HDP Eş Genel Başkanı Sancar: İktidar bu oyunlarıyla ülkeyi mandacı bir düzene sürüklemektedir

Sancar, “Halkın çıkarlarına dayalı adil paylaşım modeline yönelmiş bir model gereklidir. Başlatılan savaş halka karşı savaştır” dedi

Fotoğraf: AA

Partisinin grup toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, “Dün açıklanan tedbirlerle bir U dönüşü yaptıklarını görebiliyoruz. Bunun adı tam mandacılıktır. Bu iktidar, bu oyunlarla ülkeyi mandacı bir düzene ve statüye sürüklemektedir” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Her gün yeni bir 'darbeyle' uyanıldığını savunan Sancar, “Bu darbeler, siyasi oluyor, toplumsal oluyor, ekonomik oluyor ama darbesiz bir gün geçmiyor” dedi. Siyasi iktidarın ancak darbe politikalarıyla ayakta kalabileceğini gördüğünü ve bu yöntemi sonuna kadar kullandığını aktaran Sancar, “Dün gece de yeni bir darbe operasyonu gerçekleşti. Ekonomi konusunda yeni bir model uyguladığını iddia eden siyasi iktidar yeni tedbirler aldığını duyurdu. Dolar, döviz, altın günlerdir olağanüstü bir şekilde yükseliyor, TL ise olağanüstü değer kaybediyor. Bunun temelinde neler yattığını ekonomistler açıklıyor ama iktidar inatla kur politikalarını sürdürüyor” ifadelerini kullandı.

"Kurun Türk lirası karşısındaki değerinin belli bir dengeye indirilmesi için bu kadar kaynağı israf etmeye gerek yok. Halkın çıkarlarına dayalı adil paylaşım modeline yönelmiş bir model gereklidir. Başlatılan savaş halka karşı savaştır" diyen Sancar, şunları söyledi:

Mevduatı bugün dövize endekslemek dışında ciddi bir adım ve önlem olmadığını görüyoruz. Yani TL’ye bağlı mevduatı şimdi dolara endekslediler. AKP Genel Başkanı, ‘Tasarruflarını değerlendiren, değerlendirirken kurdaki yükselişten kaynaklanan endişelerini gidermek isteyen vatandaşlarımıza yeni bir finansal alternatif sunuyoruz’ diyor. Nedir bu finansal alternatif, Türkiye’de liraya bağlı mevduat hesaplarının getirisi döviz getirisi altında kalırsa aradaki fark mevduat sahiplerine ödenecek. Bunun adı ne? Bunun adı döviz yükseldikçe faize bakmadan aradaki farkı Türk Lirası mevduatındaki faize bakmadan dövizdeki artışı mevduat sahiplerine verecekler. Aslında faizi dolaylı olarak attırmış oldular. Dolara ya da dövize endeksleyerek faizi birkaç kat attırdıklarını görüyoruz. Ama bununla sınırlı kalmıyor. Nedir bu? Türk Lirası’nı ve bütün ekonomiyi dövize bağlamaktır. Hani bunlar yerli ve milli olduklarını iddia ediyorlar şimdi ekonomi bütünüyle yabancı paraya bağlanmış oldu. Bunun adı tam mandacılıktır. Bu iktidar bu oyunlarla ülkeyi mandacı bir düzene ve statüye sürüklemektedir.

 

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU