NASA desteği, hedefe bir adım daha yaklaştırdı: Uçan robotlar Venüs'ün bulutlarını keşfedecek

"Projenin temel amacı, hibrit hava robotlarının Venüs'ün atmosferini keşfetmesini sağlayacak bir yazılım önermek"

Venüs, atmosferinin gelen Güneş ışınlarının dışarı çıkmasına izin vermemesi nedeniyle Güneş Sistemi'ndeki en sıcak gezegen (NASA)

Güneş Sistemi'nin ikinci gezegeni Venüs'ün asidik bulutlarında çok yakında uçan robotlar gezebilir. 

ABD'deki West Virginia Üniversitesi'ndeki mühendisler, gezegenin atmosferini araştırmak üzere inşa edilecek hava robotları için bir kontrol yazılımı oluşturdu.

Çalışma, NASA'nın Rekabetçi Araştırmayı Teşvik Programı tarafından desteklendi. Araştırmacılar bu programdan 100 bin dolarlık hibe aldı.

Üniversitenin Makine ve Havacılık Mühendisliği Bölümü'nden Doç. Dr. Guilherme Pereira, "Projenin temel amacı, hibrit hava robotlarının Venüs'ün atmosferini keşfetmesini sağlayacak bir yazılım önermek" dedi:

Bu projede daha önce de hibrit araçlar önerilmişti. Ancak bunları mümkün kılacak herhangi bir yazılım görmedik.

Çoğunlukla bir balon yardımıyla uçan ve aerobot diye de bilinen hava robotları, özellikle meteoroloji gözlemlerinde sıklıkla kullanılıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan, Venüs gibi sıcak ve zorlu bir ortamda bu araçların kullanılabilmesi için bazı yeniliklere ihtiyaç var. NASA işte bu fikirleri hayata geçirmek için bağımsız araştırma ekiplerine destek verdiği projeler oluşturuyor.

Pereira ve meslektaşlarının geliştirdiği yazılım, birden fazla hava robotunun Venüs'e gönderildiği bir senaryoya dayanıyor. Ancak halihazırda uyarlanabileceği bazı projeler de var.

Bunlardan biri ABD'li havacılık firması Northrop Grumman'in WAMP (Venus Atmospheric Maneuverable Platform) adlı uzay aracı konsepti. Firma, bir zepline benzeyen bu uzay aracını 2029'da fırlatmak ve Venüs atmosferini incelemeye başlamak istiyor.

Bunun yanı sıra NASA da çeşitli amaçlar doğrultusunda birçok hava robotu geliştiriyor.

Yeni yazılım ise Venüs'ün keşfinde üç şekilde rol oynayabilir:

Rota oluşturma: Venüs'ü keşfe gidecek ve Güneş enerjisiyle çalışacak hava robotları, bu yazılım sayesinde rotayı bulunduğu koşullara göre uyarlayabilecek. En uygun rotayı hızla oluşturabilen yazılım, bu tür bir uzay aracının enerji tasarrufu yapmasını sağlayarak uçuş süresini uzatacak.

Pereira, "Optimal bir enerji stratejisi bulmaya çalışıyoruz" dedi:

"Bir hava robotu, gezegenin karanlık tarafında ışıksız, uzun süre geçirmek zorunda kalacak. Hayatta kalabilmek için yeterli enerjiye sahip olması gerekiyor."

Robotun kaybolmaması: Yazılımın ikinci amacı da hava robotlarının daima Dünya'dan izlenebilmesini sağlamak.

Şu anda Venüs'te GPS olmadığı için uzay araçlarını takip etmek zor olacak. Ancak yeni yaklaşım, görevden önce oluşturulan haritaları robotun hafızasına yükleyerek yerinin tespit edilmesini sağlayacak.

Hava olaylarının izlenmesi: Projenin üçüncü ve son amacı ise hava robotlarının Venüs atmosferindeki doğal olayları daha doğru şekilde tahmin etmesini sağlamak.

Pereira'ya göre her bir robotun kendi bölgesindeki rüzgar akışını kaydedip birbiriyle paylaştığı bir ağ oluşturulmalı. Bu sayede robotlar, atmosferik hava olaylarından yararlanabilir:

"Örneğin rüzgar, robotun hedefine doğru yönelirse araçlar rüzgarı arkasına alabilir. Bu sayede enerjisini koruyarak daha verimli şekilde uçabilir."

 

Independent Türkçe, TechExplorist, WVU Today

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU