NASA, Jüpiter'in en büyük uydusu Ganymede'nin sesini paylaştı

Araştırmacı, sesin "Ganymede'nin yanından geçen Juno'ya eşlik ediyormuş" gibi hissettirdiğini söyledi

NASA, Jüpiter'in yanından geçen uzay aracının, gezegenin bilinen 79 uydusundan biri olan buzlu Ganymede'nin yakınlarında kaydettiği sesi paylaştı.

50 saniyelik ses kaydı, Juno aracı 7 Haziran'da uydunun yüzeyinden sadece 1038 kilometre uzaklıkta saatte 67 bin kilometre hızla seyahat ederken elde edilen verilerle oluşturuldu. Juno, 5 yıldır gezegenin yörüngesinde dönüyor.

Kayıt, aracın gezegenin manyetosferindeki elektrik dalgalarını ve manyetik dalgaları yakalayan Waves cihazıyla yapıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

NASA daha sonra seslerin frekansını insanların duyabileceği seviyeye getirdi.

Juno görevinin baş araştırmacısı Scott Bolton, "20 yıldan uzun süredir ilk kez, Juno aracı Ganymede'nin yanından geçerken alınan bu kayıt, sanki siz de bu seyahate eşlik ediyormuşsunuz gibi hissetmenizi sağlayacak kadar çılgın" dedi.

Dikkatli dinlerseniz, kaydın ortasında aniden daha yüksek frekanslara doğru değişimi duyabilirsiniz. Bu, aracın Ganymede'nin manyetosferinde farklı bir bölgeye girdiğini gösteriyor.

Ayrıca araştırmacılar, Jüpiter'in manyetik alanının bugüne kadarki en detaylı haritasını da oluşturdu. Bu, gaz devinin manyetik alanının 5 günlük değişimini göstererek gezegenin Büyük Mavi Lekesi'nin doğuya doğru hareket ettiğini ortaya çıkardı. Leke, 350 yıl sonra gezegenin etrafında tur atmış olacak.

Gezegenin ekvatorunun güneyinde bulunan ve Büyük Kırmızı Leke olarak bilinen devasa atmosferik yüksek basınç alanı da hareket ediyor ve 5 yıldan biraz kısa süre içinde gezegenin etrafında turlaması bekleniyor.

Bu yıl ekimde, Büyük Kırmızı Leke'nın aslında bilim insanlarının daha önce düşündüğünden çok daha derin olduğu keşfedilmişti. Fırtınanın kendisi 500 kilometre derinlikteyken, ona güç veren jet akımlarıysa aşağıya doğru 3 bin kilometreye kadar uzanıyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/space

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU