Af Örgütü: Hintli muhalifin hapse atılmasının ardında Pegasus yazılımı çıktı

Casus yazılım, akıllı telefonlardaki mesaj, fotoğraf, dosya, e-posta ve arama kayıtlarının sızdırılmasını sağlıyor

Rona Wilson, Hindistan Başbakanı Narendra Modi'ye suikast düzenleme planı yapmakla da suçlanıyor (India Civil Watch International)

Hindistan'da muhalif Rona Wilson'ın cep telefonunun Pegasus casus yazılımıyla ele geçirildiği iddia edildi.

Başbakan Narendra Modi hükümetine karşı muhalif duruşuyla bilinen aktivist ve araştırmacı Wilson, terörle ilgili suçlardan ötürü tutuklanarak 2018'de hapse atılmıştı.

Guardian'ın 17 Aralık tarihli haberine göre Uluslararası Af Örgütü, yaptığı adli incelemeler sonucunda Wilson'ın telefonunun Temmuz 2017-Mart 2018 arasında, aktivist hapse girmeden üç ay önce Pegasus casus yazılımıyla ele geçirildiğini öne sürdü.

İncelemelerde Wilson'a ait iPhone 6s model cep telefonunun iki yedeğinde Pegasus yazılımının izlerinin bulunduğu savunuldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hükümet, iddialara ilişkin henüz bir açıklama yapmadı.

Telefonun yedek dosyaları, ABD merkezli dijital adli inceleme şirketi Arsenal Consulting tarafından Uluslararası Af Örgütü'ne verilmişti.

Şubatta Arsenal Consulting firması da benzer bir iddada bulunmuştu. Şirket, Wilson'a hapis cezası verilirken kullanılan delillerin, aktivistin dizüstü bilgisayarına bir casus yazılım aracılığıyla yüklendiğini öne sürmüştü. Öte yandan firma, bilgisayara sızan hacker'ın kimliğini tespit edememişti.

Terörle mücadeleden sorumlu olan ve Wilson'ın davasıyla ilgilenen Ulusal Soruşturma Ajansı (National Investigation Agency -NIA) Sözcüsü Vijayanta Goyal Arya, Arsenal Consulting'in bahsettiği belgelerin "dava açılabilir nitelikteki kanıtlara dayandırıldığını ve adli inceleme raporlarının mahkemeye sunulduğunu" savunmuştu.

Öte yandan Arya, Uluslararası Af Örgütü'nün iddialarına ilişkin yorumda bulunmazken, NIA'in mahkeme tarafından tanınan laboratuvarların göndereceği raporları beklediğini söyledi.

Uluslararası Af Örgütü'nden teknoloji uzmanı Etienne Maynier'se, Wilson'ın telefonunda casus yazılım bulunmasının "endişe verici" olduğunu söyledi.
 


​​​​​​​Maynier, "Bu saldırının kim tarafından yapıldığının ve bu istismardan kimin sorumlu olduğunun tespit edilmesi için bağımsız bir soruşturma yürütülmesi gerekli" dedi.

Bu yıl, İsrail'de siber casusluk ve teknoloji şirketi NSO Group tarafından üretilen Pegasus yazılımının, farklı ülkelerde gazeteci, akademisyen, siyasetçi ve hak savunucularının takip edilmesi amacıyla kullanıldığına dair iddialar dünya gündemine oturmuştu.

İlk defa 2016'da varlığı ortaya çıkan yazılım, iPhone ve Android cihazlara yüklendiğinde mesaj, fotoğraf, dosya, e-posta ve arama kayıtlarının sızdırılmasını sağlıyor.

Uluslararası Af Örgütü ve 15'ten fazla basın kuruluşunun yaptığı bir araştırmada, Pegasus yazılımıyla 500 bin telefon numarasının sızdırıldığı ve 600'den fazla devlet yetkilisinin ve siyasetçinin verilerinin izlendiği öne sürülmüştü.



Independent Türkçe, Washington Post, Guardian

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU