Ocaktan: İşte bu zihniyet Müslümanları geri bırakıyor

"Yoksulların aleyhine ürettikleri yeni fetvalarla iktidarı kurtarabilirler mi bilemiyorum ama, Müslümanlara çok büyük zararlar verdikleri kesin"

Fotoğraflar: Karar, Twitter

Karar gazetesi yazarı Mehmet Ocaktan, “kur korumalı TL mevduat” hakkındaki tartışmalara ilişkin olarak "Örtülü faiz değil hibe" yorumunu yapan ilahiyatçı Hayrettin Karaman’ı eleştirdi.

Ocaktan, “İşte bu zihniyet Müslümanları geri bırakıyor” başlıklı köşe yazısında Karaman’ın “iktidarın çaresiz durumda olduğunu görerek fetva verdiğini” söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Karaman’ın Yeni Şafak'ta yayımlanan yazısındaki “İçeriden ve dışarıdan Erdoğan’ı düşürmeyi dava edinmiş olanların oyunları yüzünden altın ve döviz fiyatları çok hızlı bir şekilde yükselmeye başlayınca o çevreler ellerini ovuşturmaya; bir kısmı iktidar, bir kısmı intikam bir kısmı da sömürü hesapları yapmaya koyuldular. Bu defa da devletin ödemesinin faiz olup olmadığı tartışması ortaya çıktı. Bazı hocalar, devletin ödemesinin faiz olduğu kanaatindeler. Ben bu kanaatte değilim, ‘devletin ödemesi hibedir’ diyorum” şeklindeki ifadesine köşesinde yer veren Ocaktan, şu eleştirilerini dile getirdi:

Yani Hoca açıkça diyor ki “İktidar 84 milyondan topladığı vergileri para sahiplerinin cebine aktarması faiz değil, devletin bir hibesidir.”

Eğer Hayrettin Hoca, bu hibeden neden yoksulların değil de hep para sahiplerinin yararlandığını da açıklayabilirse eminim daha hayırlı bir iş yapmış olur…

Akıllara ziyan bu fetva karşısında kanaatim odur ki; Müslümanlar bu ‘fetvacı’ anlayıştan ve fetvalardan en kısa sürede kurtulmak zorundadırlar. Aksi taktirde Müslüman dünyanın, yüzyıllardır süren bu geri kalmışlık tablosundan kurtulması asla mümkün olmayacaktır.

Şu tabloya bakar mısınız; Müslüman dünyanın hiçbirisinde demokrasi yok, bilim yok, özgürlük yok, hukukun üstünlüğü yok, kadın hakları yok, çocuk hakları yok. Bu yüzden de ne yazık ki bütün Müslüman ülkelerde her şey otokratların iki dudağı arasındadır ve hep onlar kazanır…

Ama daha da vahim olanı “Kur’an bir anayasadır, onda fen var, teknoloji var, her şey var” diyerek kendi düşüncelerini Kur’an’a onaylatmaya çalışan ve fetvalarla toplumu dinin kurucu metinlerinden uzaklaştıran bir zihniyet var ki işte esas bu anlayış Müslümanları geri bırakmış ve gelişmiş dünyanın eline bakar hale getirmiştir.

Bugün itibariyle dinle toplumun arasındaki mesafenin açılması için canla başla çalışan ‘fetva üretim merkezleri’ yoksulların aleyhine ürettikleri yeni fetvalarla iktidarı kurtarabilirler mi bilemiyorum ama, Müslümanlara çok büyük zararlar verdikleri kesin…

 

Karar, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU