Pars foklarının köpekbalığı avladığı keşfedildi

Bilim insanları "menüde köpekbalığı bulunca şaşkınlığa uğradı"

Pars fokları genelde daha küçük balıkları, kuşları ve memelileri avlar (Andrew Shiva/Wikimedia Commons)

Pars foklarının köpekbalıklarını yediği, söz konusu davranışı ilk defa belgeleyen bir araştırmada ortaya çıktı.

Araştırmacılar ve bilim insanları, Yeni Zelanda ve Avustralya'da yürütülen çalışmada, pars foklarının avlanmalarını ve dışkılarını takip ederek beslenme düzenlerini gözlemledi.

Fokların vücutlarında köpekbalıklarıyla fiziksel mücadele belirtileri, dışkılarındaysa köpekbalığı kalıntıları buldular.

Araştırmanın baş yazarlarından, LeopardSeals.org'dan Krista van der Linde, The Guardian'a "Menüde köpekbalığı bulunca şaşkınlığa uğradık" dedi.

Ama daha sonra fil balıklarının ve hayalet köpekbalıklarının da pars fokları tarafından avlandığını keşfettik.

Bu balıklar yırtıcılardan korunmalarını sağlayan büyük dikenlere sahip ve pars foklarının vücutlarında gerçekten de bu balıklardan kaynaklanan yaralar, hatta bazı durumlarda yüzlerine batmış büyük dikenler tespit edildi. Bir pars fokunun bu türden en az 14 yarası vardı.

Pars fokları kabuklu canlılar, daha küçük balıklar, kuşlar ve başka foklar da dahil çeşitli türlerle beslendiği bilinen süper avcılardır. Beslenme düzenleri üzerine küresel çapta yapılan çok sayıda araştırmaya rağmen pars foklarının köpekbalığı yediğine ilişkin bir kanıt daha önce ortaya konmamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yeni Zelanda sularındaki pars foklarının beslenme düzenini inceleyen daha geniş ölçekli bir çalışma kapsamında araştırmacılar, 39 avlanma gözlemini kayıt altına aldı ve 1942 ile 2019 arasında toplanan 127 dışkı örneğini inceledi. Avlanma gözlemlerinin yüzde 23'ünde ve dışkıların yüzde 7'sinde köpekbalıklarının avlandığı tespit edildi.

Linde "Köpekbalıklarını çekici kılan besleyici bir özellikleri olması [ya da] onları yemenin bir tür kendini şımartma yolu olması ihtimaller dahilinde" dedi.

Bir süper avcının başka bir süper avcıyla beslenmesi başlı başına epey ilginç. Pars foklarının sayısı gerçekten artmaya devam ederse ve bu daha sonra köpekbalığı popülasyonlarını etkilerse bunun nasıl sonuçlar doğuracağını kesinlikle bilmiyoruz.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU