İki uçlu sivri dişlere sahip salyangoz keşfedildi

Dişlerle kaplı dili dikkat çekti

Araştırmacılar, salyangozların yaşadığı mağaralardaki farklılıkların, hayvanların birbirinden farklı şekilde evrimleşmesine yol açtığını düşünüyor (Adrienne Jochum)

Bilim insanları, iki uçlu sivri dişlere sahip daha önce bilinmeyen bir salyangoz türü keşfetti.

İspanya’nın kuzeyindeki bir mağarada bulunan hayvanın, yeni bir cinsin üyesi olduğu da ortaya kondu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Karada veya suda yaşayan 80 bini aşkın türe sahip salyangozlar, dişlidile (radula) sahip. Dişlidil, doğada bulunan en sert maddelerden biri.

Ancak bu madde, hayvanların tükettiği gıdaların bulunduğu yüzeylerden genellikle daha yumuşak. Dişlidil, karındanbacaklılar beslenirken bu tür yerlere temas ettiği için çabucak yıpranıyor. Salyangozlar bunu telafi etmek için her gün yeni dişler çıkarıyor.

Dişlidil tipleri ayrıca türler arasında epey farklılık gösteriyor. Bilim insanları buradan yola çıkarak hayvanları birbirinden ayırt edebiliyor.

Zoolog Adrienen Jochum ve Malakolog Jeannette Kneubühler gibi isimlerin yer aldığı araştırma ekibi, Cantabria Dağları’ndaki mağaraları inceledi. Bilim insanları bölgede çok sayıda salyangoz türüyle karşılaştı. Jochum, "Farklı mağaralarda 57 karındanbacaklı örneği topladık" dedi.
 

salyangoz kabuğu
Keşfedilen salyangozun kabuğu şeffaf (Carlos Prieto)


Bu salyangozları inceleyen ekip, Iberozospeum adını verdikleri yeni bir salyangoz cinsini buldu. Yeni cinsin adı, bulunduğu yer olan İber Yarımadası’ndan ve Zospeum adlı kendisine yakın salyangoz cinsinden geliyor.

Iberozospeum costulatum adı verilen, daha önce bilinmeyen yeni tür ise yaklaşık 1,24 ila 1,55 milimetre boyunda şeffaf bir kabuğa sahip.
 

salyangoz dişi
Iberozospeum costulatum'un dişlidili, iki uçlu sivri dişlerle dolu (Adrienne Jochum)


Bilim insanları son Buz Devri diye bilinen Pleistosen Çağ’da (2,6 milyon ila 11 bin 700 yıl önce), söz konusu bölgenin sığınak görevi gördüğü için çok sayıda salyangoz türüne ev sahipliği yaptığını düşünüyor.

Jochum, İspanya’nın kuzeyindeki mağaraların gizemini koruduğunu söyledi:

Her keşif, bu yeraltı dünyasında hayatta kalma stratejilerini anlamak için yeni imkanlar tanıyor.

Yeni cins ve türle ilgili makale 5 Kasım’da Organisms Diversity & Evolution adlı hakemli bilimsel dergide yayımlandı.

 

Independent Türkçe, Phys.org, Science Alert

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU