Tutuklu Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri Perit ile Berke'ye tahliye

94 gündür tutuklu bulunan Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri Caner Perit Özen ile Enis Berke Gök'ün, haftalık imza şartı ve yurt dışı çıkış yasağı getirilerek tahliye edilmesine karar verildi

22. Asliye Ceza Mahkemesi’nin 14 öğrenci hakkında düzenlenen iddianameyi kabul etmesinin ardından yargılama bugün görüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İstanbul 22. Asliye Ceza Mahkemesi salonunun küçük olması nedeniyle 40. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan duruşmada yargılanan öğrencilere haftalık imza şartı ve yurt dışı çıkış yasağı getirilerek tahliye edilmesine karar verildi.

Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne yapılan atamaları protesto etmek için 4 Ekim 2021 tarihinde, kampüste yaptıkları eylem sırasında gözaltına alınan öğrencilerden Enis Berke Gök ve Caner Perit Özen 6 Ekim’de tutuklanmıştı.

Aileleri, arkadaşları ve avukatlarının kararın ardından tahliye işlemleri için öğrencilerin tutuklu olduğu Silivri Cezaevi'ne hareket ettikleri öğrenildi.

Siyasiler de duruşmaya takip etti

İstanbul 22. Asliye Ceza Mahkemesi salonunun küçük olması nedeniyle 40. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan duruşma kimlik tespitiyle başladı. Duruşmaya 14 sanık ve taraf avukatları katıldı. Açıklamaya, CHP Genel Başkan Yardımcıları Gökçe Gökçen ve Yüksel Taşkın ile CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ile milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Ali Mahir Başarır, Aykut Erdoğdu, Züleyha Gülüm, Sera Kadıgil ve Musa Piroğlu da katıldı.

Duruşmada ilk savunmalar alınmaya başlandı.

"Araçta ters kelepçe takıldı"

Suçlamaları kabul etmediğini belirten ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendileri hakkında "terörist" ifadesini kullandıktan sonra tutuklanacağını tahmin ettiğini söyleyen tutuklu öğrencilerden Enis Berke Gök, şunları söyledi:

Okuldaki sivil polisler beni takip ediyordu. Bu sırada çevik kuvvet sivil polisler beni bekliyordu. Çıktığım anda üzerime çullandılar. Gözaltı aracında can dostum beni bekliyordu. 5 arkadaşımızı daha getirdiler. Darp raporu için 3 hastane gezmişizdir. Sonunda bir tanesine karar kılabildiler. Tekrar araca bindirildik, ters kelepçe uygulandı. İşkenceler bundan sonra da bitmeyecekti. 'Faşizme karşı omuz omuza' sloganı attık. Sonra tutuklandık

Berke Gök, aracın üzerine çıkma olayının nasıl geliştiğinin sorulması üzerine de “Olayın heyecanı ve korku nedeniyle aracın üzerine çıktım” dedi.

"İddiayı görünce sabaha kadar güldüm"

Tutuklu sanık Caner Perit Özen de “Boğaziçi direnişine başından beri destek verdim, hala da aynı yerdeyim" dedi.

Somut suçlama hakkında ne diyeceğini gerçekten bilemediğini belirten Özen, ifadesinde şunları söyledi:

Akşam iddianame geldi, iddianamedeki 4. iddiayı görünce inanamadım. ‘Kara ulaşım araçlarını alıkoyma ve kaçırma.’ Sabaha kadar güldüm buna. Başka bir şey denir mi bilmiyorum. Bunun için iddia makamına teşekkür ediyorum. Naci İnci’nin, yandaş bir kanalda boy gösterip 'Vandal' dediğini duydum. Bu kişi düzenli olarak özel güvenliği öğrencilerin üzerine saldırtan, hocaları engelleyen biridir. Eğer ortada bir vandal varsa vandal ben değilim. Okula atanan tüm kayyımlar tek bir kişiden emir alıp uygulayıcısı konumundadır. Kendilerine karşı özel bir eylemde bulunmam mümkün değildir. Tutsaklığım kesinlikle siyasidir. Biz mücadele etmeye devam ettik, herhangi bir suç işlemedik. Bizler yalnızca eğitim hakkı gasp edilmiş zavallı gençler değiliz, bizim bir mücadelemiz var. Kayyımlar gibi el pençe divan durup hesap vereceğimiz biri de yok

Tahliye kararı çıktı

Savunma yapan diğer sanıklar da haklarındaki suçlamaları kabul etmedi.

Ara kararlarını açıklayan mahkeme, tutuklu kaldıkları süreyi dikkate alarak sanıklar Caner Perit Özen ve Ersin Berke Gök'ün tahliyesine karar verdi.

Bu sanıklar hakkında yurt dışına çıkış yasağı ve haftada bir gün karakola giderek imza atmaları şeklinde adli kontrol tedbiri uygulayan mahkeme, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

Tahliye kararının açıklanmasının ardından tutuksuz sanıklar ile sanıklara destek olmaya gelenler birbirlerine sarılarak sevinçlerini paylaştı.

Duruşma öncesi Boğaziçili öğrencilerden açıklama

Davanın bugün görülen ilk duruşması öncesi Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri Çağlayan Adliyesi önünde basın açıklaması yaparak Berke ve Perit’in serbest bırakılmasını istedi. Gerçekleştirilen basın açıklamasını öğrenciler adına Ayliz Onaylı okudu.

"Bu dava yalnızca onların değil, hepimizin davasıdır. Çünkü kayyumlara karşı verdiğimiz mücadelede sadece onlar değil, onların şahsında Boğaziçi direnişinde verdiğimiz demokrasi mücadelesi de yargılanmak istenmektedir” diyen Onaylı, iktidarın hedef göstermelerine ve saldırılarına karşı sürdürdükleri mücadelede Berke ve Perit’in de tam yanlarında yer aldığını söyledi.

Berke ve Perit’in 6 Ekim’den bu yana tutuklu olduğunu hatırlatan Onaylı, “Biz korkmuyoruz, çünkü cesaretimizi de meşruiyetimizi de mücadelemizin haklı olmasından ve türlü çabalara rağmen kıramadıkları dayanışmamızdan alıyoruz. Nasıl ki daha önce 11 arkadaşımızı aldıysak bugün arkadaşlarımız Berke ve Perit’i de Silivri zindanından alacağız. Kayyumları gönderip üniversitemizi tüm bileşenlerle yeniden inşa etmek, bu kayyum düzenini yıkmak için tüm arkadaşlarımızı mücadeleye çağırıyoruz” dedi.

Hocalardan destek

Adliye önündeki açıklamaya Boğaziçili akademisyenler de destek verdi. Akademisyenler adına yapılan açıklamada, "Üniversitemize cumhurbaşkanı tarafından rektör atandığından beri Çağlayan Adliyesine ilk gelişimiz değil. Bugüne kadar yüzlerce öğrencimiz anayasayla güvence altına alınmış protesto haklarını kullandıkları için gözaltına alındı, yargılandı, burslarından mahrum bırakıldı ya da yurt dışına çıkış yasaklarıyla lisansüstü başvuru süreçleri durdurulmuş oldu. Sadece öğrencilerimiz değil, meslektaşımız olan 16 akademisyen de yine rektörlüğün suç duyurusu üzerine savcılıkça ifadeye çağrıldılar ve bu süreç halen devam ediyor" denildi.

Bir yıldır hem öğrencilere hem akademisyenlere dönük türlü baskıcı uygulamaların sürdüğüne dikkat çekilen açıklamada, "Bu baskılar sadece bize ve öğrencilerimize değil, ülkedeki her tür muhalif düşünce ve sese de yöneltiliyor. Biz buna karşı şu gerçeği hatırlatıyoruz: Düşünce ve ifade özgürlüğünün olmadığı, temel hak ve özgürlüklere saygı gösterilmeyen üniversite kampüslerinde bilim ve bilgi üretilemez. Bugün görülecek davada, 94 gün yargı önüne çıkarılmadan tutuklu kalan Berke ve Perit'in serbest bırakılmalarını ve yargılanan tüm öğrencilerimizin ait oldukları kampüslere dönmelerini talep ediyoruz" ifadelerine yer verildi.

Ailelerden açıklama: Çocuklarımızın haklı duruşuna sonuna kadar destek vereceğiz

Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin aileleri tarafından oluşturulan Boğaziçi Üniversitesi Aile Dayanışması adına da adliye önünde açıklama yapıldı. Aileler adına açıklamayı Perit'in annesi Canseri Özen okudu.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Bizler, çocuklarımızın haklı karşı duruşuna, yaratıcı fikirlerle dopdolu barışçıl eylemlerine sonuna kadar destek vereceğiz. Sadece kendi çocuklarımız için değil, bu ülkedeki tüm gençler layık oldukları nitelikli, demokratik, özgür ve özerk üniversite eğitimini alabilsinler diye ısrarla sesimizi yükseltiyoruz ve bundan da asla vazgeçmeyeceğiz. Bizler öğrenci aileleri olarak, üniversitenin tüm bileşenlerinin, özellikle güzelim öğrencilerimizin kula kulluğu reddeden, vatandaşlıkta ısrar eden bu insanca direnişini en güçlü şekilde desteklediğimizi ve her şartta yanlarında olduğumuzu bir kez daha ifade ediyoruz: Hukuksuzluğu kabul etmiyoruz, mücadeleden vazgeçmiyoruz, Berke ve Perit’e özgürlük istiyoruz

İddianameden

İddianamede, 6 Ekim’den bu yana tutuklu bulunan Ersin Berke Gök ile Caner Perit Özen’in de aralarında bulunduğu toplamda 14 öğrenci hakkında, "Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak, ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama", "Kişiyi, yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle birden fazla kişiyle hürriyetinden yoksun kılma", "görevi yaptırmamak için direnme" ve "kara ulaşım araçlarını kaçırma veya alıkoyma" suçlarından 5 yıl 3’er aydan 25 yıl 6’şar aya kadar hapis cezasıyla cezalandırılmaları talep edildi.

 

Independent Türkçe, Evrensel, Gazete Duvar, AA

DAHA FAZLA HABER OKU