Tıp tarihçileri: Omicron tüm zamanların en hızlı yayılan virüsü

DSÖ yetkilileri, Omicron varyantının yayılışının "tsunami" etkisi yaratmasından endişeleniyor

Omicron varyantı ilk kez kasımda, Botsvana ve Güney Afrika'da tespit edildi (Reuters)

Koronavirüsün yeni Omicron varyantı dünya genelinde Kovid-19 vakalarında keskin artışlara neden olurken, önde gelen uzmanlardan ürkütücü bir açıklama geldi.

Bask Tıp ve Bilim Tarihi Müzesi’nin müdürü ve tıp tarihçisi Anton Erkoreka, El Paris gazetesine yaptığı açıklamada, "(Omicron) tarihin en patlayıcı ve en hızlı yayılan virüsüdür" ifadelerini kullandı.

Ekoreka, 14. yüzyılda Dünya’yı saran ve Kara Ölüm diye bilinen hıyarcıklı veba pandemisini ve 19. yüzyıldaki kolera salgınını hatırlattı. Uzmana göre bunların yayılması yıllar sürmüştü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan pandeminin kültürel bağlamı da önemliydi. Kara Ölüm, seyahatin nadir olduğu Orta Çağ Avrupa'sında yayılırken, Kovid-19 hızla küreselleşen bir gezegeni ele geçirdi.

Ancak başka koronavirüslerin neden olduğu hastalıkların yayılması için de belli bir süre gerekmişti. Örneğin 1889 Rus gribinin de tüm gezegene yayılması üç ayını almıştı. Bu süre, Aralık 2019'da Vuhan'da tespit edilen ve Mart 2020'de diğer ülkelere de yayılan ilk SARS-CoV-2 varyantında da geçerliydi.

Dolayısıyla Ekoreka’ya göre "Omicron varyantı bu yayılma rekorunu şimdiden kırdı".

Harvard Üniversitesi Bulaşıcı Hastalıklar Dinamikleri Merkezi'nin yöneticisi ve epidemiyolog William Hanage da tarihçiye katıldığını belirtti.

Aynı gazeteye konuşan Hanage, "Omicron, bu ayrıntı düzeyinde araştırabildiğimiz virüsler arasında kesinlikle en hızlı yayılanı" dedi.

Omicron pandemiyi bitirir mi?

Omicron şu anda ABD'de koronavirüsün en baskın varyantı konumunda. Vayant hızla yayılırken, uzmanlar bunun önceki varyantlardan daha az ölümle sonuçlandığını tespit etmişti.

Bu nedenle Danimarkalı yetkililer "Omicron varyantı, pandeminin sonunu getiriyor" açıklamasında bulunmuştu. Bunun ardından, Fransa'dan "Omicron varyantı son varyant olabilir" açıklaması gelmişti. Bilim insanları temkinli olmaya devam etme çağrısı yapsa da "Omicron varyantının etkisinin daha az olduğu" öne sürülüyor.

Öte yandan bu durum ölüm oranlarının artma tehlikesinin ortadan kalktığı anlamına gelmiyor. Örneğin Dünya Sağlık Örgütü’nden (DSÖ) geçen hafta vakalarda "tsunami" uyarısı gelmişti.

DSÖ'nün İsviçre'nin Cenevre kentindeki merkezinde basına açıklamalarda bulunan Genel Sekreter Tedros Adhanom Ghebreyesus, Delta ve Omicron varyantlarının aynı anda etkili olmasının vakalarda "tsunami" etkisi yarattığını belirtmişti:

Delta ve Omicron şu an vaka sayılarını rekor seviyelere taşıyan ikiz bir tehdit yaratıyor, ölüm ve hastaneye yatışlarda artışlar kaydediliyor.

 

Independent Türkçe, Futurism, El Paris, VOA

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU