Avrupa'nın en iyi 11'leri belli oldu... En deneyimli kaleciler sıralamasında Süper Lig'den iki isim dikkat çekti

Avrupa'nın 5 büyük liginde 2021'in en iyi 11'leri belirlendi. Galatasaraylı Muslera 2021'in en çok süre alan 13. kalecisi olurken, Beşiktaşlı Ersin Destanoğlu 2001 doğumlular sıralamasında zirvede yer aldı

Hakan Çalhanoğlu, Serie A'nın en iyi 11'inde yer alırken Lionel Messi'nin Ligue 1'de en iyiler arasına girememesi dikkat çekti / Fotoğraf: Pixabay

Uluslararası Spor Araştırmaları Merkezi (CIES), aralarında Avrupa'nın 5 büyük ligi olarak kabul edilen Almanya (Bundesliga), Fransa (Ligue 1), Birleşik Krallık (Premier Lig), İspanya (La Liga) ve İtalya'nın da (Serie A) olduğu liglerin 2021'deki en iyi ilk 11'leri ile en çok süre alan oyuncularını inceledi.

5 büyük ligdeki veriler ele alınırken 2021-22 sezonu başlangıcından bu yana sadece ulusal liglerin en üst klasmanında en az 900 dakika süre alan oyuncular baz alındı. En çok deneyim yaşayan oyuncu verileri ise 1 Ocak 2021-1 Aralık 2021 tarihleri arasında oynanan maçlar esas alındı. 

Dünyanın en pahalı ligi olarak nitelendirilen Premier Lig'de bu sezonun ilk yarısındaki en iyi 11 oyuncu belli oldu.

Kadroda 5'er oyuncusu yer alan Manchester City ile Liverpool'un yanı sıra Chelsea'nin kalecisinin girmesi dikkat çekti.

 

 

Chelsea'de forma giyen Benjamin Mendy'nin kalede yer aldığı 11'de savunma 4'lüsü Liverpool'dan Alexander-Arnold, Manchester City'den Ruben Dias, Aymeric Laporte ve Joao Cancelo'dan oluştu.

Orta sahada savunmanın önünde Jordan Henderson (Liverpool) ile City'den Rodri Hernandez, forvet arkasında ise Bernardo Silva (Manchester City) yer aldı.

Liverpool oyuncularından oluşan ileri üçlünün solunda Sadio Mane, sağda Mohamed Salah en uçta ise Diogo Jota konumlandı.

 

 

La Liga'nın en iyi 11'ine 6 Real Madridli

İspanta Birinci Futbol Ligi La Liga'nın en değerli 11 oyuncusu Real Madrid (6), Sevilla (3), Barcelona ve Real Betis'ten seçildi.

Thibaut Courtis'in kalede yer aldığı 11'de savunma hattı Sergino Dest (Barcelona), Jules Kounde (Sevilla), David Alaba (Real Madrid) ve Marcos Acuna'dan (Sevilla) oluştu.

Orta saha dörtlüsü Carlos Casemiro, Luka Modric (Real Madrid), Joan Jordan (Sevilla) ve Nebil Fekir (Real Betis)'den oluşan 11'in ileri ucunda Real Madrid'den Karim Benzema ile Vinicius Junior ikilisi yer aldı.

 

 

Bundesliga'da Bayern Münih-Borussia Dortmund ortaklığı

Almanya Bundesliga'da sezonun ilk yarısına damga vuran ilk 11'de Bayern Münih'ten 7, Borussia Dortmund'dan 3 ve Bayer Leverkusen'den 1 oyuncunun yer alması dikkat çekti.

Bundesliga'nın en iyi kalecisi Bayern Münihli Manuel Neuer olurken, önündeki dörtlü takım arkadaşları Alphonso Davies, Dayot Upamecano, Lucas Hernandez ve Dortmund'dan Thomas Meunier'den oluştu.

Orta sahada da benzer ortaklığın görüldüğü 11'de Marco Reus, Jude Bellingham, Joshua Kimmich ve Leroy Sane ileri uçta ise Robert Lewandowski ile Leverkusen'den Parik Schick yer aldı.

 

Hakan Çalhanoğlu-AA.jpg
Hakan Çalhanoğlu / Fotoğraf: AA

 

Hakan Çalhanoğlu, Serie A'nın en iyi 11'inde yer aldı

Atkif futbol kariyerini Serie A devinde sürdüren milli futbolcu Hakan Çalhanoğlu, İtalya'nın en iyi 11'inde yer buldu.

Kaleyi Inter'den Samir Handanovic'in koruduğu ilk 11'de savunma 4'lüsünü Giovanni Di Lorenzo, Kalidou Koulibaly (Napoli), Fikayo Tomori, Theo Hernandez (Milan) oluşturdu.

 

 

Orta sahada Napoli'den Fabian Ruiz ile Inter'den Hakan Çalhanoğlu ile Marcelo Brozovic yer aldı.

İtalya'nın en iyi hücum hattını ise Sassuolo'dan Domenico Berardi, Inter'den Lautaro Martinez ile Milanlı Rafael Leao meydana getirdi.

 

 

PSG'ye transfer olan Messi, Ligue 1'in en iyi 11'ine seçilmedi

Sezon başında Barcelona'dan Paris Saint-Germain'e transfer olarak tüm dünyada şaşkınlık yaratan Lionel Messi'nin mücadele ettiği Fransa Ligue 1'in de en iyi 11 oyuncusu mevkilerine göre belli oldu.

Lionel Messi, Neymar gibi yıldızların yanı sıra Lille'de forma giyen milli futbolcular Burak Yılmaz, Yusuf Yazıcı ve Mehmet Zeki Çelik'in en iyiler arasına giremediği 11 oyuncu 6 kulüpten seçildi.

Kalede Montpellier'den Jonas Omlin'in yer aldığı 11'de şu oyuncular yer aldı:

William Saliba (Marsilya), Presnel Kimpembe (PSG), Nayef Aguerd (Rennes), Boubacar Kamara (Marsilya), Seko Fofana (Lens), Idrissa Gueye (PSG), Achraf Hakimi (PSG), Romain Faivre (Brest), Dimitri Payet (Marsilya) ve Kylian Mbappe (PSG).

 

Süper Lig-AA.jpg


Türkiye, en güçlü ligler sıralamasında 13. oldu

Raporda en güçlü ligler dünya çapındaki her kulüp için 1 spor kuvveti katsayısının hesaplanması ve ardından futbolcuların oynadığı dakikaların ağırlıklandırılmasıyla oluştuğu belirtildi.

Hesapmalada ise öncelikle liglerin son 5 yılda uluslararası kulüp müsabakalarında (Şampiyonlar Ligi, Avrupa Ligi, Copa Libertadores, ulusal ligler vb.) elde ettikleri sonuçlar dikkate alındı ve liglerin sportif seviyesi buna göre hesaplandı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Buna göre sportif güç katsayısı 1'e karşılık gelen İspanya en güçlü lig olarak kayıtlara geçti.

Birleşik Krallık'ın 0,97 katsayı ile ikinci olduğu listede Almanya, 0,90 oranla üçüncü sırada yer aldı.

İtalya 0,87 katsayı ile dördüncü olurken, 0,75 katsayı puanındaki ülkelerden Brezilya beşinci, Fransa altıncı oldu.

Arjantin, Portekiz, Rusya, Meksika, Ukrayna, Hollanda, Belçika, Kolombiya gibi ülkelerin gerisinde kalan Türkiye, 20 takım arasında 13. sıradan listede yer buldu.

İlk 20 arasında Türkiye'yi Paraguay, ABD, Ekvador, Şili ve Yunanistan takip etti.

 

Muslera-AA.jpg
Fernando Muslera / Fotoğraf: AA

 

En çok süre alan kaleciler sıralamasında Muslera ve Destanoğlu detayı

CIES, 1 Ocak-1 Aralık 2021 tarihleri arasında dünya çapında 401 kulüp ve milli takım müsabakalarında futbolcuların oynadığı dakikaları baz alarak en çok süre alan kaleciler listesini de yayınladı.  

Genel kaleci tecrübe sıralamasında 116,9 katsayı ve 5 bin 580 dakika süre ile Real Madrid ve Belçika Milli Takımı'nın kalesini koruyan Thibaut Courtois zirvede yer aldı.

Belçikalı eldiveni 109,9 oran ve 4 bin 996 dakika ile Jan Oblak (Atletico Madrid-Slovenya), 107,8 katsayı ve 5 bin 250 dakika ile Manuel Neuer (Bayern Münih-Almanya) ile 101,8'lik katsayı ve 4 bin 770 dakikayla Ederson Moraes (Manchester City-Brezilya) takip etti.

Galatasaray ve Uruguay Milli Takımı'nın kalecisi Fernando Muslera, 86,4 katsayı ve 5 bin 575 dakika ile listenin 13. sırasında yer aldı.

 

Ersin Destanoğlu-AA.jpg
Ersin Destanoğlu / Fotoğraf: AA

 

2001 doğumlu olan ve en çok deneyim puanı yakalayan genç kaleciler listesine ise Beşiktaş'ın genç file bekçisi Ersin Destanoğlu damga vurdu.

1 Ocak-1 Aralık 2021 tarihleri arasında 3 bin 780 dakika süre alan ve toplamda 64,5 katsayı puanına ulaşan Destanoğlu bu alanda zirveyi kimseye kaptırmadı.

Shakhtar Donetsk'in genç file bekçisi Anatoliy Trubin 56,1 katsayı ve 3 bin 330 dakika ile ikinci, Famalicao takımı kalecisi Luiz Junior 32,4 puan ve 3 bin 60 dakika ile en deneyimli üçüncü kaleci oldu.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU