Boğaziçi Üniversitesi, "Dünyanın En İyi Üniversiteleri" sıralamasında 90 sıra geriledi

Son üç yıldır üst üste "Dünyanın En İyi Üniversiteleri" sıralamasında ilk 200'de olan Boğaziçi Üniversitesi, bu yıl açıklanan listede 287'nci olabildi

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri 300 gündür rektör atama yöntemini protesto etmek için nöbet eylemi gerçekleştiriyor / Fotoğraf: AA

Boğaziçi Üniversitesi, ABD merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu ve haber dergisi US News and World Report'un hazırladığı "Dünyanın En İyi Üniversiteleri 2022" sıralamasında 287. oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, önde gelen yükseköğretim kurumları derecelendirmeleri arasında gösterilen söz konusu sıralamada, bu yıl 90'ı aşkın ülkeden 1750 yükseköğretim kurumu, global-bölgesel araştırmalarda saygınlık, yayın, kitap, konferans sayısı, toplam atıf, uluslararası iş birlikleri ve yayımlanan kitap gibi 13 kritere göre değerlendirildi.

Boğaziçi Üniversitesi, 100 üzerinden 60 puan alabildi; Türkiye'de ilk sırada yer aldı ama dünyada 287'nci olabildi.

Son 3 yıldır ilk 200'deydi

Evrensel'den Görkem Kınacı'nın haberine göre, geçen yılki sıralamada Boğaziçi Üniversitesi 197'nci sırada yer almıştı. Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan, Boğaziçi Üniversitesi'nin son üç yıldır Türkiye'den ilk 200'e giren tek üniversite olduğunu belirterek "Bütçemizin 40 kat büyüklüğünde üniversitelerle aynı sırada yer alıyoruz" açıklaması yapmıştı.

Fizik bölümünde de geriledi

Geçtiğimiz yılki sıralamada üniversite, fizik alanında dünyada 60'ıncı sırada temsil edilmişti. Bu yılki sıralamada ise oldukça gerileyerek 97'nci sıraya düştü. Üniversiteye Melih Bulu'nun ardından rektör atanan Naci İnci de fizik bölümünde öğretim üyesiydi.

Melih Bulu "İlk 100'e sokacağım" demişti

Boğaziçi Üniversitesi'ne Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atanan Prof. Dr. Melih Bulu üniversiteyi ilk 100'e sokmayı hedeflediğini söylemişti. Bulu'nun atanması, üniversite bileşenleri tarafından tepkiyle karşılanmış ve okulda akademisyenlerin her gün sürdürdüğü nöbetin de dahil olduğu direniş sürecini başlatmıştı.

Kendisini anlatmak üzere Veyis Ateş'in programına katılan Melih Bulu, Boğaziçi Üniversitesi'ndeki hedefleri ile ilgili soruya, "Boğaziçi'ni ilk 100'de görmek istiyorum" diyerek yanıt vermişti.

Bulu, Erdoğan tarafından temmuz ayında görevden alındı, yerine ise Naci İnci atandı.

Boğaziçi'nde akademisyenlerin başlattığı "Kayyum rektör istemiyoruz" nöbeti ise İnci'nin atanmasından sonra da devam etti.

Harvard ilk sırada

AA'nın haberine göre; US News and World Report, "Dünyanın En İyi Üniversiteleri 2022" sıralaması kapsamında 43 önde gelen alanda da listeler paylaştı. Boğaziçi Üniversitesi alanlara göre hazırlanan sıralamalarda en iyi dereceyi 100 üzerinden 71,7 puanla yerleştiği 97'ncilik ile fizikte yakalarken, mühendislikte 332, bilgisayar bilimlerinde 368, kimyada ise 402'nci sırada yer aldı.

Bu yılki listede Harvard Üniversitesi ilk sıradaki konumunu korurken, onu Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) ve Stanford Üniversitesi takip etti. Kıta Avrupası'nda ilk sırada İsviçre'den ETH Zürih, Asya'da ise Çin'den Tsinghua Üniversitesi yer aldı.

 

Evrensel, AA

DAHA FAZLA HABER OKU