Dünyanın en küçük kitaplarından biri açık artırmada satıldı

İncil'deki bir duanın farklı dillerdeki versiyonlarının yazdığı kitap 5 milimetre x 5 milimetre ölçülerinde

Minyatür kitapların tarihi MÖ 2325'e kadar uzanıyor (VRT)

Dünyanın en küçük kitaplarından biri, Belçika'nın başkenti Brüksel'deki bir açık artırmada satıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

18 Aralık'ta düzenlenen açık artırmada, 5 milimetre x 5 milimetre ölçülerindeki deri ciltli eser, 4 bin 200 euroya (yaklaşık 60 bin TL) alıcı buldu.

Kitap, İncil'deki Göklerdeki Babamız (Lord's Prayer) duasının İngilizce, Amerikan İngilizcesi, Felemenkçe, Almanca, Fransızca, İspanyolca ve İsveççe versiyonlarını içeriyor.
 

Kitap

Kitabın yanında, yapımında kullanılan metal baskı plakalar da verildi (Arenberg Auctions)​​​​​​​


Kitabın 1000 ila 1500 euro (yaklaşık 15 bin ila 20 bin TL) arasında satılması bekleniyordu. Ancak adı açıklanmayan alıcı, müzayedede eseri 3 bin 500 euroya (yaklaşık 50 bin TL) kaptı. Meblağ masraflarla 4 bin 200 euroya yükseldi.

Açık artırmayı düzenleyen Arenberg Auctions'tan Henri Godts şöyle konuştu:

Basılı metin o kadar küçük ki çıplak gözle okunamıyor. İyi bir büyüteç gerekiyor. Kopya onlarca yıldır bir koleksiyonda mücevher kutusunda saklanıyor. İsterseniz kitabı şeffaf bir mücevherin içine koyup boynunuza takabilirsiniz.

Kitap, Almanya'daki Gutenberg Müzesi tarafından 1952'de basılan birkaç yüz kopyadan biri. Müze bu kitaplarla, II. Dünya Savaşı'ndan sonra binasının yeniden inşası için bağış toplamaya çalışmıştı.

ABD merkezli Minyatür Kitap Derneği'ne göre yüksekliği, genişliği veya kalınlığı 7,62 santimetreyi geçmeyen kitaplara minyatür deniyor. Teeny Ted from Turnip Town (Şalgam Kasabalı Ufak Ted) adlı kitap, Guinness Dünya Rekoru'nu elinde bulunduruyor. Kitabın boyutları 70 mikrometre x 100 mikrometre.

 

Independent Türkçe, Guardian, Brussel Times

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU