Hedef 100 bin milis: Ukrayna, Rus işgaline karşı sivilleri eğitmeye başladı

Sivillerin askeri eğitime tabi tutulmasına karşı çıkanlar da var

Ukrayna'da sonbaharda yapılan bir anket halkın yüzde 24'ünün, Rusya işgaline silahla direneceğini göstermişti (AFP)

Ukrayna'da siviller, muhtemel bir Rus işgaline karşı askeri eğitim görüyor.

Hem devletin hem de özel paramiliter grupların yürüttüğü eğitim programlarında binlerce Ukraynalı yer alıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ukrayna ve Rusya sınırında askeri hareketlilik bir süredir hız kazandı. Putin geçen ayın sonunda NATO'nun Ukrayna'da askeri gücünü artırmasının kırmızı çizgisi olduğunu söylemişti. Ayrıca ABD istihbaratının bu ay sızdırdığı belgede yer alan Rusya'nın Ukrayna'yı gelecek sene 175 bin askerle işgal edeceği iddiası gündemi sarsmıştı.

Öte yandan iki ülkenin arasındaki tansiyon uzun süredir yüksek. Rusya 2014’te Kırım’ı ilhak etmişti. Ukrayna ordusu o tarihten bu yana ülkenin doğusundaki Donbas bölgesinde Rusya yanlısı ayrılıkçılarla savaşıyor. Çatışmalarda 13 binden fazla kişi yaşamını yitirdi.

Bütün bu gelişmeler, Ukrayna'daki sivillerin silahlı direnişe katılması çabalarını artırdı. Zira bu yöntemin, Ukrayna ordusunun güçlü Rusya karşısında bozguna uğraması halinde önemli bir koz haline gelmesi bekleniyor.

ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times (NYT), Ukrayna ordusunun bir parçası olarak kurulan Bölgesel Savunma Kuvvetleri adlı birimle sivilleri eğitme çabalarının resmileştiğini yazdı.

Ordunun yanı sıra özel paramiliter gruplar da bu tür eğitimler veriyor.
 

Eğitim
Sivil direniş eğitimleri çok sıkı (AFP)


Ukrayna Kara Kuvvetleri Komutan Yardımcısı General Anatoli Barileviç, 100 bin gönüllüye ulaşmayı hedeflediklerini söyledi. Ancak Ukrayna Silahlı Kuvvetleri sözcüsü, programlara katılanların sayısını açıklayamayacağını bildirdi.

Fransız haber ajansı AFP, terk edilmiş bir tesiste eğitim alan yaklaşık 50 Ukraynalıyı ziyaret etti. Haberde, grubun arasında mimar ve bilim insanlarının olduğuna dikkat çekildi.

Bu kişilerden biri, Daniil Larin adlı 19 yaşındaki üniversite öğrencisi. Larin, "Düşman ülkeyi işgal ederse herkesin ne yapacağını bilmesi gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu. Silahları nasıl kullanacağını, savaş alanında nasıl hareket etmesi gerektiğini ve bir şehri savunmayı öğrendiğini belirtti.

51 yaşındaki doktor Marta Yuzkiv de Rus ordusunun gücüne dikkat çekerek "Sadece herkes topraklarımızı savunmaya hazır olursa bir şansımız olur" diye konuştu.
 

Mayın
Siviller mayınla ilgili de eğitim alıyor (Oksana Parafeniuk/New York Times)


Öte yandan sivillerin askeri eğitime tabi tutulması çalışmalarına karşı olanlar da var. Muhalifler, ülke içerisindeki siyasi bölünmelerin, silahlı milislerin şiddete başvurmasına yol açmasından endişeleniyor. Ayrıca Moskova'nın bu kırılganlıktan yararlanıp milisleri ülkeyi istikrarsızlaştıracak bir tehdide dönüştürmesinden korkuluyor.

NYT, bu yolla bireysel silahlanmanın teşvik edildiğini ve dolayısıyla suç oranlarını artırma riskinden korkulduğuna da dikkat çekti.

 

Independent Türkçe, New York Times, AFP

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU