklarını kaydetti.

Fırat, Aleviliğin geçmişine dair genel bir çerçeve sunan toplu bir kaynak haline getirmek istediklerini de sözlerine ekledi.

şükrüaslan1.jpg
Alevi Akademisi'nin koordinatörlüğünü yapan Prof. Dr. Şükrü Aslan, açılışta konuşma yapmadı / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Kafa karışıklıklarının daha iyi anlaşılmasına katkı sağlayacaktır"

Alevi Akademisi çalışmaları, Mimar Sinan Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Aslan'ın koordinatörlüğünde yürütülecek.

Konuyla ilgili aradığımız Aslan, akademi ve bilim çevreleriyle, Alevi kurumları arasında temas kurmayı öngören bir çalışma yapacaklarını söyledi.

"İnsanlar yanlış bilgilerini silsin biz doğrusunu anlatıyoruz" gibi üsten bakan bir bakış açıları olmadığını vurgulayan Aslan, şunları söyledi:

"Tarih alanında katılanlar, Osmanlı öncesi ve dönemi ile cumhuriyet yıllarında Alevilerle ilgili politikaları, uygulamaları, Alevilere dair geleneklere dair anlatımlar yapacaklar. Bu konudaki kafa karışıklıklarının anlaşılması ve ortadan kaldırılmasına katkı sağlayacaktır."

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU