Fransa’da havuzda haşema protestosu

Burkini adıyla da bilinen kıyafetle havuza giren kadınlara 35 euro para cezası kesildi

Havuzda bir saat kalan protestocular polis tarafından sorgulandı / Fotoğraf: Twitter

Fransa’da bir grup Müslüman kadın Grenoble kentinde yüzme havuzlarında getirilen haşema yasağını bu kıyafeti giyerek protesto etti.

Ülkenin güneyindeki şehirde pazar günü yapılan ve Amerikalı insan hakları savunucusu Rosa Park’tan esinlenilerek gerçekleştirilen eylemde kadınlar, Jean Bron adlı havuzda elleri, yüzleri ve ayakları dışında vücutlarının geri kalanının örten kıyafetleriyle yüzdü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eylemin yaşandığı havuz, Müslüman kadınların yüzerken giydiği bir çeşit tesettür kıyafeti olan haşemanın Fransa’da yasak olduğu halka açık yerlerden sadece biri.

Grenoble Vatandaş İttifakı’nın üyeleri, “Haşema Operasyonu” adı verilen protestoyu, kadın haklarına destek vermek için geçen ay başlatmıştı. Grubun Facebook sayfasındaki paylaşıma göre, 7 kadın haşemayla havuza girerken, mayolu 30 kişi de onlara destek için eyleme katıldı.

Sosyal medyada protestoya ilişkin paylaşılan görüntülerde, tesettür mayo giymiş bazı kadınların kendilerine destek verenlerle birlikte şarkı söylediği, alkış tuttuğu ve tezahürat yaptığı görülüyor. 
 


France Blue adlı haber kuruluşuna göre havuzda bir saat kalan protestocular daha sonra polis tarafından sorguya çekildi. Kadınlara havuz kurallarını ihlal ettikleri gerekçesiyle 35 euro (yaklaşık 232 TL) para cezası kesildi.

Facebook’taki paylaşımlarında eylemin Mayıs 2018’de başlayan kampanyanın bir parçası olduğunu belirten Vatandaş İttifakı, diğer taraftan 600’den fazla Müslüman kadının Grenoble Belediye Başkanı Eric Piolle’nin halka açık yüzme havuzlarının kurallarını gözden geçirmesi için hazırlanan dilekçeye imza attığını açıkladı.

Protestoya destek veren Taous Hammouti, haşema giydiği için havuza giremeyen çok sayıdaki Müslüman kadının çocuklarının da cezalandırıldığına dikkati çekti.

Yaptığı paylaşımda insan hakları savunucusu Martin Luther King’in “Yıllardır aynı kelimeyi işitiyorum: Bekle” sözlerine yer veren Hammouti “Güce meydan okumak gerekiyor” dedi. 
 


Fransa’nın merkez sağ Cumhuriyetçi Parti üyesi Matthieu Chamussy ise eylemin ardından Belediye Başkanı Piolle’yi harekete geçmeye çağırdı. 

Chamussy Twitter hesabındaki paylaşımında “Siyasi İslam adım adım ilerliyor ve kadınların gerilemesine neden oluyor. @EricPiolle ne yapacaksın?” ifadelerini kullandı.

Twitter kullanıcılarından biri de devletin toplumun değerleri kisvesine sığınarak kadınların istediği gibi giyinme özgürlüğünü ihlal etmesi halinde “sivil itaatsizliğin meşru hale geleceğini” ifade etti. 
 


Öte yandan bazıları da halka açık yüzme havuzlarında haşema giyilmesini eleştirdi. Sosyal medya kullanıcılarından biri “Kadınların erkeklerle eşit olduğu Fransa’da haşemanın yeri yok” paylaşımını yaptı.

Bir başkasıysa “Cezayirli bir öğrenci olarak haşemanın Fransa Cumhuriyeti’nde yeri bulunmadığını düşünüyorum. Müslüman toplumu bu ülkenin kurallarına saygı göstermesi gerekir” görüşünü savundu. 

2010’da Fransa sadece gözleri açık bırakan peçeyi kamusal alanda yasaklamıştı. Geçen yıl söz konusu yasağın insan haklarının ihlali olduğuna hükmeden Birleşmiş Milletler (BM), peçe taktıkları için ceza alan iki kadının, yasağın kişisel haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle Fransız hükümeti aleyhindeki şikayetlerini de haklı bulmuştu. 

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/women

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU